Доступність посилання

ТОП новини

Запорізькі селяни бояться, що у них задарма відберуть землю


Запоріжжя − Вільний продаж сільськогосподарських земель призведе до того, що землю скуплять задарма, переконані запорізькі фермери. Власники ж паїв кажуть, що через бідність готові продавати землю одразу, як тільки закінчиться мораторій. А що таке Державний земельний банк на селі не знають, бо роз’яснювальної роботи поки ніхто не веде.

За оцінками Земельної спілки України, один пай землі у Запорізькій області може коштувати до 11 тисяч доларів. Але фермери та власники паїв побоюються, що неврегульованість земельного законодавства зіграє не на їхню користь. Фермери переконані, що вільний продаж землі може викликати зростання ціни на чорноземи, а відтак дорожчатиме виробництво і кінцевий продукт.
Собівартість підвищиться, і це вплине на ціни на продовольство

«Собівартість підвищиться, і це вплине на ціни на продовольство. Це може викликати такий соціальний вибух. І ні один президент, жоден парламент не піде на це», – каже голова сільськогосподарського кооперативу «Перемога» Віктор Грищук.

Власники паїв охоче продали б свою землю, але питання – за якою ціною. Є й такі, що самі б хотіли працювати на своїй землі, але не мають для цього ресурсів. Багато ж селян просто втрачають свої паї, бо через зубожіння та недовіру воліють хоча б щось отримати за землю вже зараз.

«Мені всього 23 роки. Таких багато. Батьки, котрі мають земельні паї, щоб вирішити квартирне питання, таке болюче для більшості молоді країни, – продають свої паї», − розповідає Вадим, житель Василівського району області.

«Задарма дісталась – задарма і розстануться!»

Начальник Запорізького обласного відділення Держкомзему Олександр Чайка закону про створення Державного земельного банку ще не бачив, але висловлює упевненість, що усі хвилювання передчасні.

Тим часом фермер Віктор Грищук думає, що на найвищому рівні вже давно вирішили, «як у селянина землю забрати».

«Ви знаєте, вона задарма дісталась селянам, задарма вони з нею і розстануться», – зітхає Грищук.

Тож на Земельний банк селяни та фермери великих надій не покладають. Хоч про те, як функціонуватиме такий банк, конкретно нічого не знають, – вже налаштовані думати, що це «чергова брудна схема дерибану землі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG