Доступність посилання

ТОП новини

Чому влада хоче повернути векселі? (Огляд преси)


Київ – Україна знову частково повертається у, здавалося би, вже добряче забуті 90-ті. Тепер українців нинішніх із вчорашніми поєднує вексель. Газета «Україна молода» згадує про часи, коли цінні папери пропонували громадянам замість грошей. І які часто виявлялися не такими вже й цінними... Видання пише, що запровадження векселів може підтримати банківську систему, а також... монополізувати відкати в «потрібні» руки. Бізнесменам доводиться знову призвичаюватися до нових правил гри. У рукаві держчиновників може виявитися ще багато цікавих законопроектів, які зможуть розповсюдити векселі так широко, як цього хоче влада. І бізнес виявиться в орбіті сміливого експерименту родом iз 90-х. І не тільки. Докладніше про наслідки впровадження векселів йдеться в статті «Розписка для своїх».

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття. До цього дня уряд «підготувався», як ніколи з часів незалежності України. Як інформує газета «День», урядовці ліквідували територіальні органи, які відповідають за охорону природно-заповідного фонду України. Видання пише, що їхня ліквідація призведе до «узаконеного» вилучення заповідних територій та до зменшення контролю за дотриманням законодавства в цій галузі. Вже сьогодні екологи б’ють на сполох: згідно з кадастровою картою України, яку цього року вперше відкрили для публічного доступу, велику частину заповідних територій України уже віддали під забудову або під господарську діяльність. Стаття називається «Чорний» день для українського біорізноманіття».

Українцям варто реалізувати своє право на конституційний експеримент, переконує дописувач газети «День». Він вважає, що моделі, які сьогодні здаються аксіомами конституційного устрою, свого часу були революційними інноваціями. Як і 1996-го, українці ще не знають, яка конституційна модель виявиться ефективною в державі, але, на відміну від середини 1990-х, вони вже напевно знають, що в українських умовах Конституційний суд легко перетворити на слухняний інструмент нелегітимного корегування волі парламенту; що напівпрезидентська модель означає концентрацію реальної влади в одних руках, а відповідальності – в інших; що право чинного президента балотуватися на посаду глави держави вдруге перетворює його першу каденцію на перманентну передвиборчу кампанію; що сильні та незалежні суди в українських умовах легко перетворюються на корумповану та безвідповідальну юстицію... Українці вже багато чого дізналися на власному досвіді з того,чого не знають чи про що встигли забути успішні західні демократії. А отже, ймовірність чергової конституційної помилки сьогодні є меншою, ніж була 10-15 років тому. Про це докладніше йдеться в статті «Україна має право на експеримент».

Газета «Сегодня» переконує, що найвигідніше нині вкладати свої заощадження в золото. Адже з двохтисячного року воно подорожчало в Україні вп’ятеро. Інвестиції в золото мають одну приємну особливість – у довгостроковій перспективі вони, зазвичай, виявляються вигідними. Чому – пояснюється в публікації «Золотий не міраж».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG