Доступність посилання

ТОП новини

Міліція не повинна обслуговувати одну політичну силу чи «Сім’ю» президента – Ярема


До чого може призвести протистояння міліції з народом?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

До чого може призвести протистояння міліції з народом?

Гість «Вашої Свободи»: Віталій Ярема, заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, колишній очільник столичної міліції.

Інна Кузнецова: Протестні настрої і невдоволення ситуацією в країні дедалі більше фокусуються на міліції.

Після подій у Врадіївці на Миколаївщині штурму зазнав Святошинський райвідділ міліції у Києві. Київський міліціонер на ринку «Шлях» кулаком вдарив активістку «Коаліції учасників Помаранчевої революції» на прохання розмовляти з нею українською мовою.

У ніч на суботу 60 протестувальників, які зібралися під Святошинським райвідділом міліції у Києві зламали металеву огорожу біля входу до будівлі і намагалися увірватися у приміщення. Після цього вже відбувалися мітинги під столичним управлінням міліції.

Пане Ярема, з Вашої точки зору, штурми райвідділів – це міліцейське свавілля чи це провокації проти правоохоронців?
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ні в якому разі не можна штурмувати підрозділи органів внутрішніх справ
Віталій Ярема
Віталій Ярема
– Я хочу сказати свою точку зору з цього приводу. Ні в якому разі не можна штурмувати підрозділи органів внутрішніх справ. Тому що їхнє завдання – забезпечення правопорядку, боротьба зі злочинністю. І в кожному випадку треба розбиратися, відповідно до чинного законодавства. Зокрема мова йде про те, що якщо не правомірні дії працівників міліції відносно громадян, то для цього існує прокуратура, яка зобов’язана провести відповідне розслідування, регламентуючи свою діяльність чинним законодавством, зокрема КПК, порушити відповідне кримінальне провадження і провести розслідування.

Я сподіваюся, що та ситуація, яка виникла у Святошинському районі і в Святошинському райуправлінні міліції, буде розслідувана прокуратурою, і об’єктивне буде прийняте таке рішення.

– Бачите, стосовно Врадіївки, то там прокуратура не діяла так само.

Міліція разом з представниками організованих злочинних груп займається поборами, рекетом
– Я був на місці події так званому. Приїздив 12 липня до Святошинського райуправління, я спілкувався і з торгівцями, які займалися торгівлею сільськогосподарської продукції на ринку «Шлях». І вони розповідали речі для мене особливо жахливі. Тому що завжди міліція боролася зі злочинністю, зокрема з організованими злочинними групами. І те, що люди розповідали, це було у присутності прокурора району, начальника главку Валерія Володимировича Коряка, люди говорили про те, що міліція разом з представниками організованих злочинних груп займається поборами, рекетом, на ринку збирають гроші з торгівців. І це мене найбільше вразило.

А те, що виник конфлікт між громадянкою і міліціонером, я думаю, що прокуратура об’єктивно розбереться. Принаймні прокурор району так обіцяв, що в десятиденний термін буде прийняте об’єктивне рішення. Але бити людину? Навіть якщо це була провокація, міліціонер, тим більше офіцер зобов’язаний тримати себе в руках і діяти відповідно до чинного законодавства.

Люди, які були запрошені на співбесіду з боку мітингувальників, говорять, що їх уже довели «до ручки». Вибачте за таке словосполучення.

– Тобто йдеться про побори на ринку від міліції. Так я розумію?

Такого не було ніколи. У 1990-і роки був Київ поділений на 13 зон, де «правили» організовані злочині групи, але була міліція, по іншу сторону барикад. Сьогодні спільно діють
– Так, побори, залякування. Жіночка, яка була присутня на нараді, розповідала, що бабуся принесла лоток яєць для того, щоб продати. І коли підійшли невідомі особи, а позаду них стояли три працівники міліції, вони вимагали у цієї бабусі кошти, вона сказала, що вона ще не заробила ні копійки, то після цього він ногою вдарив у цей лоток яєць. Вони розлетілися, розбилися.

Це жахливі речі! Такого не було ніколи. Я можу відповідати за свої слова. Навіть у 1990-і роки були організовані злочинні групи, був Київ поділений на 13 так званих зон, де «правили» ці організовані злочинні групи, займалися рекетом, але була міліція, були правоохоронні органи зовсім по іншу сторону барикад. Ефективно чи ні, але ми боролися з цими з так званими ОЗГ. Сьогодні, якщо вони спільно діють, тоді це взагалі нонсенс і ситуація, в яку треба втручатися вищим посадовим особам держави і негайно її...

– Наскільки це реально?

Ви говорите на нараді таке було. У моєму досвіді було схоже на це на іншому ринку, на стихійному ринку з розсадою. Жінки продавали розсаду помідорів і перцю чи капусти. При цьому підійшов міліціонер та сказав: це стихійний ринок – тут не торгувати! Жіночка йому щось заперечила. Він сказав: якщо ти зараз звідси не приберешся, то ці помідори будуть у тебе на голові!

– Торгівля у невстановлених місцях – за це є адміністративна відповідальність. Тому працівник міліції зобов’язаний скласти адміністративний протокол і відповідним чином його направити на адміністративну комісію для того, щоб його розглянули і ухвалили рішення. Але ні в якому разі не застосовувати фізичну силу відносно громадян. Тим більше, не вчиняти силові якісь заходи проти людей, які сьогодні соціально не захищені.

Міліція опинилася в такій непростій ситуації. Я маю на увазі міліцію громадської безпеки. З одного боку, їм треба виконувати свої функції і забороняти торгувати у невстановлених місцях, а з іншого боку, кожен міліціонер – це людина, в першу чергу бачить, якщо у цієї бабусі це джерело існування, вона більше не може заробити іншим шляхом та себе прогодувати, чи навіть якийсь представник з регіону, який приїхав продати сільськогосподарську продукцію. Тому у міліціонера таке двоїсте відчуття. У будь-якому випадку треба діяти за законом.

– Є ще одне запитання стосовно самого ринку «Шлях». З одного боку, пишуть про те, що це незаконний, стихійний ринок, а з іншого боку, йде мова про зміну власників ринку. Нонсенс!

Дозволяють торгувати, якщо сплачують «данину». Коли люди сказали, не будемо платити, виникло питання, що ви тут незаконно торгуєте
– Як розповідали ті ж самі громадяни, які були на цій зустрічі присутні, тобто сьогодні йде мова про отримання дозвільної документації в районній державній адміністрації. І 350 осіб, які здійснюють торгівлю сільськогосподарською продукцією, вже тривалий час там проводять торгівлю.

Якби це було заборонено від самого початку, тобто представники адміністрації, правоохоронних органів заборонили і на цьому все закінчилося б. Але ж їм дозволяють торгувати у тому випадку, якщо вони сплачують данину. І в даному випадку, коли люди сказали, що ми більше не будемо платити, тоді виникло питання про те, що ви тут незаконно торгуєте. Тобто, створені умови стихійної торгівлі, але ця торгівля може бути і нестихійною, якщо ви заплатите данину представникам цих ОЗГ, представникам правоохоронних органів.

Я думаю, що в даному випадку працівники міліції діяли абсолютно не у правовому полі.

– Якщо взяти цей конкретний випадок, що можна зробити, аби цього не було? І хто має зробити?

Треба, щоб була політична воля, щоб правоохоронні органи обслуговували не конкретну політичну силу або «Сім’ю» президента
– Треба, щоб міліція працювала у правовому полі. Не тільки міліція, а й усі правоохоронні органи і суди. Я не хочу давати цій ситуації якесь політичне забарвлення, тому що воно має такий, будемо вважати, одинокий характер і більше не повториться. Але все-таки в цьому випадку треба, щоб була політична воля, щоб сьогодні правоохоронні органи обслуговували не конкретну політичну силу або «Сім’ю» президента чи правлячої коаліції, яка сьогодні при владі, а займалися правоохоронною діяльністю, виконанням своїх безпосередніх функцій.
Їхав з Дарницького району – чотири перекриття доріг! Тисячі працівників стоять на шляхах, хтось проїжджає з «крякалками». Це все поза правовим полем

Що ми сьогодні спостерігаємо? От я тільки що їхав з округу, з Дарницького району – чотири перекриття доріг. Чотири! Тисячі працівників стоять на шляхах, забороняють громадянам пересуватися по вулицях, тому що хтось проїжджає з цими мигалками, з «крякалками». Це все поза правовим полем. Тому що закон про дорожній рух практично чітко регламентує, в яких випадках і кому треба перекривати дорожній рух.

І це є ознака якраз того, що сьогодні правоохоронні органи діють не на благо українців, не на благо власного народу, а на благо однієї сім’ї.

– Але разом з тим народний депутат Микола Джига заявляв про те, що нині готується пакет документів про посилення відповідальності за напади на працівників міліції. Крім Святошинського району, Врадіївки, на Черкащині були напади.

Наскільки це потрібно?

– А хто буде готувати законопроекти за напади з боку працівників міліції? Ми з Миколою Васильовичем в одному комітеті працюємо. Те, що вони готують пакет документів – це дуже добре. Але ми повинні не забувати конституційну функцію органів внутрішніх справ. Це захист законних інтересів громадян, життя і здоров’я.

Якщо працівник міліції діє поза межами своїх повноважень, перевищує свої службові повноваження, як діяти громадянину? Як ми можемо дозволити працівнику міліції дозволити вчиняти злочини і на це не реагувати? Влада в Україні належить народові. У громадянина є право на самозахист. І це передбачено чинним законодавством, зокрема Кримінальним кодексом. Є такі випадки, коли людина звільняється від відповідальності. Це називається «необхідна оборона». І людина має право в разі, якщо відносно неї, у тому числі з боку працівників правоохоронних органів, вчиняються злочини, захищатися.

– Тобто, чи можна говорити про те, що люди, які штурмували Святошинський райвідділ міліції, теж не мають бути покарані?

– Як я вчора був на зустрічі з представниками громадськості, які брали участь у цьому штурмі, що вони просто прийшли з’ясувати, де той працівник, який вдарив жінку, що була на ринку. І після того, як вони зайшли на територію подвір’я райуправління, почалися ці сутички з міліцією. Тобто, як вони заявляють, намірів штурмувати у них спочатку не було. А потім підтягнулися громадські організації, невідомі особи, які вже почали штурмувати і використовувати цю ситуацію для свого, так би мовити, іміджу і так далі.

– Я хочу запропонувати послухати точку зору Олександра Черненка, начальника відділу охорони громадського порядку Святошинського райвідділу міліції, який перебуває зараз у лікарні. Це відео «5 каналу».

Олександр Черненко: Міліція не має можливості ухвалювати рішення щодо дозволу на функціонування якихось ринків. Ми виконуємо службові обов’язки. І якщо є ситуація, де є дві сторони, то одна зі сторін, між якими ми будемо стояти з метою недопущення вчинення якихось противних дій, буде невдоволена нами. У будь-якому випадку хтось із них буде невдоволений.

І я так думаю, що з метою цих провокацій вони хотять перекинути на нас свої невдачі і цим скористатися у даному випадку. Ми не були ні на чиїй стороні. Так як ринок нелегальний, ми вживали заходів щодо недопущення несанкціонованої торгівлі за вказаною адресою. Туди виставлялися наряди від самого ранку з метою не допустити торгівлю.

Ми не приймали нічий бік: ні старої адміністрації, ні нової. Це не входить у наші функціональні обов’язки. Ми цього не робили.

– З уст Олександра Черненка в інтерв’ю «5 каналу» прозвучало те, що це було комусь вигідно, це могли бути провокації.

– Ви маєте на увазі саму бійку чи штурм?

– Це міг бути штурм, як провокація. І бійка так само.

Володимир Бондаренко за тиждень до цієї події написав звернення до міністра внутрішніх справ з вимогою негайно припинити рекет з боку працівників міліції на ринку. На це ніхто не реагував
– Я думаю, що в цій ситуації розбереться, повинна розібратися прокуратура, тому що це орган, який здійснює нагляд за дотриманням законності з боку у тому числі і працівників правоохоронних органів. Якщо вона захоче об’єктивно розібратися в цій ситуації.
Що вилазить на ззовні, починаємо реагувати, що в середині, ніхто не реагує

І те, що сказав тільки що офіцер про те, що відбувається, то він, дійсно, говорить правильно, так, як воно повинно бути по закону. Але в мене тоді запитання. Скажіть, будь ласка, ті люди, які сиділи на нараді і в очі начальника главку говорили про те, що здирають гроші з них, то це що, справедливо, це правильно вони діяли, працівники міліції? Якщо там існує цей стихійний ринок, то він що, сьогодні з’явився, і сьогодні виникла ця проблема? Вона існувала раніше.
Якби міліція діяла у правовому полі, спровокувати ситуацію неможливо

Начальник міліції, оскільки він є керівником і відповідає за стан правопорядку в районі, зобов’язаний був негайно піднімати ці питання перед головою державної адміністрації району, на нарадах вносити відповідні пропозиції щодо ліквідації стихійної торгівлі.

Але ж Володимир Бондаренко, народний депутат, напередодні, до речі, за тиждень до цієї події написав звернення до міністра внутрішніх справ з вимогою негайно припинити рекет з боку працівників міліції і організованих злочинних груп на цьому ринку. Люди вже до нього зверталися. На це ніхто не реагував. До того часу, поки конфлікт не вийшов на таку публічну площину, ніхто на це не звертав уваги.

Я думаю, що такі речі відбуваються в багатьох місцях міста Києва і не тільки Києва, а й в Україні. Просто в нас те, що вилазить назовні, тоді ми починаємо на це реагувати, а те, що всередині, то ніхто на ці речі не реагує. Тому керівникам районних управлінь, обласних управлінь міліції треба вникати, щодня займатися цією проблемою, а не шукати винних у тому, що хтось спровокував цю ситуацію. Якби міліція діяла у правовому полі, спровокувати цю ситуацію неможливо було б.

– До речі, хто понесе відповідальність у міліції, з керівників відділків, за те, що саме були побори?

Я сподіваюся, прокуратура займе позицію закону, а не позицію «телефонних дзвінків», як це в нас часто відбувається
– Знову ж таки розслідування відносно незаконної діяльності працівників міліції проводить прокуратура. Прокурор, який був присутній на цій нараді за участю громадян, які займаються торгівлею, чув ці всі слова. Вони зобов’язані прийняти заяви, зареєструвати їх і порушити кримінальні справи та притягти винних до відповідальності.

Я сподіваюся, що так і буде, якщо прокуратура займе позицію закону, а не позицію якихось «телефонних дзвінків», як це в нас часто відбувається.

– У мережі «Фейсбук», до речі, люди пишуть про те, що «зіцькувати народ і міліцію – це набагато ефективніша технологія утримання влади, ніж зіцькувати, скажімо, Схід і Захід. Тим більше, власне, і нічого робити особливо не треба. Ніхто спеціального нічого не організовував, але тепер цим будуть користатися».

Зіцькувати народ з міліцією неможливо. Дві тисячі гривень зарплата у столиці – це ганьба для цієї влади
– Я думаю, що це неправда. Зіцькувати народ з міліцією неможливо, тому що міліція – це той самий народ. Це такі самі люди, які живуть у таких же, а то і в гірших умовах, ніж середній українець. Тому що сьогодні зарплата працівника міліції не підлягає ніякій критиці. І те, що довели правоохоронні органи до такого зубожіння, то це якраз вина влади, а не тих же самих міліціонерів. Дві тисячі гривень зарплата у столиці – це ганьба для цієї влади, яка таким чином утримує правоохоронні органи. Це те, що стосується «зіцькувати».
На Європейській площі «бойовики» діяли за підтримки працівників міліції. Я сьогодні не можу, як голова ТСК, отримати об’єктивної інформації

Кожен працівник міліції живе, поряд має сусідів цивільних осіб, вони спілкуються, вони ходять у форменому одязі, їздять на роботу. І це неможливо буде зробити.

Єдине, що використовувати правоохоронні органи для захисту інтересів однієї політичної сили – це є злочин. І я в цьому переконався як голова ТСК, який розслідує події 18 травня, коли працівники міліції… Повірте мені, як правоохоронцю зі стажем немалим роботи. Мені стало зрозуміло від того часу, коли на Європейській площі з’явилися ці «бойовики», а потім вони використовувалися у бійці на Великій Житомирській вулиці, що ці «бойовики» діяли за підтримки працівників міліції.

Я сьогодні не можу, як голова ТСК, отримати об’єктивної інформації по цих подіях. Я не можу взнати, яким чином там з’явився цей БТР.

– Що заважає?

Одна з проблем керівництва МВС – прикриття працівників міліції, які вчиняють злочини
– Не надають інформації. Повноваження депутата Верховної Ради обмежені нашим законодавством і регламентом про діяльність ТСК.

Я пишу запити міністру внутрішніх справ і прошу його (це моє право) включити до розслідування мене особисто. Я маю таке право вимагати від керівника виконавчого органу, органу виконавчої влади брати участь у перевірці тих фактів, які вказати у моєму депутатському звернення або депутатському запиті.

От я написав останній запит, який був оголошений на пленарному засіданні Верховної Ради, про те, що мене цікавить, яким чином на вулиці Інститутській опинився той БТР, якщо та вулиця була перекрита ланцюгом працівників міліції, і прошу мене запросити для участі у цій перевірці. Немає ні відповіді, ні запрошення. Тобто, зрозуміло, що вони не хочуть давати інформацію, як він там з’явився. Це жахливі речі!

І одна з, на мій погляд, проблем сьогоднішнього керівництва МВС – це якраз прикриття цих негідників, тобто працівників міліції, які вчиняють злочини, а керівництво МВС займає якраз їхню позицію, тобто старається їх вигородити з тієї чи іншої ситуації.

– Раніше такого не було?

– Я хочу сказати, що в 2005 році, коли міністром внутрішніх справ став Юрій Віталійович Луценко, при всіх недоліках, які в нас були, я від них не відмовляюся, я знаю, що вони були, і об’єктивні, і суб’єктивні, але ми зробили діяльність міліції прозорою. По-перше, громадські ради були створені в територіальних управліннях і в МВС, по-друге, ми не показували і не ховали тих негідників, які вчиняли злочини, прикриваючись посадою працівника міліції. І таким чином люди бачили, хто і що вчинив та притягували їх до відповідальності.

Якщо пам’ятаєте, у 2005 році було багато обвинувачень про те, що Луценко розганяє міліцію. Ми не розганяли міліцію. Ми притягували до відповідальності тих людей, які вчиняли правопорушення, прикриваючись міліцейськими погонами.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка: Пане Віталію, я погоджуюся з тим, що Ви говорите. І послухайте мене, будь ласка.

Я живу у Дарницькому районі. У нас базар. На базарі, там, де повинні продавати люди, що з передмістя привозять, стоять перекупщики-кавказці, а ці бабусі, які привозять… От я йду, дивлюся, а вона квасолю продає, а підходить міліціонер і починає з нею сваритися. Вона йому щось сказала, а він носаком ту квасолю і розсипав її.

Ви знаєте, я заступилася і сказала: як тобі не соромно! Кажу: у тебе ще молоко на губах не висохло, ти не знаєш, як та квасоля росте. А вона стоїть і в неї сльози на очах. Ну, дійсно! Я ледь сама не розплакалася.

– Це в принципі така ситуація, яка повторюється ледь не кожен день на багатьох ринках.

– Це те, про що я говорив. У нас виліз один випадок у Святошинському районі. Тому що люди піднялися, їм набридло мовчати. У Дарницькому районі поки що мовчать.

Я так розумію, що цей ринок біля залізничного вокзалу. І відповідним чином я зараз після цього напишу, звичайно, депутатське звернення, щоб негайно відреагував керівник столичної міліції на ці порушення.

– У мережі «Фейсбук» дописувачка пише: «У Врадіївці знову залякують людей і чіпляють на безневинних все, що їм надумається. Яким є результат усіх дій? Чого досягли? Беззаконність, безкарність процвітають далі!».

Через 1,5 роки президентські вибори. Розраховують на фальсифікації і на суди та на силові структури. Основна причина, чому правоохоронні органи таким чином поступають
– Я переведу у політичну площину далі нашу розмову.

Попереду у нас вибори. Через 1,5 роки президентські вибори. Рейтинг Януковича сьогодні складає не більше 15%. Розраховують вони виключно на фальсифікації і на суди та на силові структури, які будуть фальсифікувати вибори, які будуть боротися проти законнообраного президента чи робити протизаконні дії під час виборчого процесу. Оце є та основна причина, чому сьогодні правоохоронні органи таким чином поступають. Їм треба залякати, керівництву МВС, правоохоронним органам, людей, громадськість, що з міліцією не можна зв’язуватися.

Але насправді (я ще раз хочу наголосити) чим далі вони будуть там поступати зі власним народом, тим більший супротив вони будуть отримувати. Нехай вийдуть до людей, нехай проведуть зустрічі на округах, нехай послухають, що сьогодні говорять люди.

Ця жіночка, яка тільки що дзвонила, якраз говорила правду. Ось до цього треба прислуховуватися, а не до того, що люди вже, як останній спосіб, прийшли до районного управління чи районного відділу і почали вимагати дотримання законності від правоохоронних органів. Оцим треба займатися керівництву МВС.

– З іншого боку, йде колона активістів, очолювана представником однієї з політичних сил нібито зі Врадіївки, хоча жителів Врадіївки не так багато. І вони планують вже післязавтра почати акцію протесту постійну.

Як це можна оцінити?

– Це право конституційне право громадян, проводити мітинги, демонстрації і висловлювати свою точку зору.

І те, що в нас відбулося 18 травня на Софіївській площі, коли таке саме конституційне право громадян було практично знищене затриманням групи осіб, зокрема це була ГО «Спільна справа», «Беркут» у грубій формі затримав…

– Вже не встигнете договорити, бо завершився час нашого ефіру.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG