Доступність посилання

ТОП новини

Апеляція Павличенків: гучний концерт і експертиза почерку


Київ – Апеляційний суд Києва продовжує розглядати звернення батька та сина Павличенків, які оскаржують вирок, в якому їх визнано винними у вбивстві судді. Під стінами суду тривають протести. Суд наводить почеркознавчу експертизу, за якою Сергій Павличенко виписував на аркуші паперу адресу вбитого судді Зубкова. Представники опозиції вважають, що справа Павличенків, так само, як і справи проти опозиції, свідчать про деградацію українського правосуддя та втрату судовою гілкою влади своєї незалежності.

Під будівлею Апеляційного суду Києва у вівторок зібралося близько тисячі осіб, лунала музика українських гуртів «Тартак», «Сокира Перуна», «Козак систем» та інших виконавців. Цей концерт мав на меті підтримати Дмитра Павличенка та його сина Сергія, яких засудили за нібито вчинення вбивства судді, а нині суд розглядає їхню апеляцію.

Справа Павличенків викликала суспільний резонанс тому, що вона стосується кожного, заявив після свого виступу під стінами суду один з лідерів гурту «Козак систем» Іван Леньо.
Твоя хата не скраю. Якщо сьогодні Павличенки, то завтра прийдуть за тобою
Іван Леньо

«Твоя хата не скраю. Якщо сьогодні Павличенки, то завтра прийдуть за тобою. Павличенки не єдині: в Україні є тисячі несправедливо засуджених. Просто це той випадок, який переповнив чашу нашого терпіння. Ця справа має бути висвітлена максимально, на всю Україну. І ми зі свого боку робитимемо все залежне від нас, щоб Дмитро і Сергій Павличенки вийшли на волю», – обіцяє виконавець.
Музиканти підтримали Павличенків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Павличенко-молодший виписував адресу убитого. Сам чи під примусом?

Судове засідання почалося з того, що суддя оголосив результати почеркознавчої експертизи: фахівці дослідили записку з адресою вбитого у 2011 році судді Серія Зубкова. За інформацією слідства, її знайшли у квартирі Павличенків.

Зрештою, суддя оголосив висновки експертизи: почерк на записці належить Сергієві Павличенку, і вона написана в незручних умовах або в стані хвилювання, тому дещо відрізняється від інших зразків почерку Сергія.

Це не останній новий доказ, який з’явився у справі, зауважила прокурор Наталія Сьома. «Прокуратура має на меті дослідити всі докази у справі, в цьому зацікавлений і захист. На наступному засіданні з нашої ініціативи ми допитаємо низку свідків – зокрема, слідчих та потерпілого», – зауважила вона.

Зі свого боку, адвокат родини Павличенків Тетяна Шевченко припускає, що почеркознавча експертиза не є доказом провини. На її думку, на засуджених тиснули, відтак записку могли змусити написати під час затримання. Вона має намір поставити низку запитань свідкам. Тетяна Шевченко сумнівається, що слідчий зізнається у тиску на підозрюваних, хоча вони й підтверджують це. З іншого боку, вона хоче поцікавитися в потерпілого, ліфтера Наумця, чому на слідчі дії замість нього ходив його брат, і чи дійсно убивці, яких він бачив у під’їзді судді, це батько та син Павличенки.
Суд слухає апеляцію Павличенків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Справа Павличенків, так само як інші резонансні судові процеси, свідчать, що українське суспільство зараз втратило право на справедливий суд, вважає голова парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Чумак.
Питання Павличенків висвітлило проблему. Справа Тимошенко – іншу проблему, справа Власенка – іншу
Віктор Чумак

«В Україні ми бачимо декілька судових процесів, які перетворюються на фарс. Бачимо ставлення суспільства до судової влади – її не підтримують понад 60% населення, такими є останні дослідження Центру Разумкова. Скажіть, кому ми виносимо вироки?! Це вироки державі, яка не може забезпечити право громадян на захист та справедливість, – обурюється депутат. – Питання Павличенків висвітлило проблему. Справа Тимошенко – іншу проблему, справа Власенка – іншу. У мене немає сформованої думки, винні Павличенки чи ні. Однак сьогодні ми (депутати) отримали від них звернення, що докази з них вибивали тортурами», – зазначив Віктор Чумак.

За словами депутата, справа Павличенків є проявом тої ж самої проблеми правоохоронної системи, через яку значна частина українців зазнають тортур під час слідства, а дехто з них гине. Відтак, вважає Віктор Чумак, подолати цю проблему можна лише спільними зусиллями представників влади і суспільства.

Суд продовжить розглядати апеляцію Павличенків 21 березня. Восени минулого року Дмитра Павличенка визнано винним і засуджено до довічного ув’язнення, а його сина Сергія – до 12 років в’язниці.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG