Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко образився на «Газпром» через хокей


Мінськ – Російська любительська хокейна ліга в останній момент відсторонила від участі у фіналі турніру в передолімпійському Сочі команду білоруського президента. У Мінську у відповідь звинуватили в інтригах та скандалізмі заступника голови «Газпрому» Олександра Медведєва.

Хокей у Білорусі – спорт номер один, тут льодові арени зводять навіть у райцентрах, тут діє своя професійна хокейна ліга, а кілька білоруських клубів грають у сильніших російських лігах. Але головним клубом країни є команда Олександра Лукашенка, незмінний переможець усіх міських Різдвяних турнірів ветеранів світового хокею. Головні гравці там – сам Олександр Лукашенко та його сини Віктор і Дмитро.

Президент Росії Володимир Путін останнім часом теж зацікавився хокеєм та створив аматорську Нічну хокейну лігу. На другий фестиваль цієї ліги в Сочі Путін запросив і команду Лукашенка.

Білоруські хокеїсти у Сочі дуже легко вигравали в усіх, навіть у канадців із рахунком 11-0, і очікували, що у фіналі до команди приєднається і сам президент Лукашенко. Але стався конфуз – команду дискваліфікували через те, що у ній грає 13 хокеїстів, які ще недавно були у клубах майстрів, – тобто професіоналів, що заборонено регламентом турніру.

Білоруси, які стояли на порозі фіналу в Сочі, повернулися додому ні з чим, та розпочали пропагандистську атаку на організаторів турніру. Головним ворогом визнали голову Континентальної хокейної ліги Олександра Медведєва, який є заступником голови «Газпрому» і який також грав на цьому турнірі. Перший канал білоруського телебачення випустив спеціальний фільм про цей конфлікт, де Медведєва назвали скандалістом.

У цьому фільмі тренер команди Лукашенка Олег Мікульчик говорить: «Медведєву дуже не сподобалося, що ми перемогли, він хотів грати у фіналі, подав протест, і нас вилучили зі змагань із незрозумілих причин... Він чоловік дуже агресивний, увесь час у граничному стані, носиться на полі, махає ключкою».

Континентальна хокейна ліга, яку очолює Олександр Медведєв, теж не промовчала, заявивши, що «Білоруські професіонали хотіли виграти чемпіонат серед любителів» і назвала десяток прізвищ цих професіоналів.

Політичний хокей

Колишній заступник голови Федерації хокею Білорусі Володимир Бережков сказав Радіо Свобода, що не готовий стати суддею у цій суперечці, він взагалі називає любительський хокей можновладців «політичним хокеєм».

Це політичні ігри, які до спорту мають мале відношення
Володимир Бережков
«Це політичні ігри, які до спорту мають мале відношення. У кожного тут свої правила, і нічого спільного між ними немає. Ось і вийшов скандал, неприємна історія, такий конфуз».

Володимир Бережков порадив шукати відповіді не у спортсменів, а в політологів.

Політолог Олександр Класковський вважає, що ніякої змови проти команди Олександра Лукашенка не було, тим більше за наказом із Кремля, у Путіна є багато інших інструментів для тиску на нього.

Тут усе політизується. Ця команда Лукашенка – це свята корова в Білорусі
Олександр Класковський
«Це біда білоруського керівництва, що тут усе політизується. Ми бачимо, що ця команда Лукашенка – це свята корова в Білорусі, у якій грають професійні хокеїсти. Але тут проти них ніхто слова не скаже, а ось у Росії підійшли суворіше», – зазначає мінський політолог.

Він також висловив переконання, що на відносини Росії та Білорусі хокейний інцидент не вплине, хоча, на його думку, лідери обох держав ще дійсно не натішилися грою.

Щодо самої гри, то під час фіналу турніру в Сочі 10 травня першу шайбу урочисто вкидав Володимир Путін. Переможцем стала команда зірок Нічної хокейної ліги, яка виграла у команди регіонів НХЛ із рахунком 12:3. Серед переможців – легенди радянського хокею Касатонов, Каменський, Фетисов, а також міністр оборони Росії Сергій Шойгу та вже згаданий один із керівників «Газпрому» Олександр Медведєв.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG