Доступність посилання

ТОП новини

У нас нема Київради, а є диктат більшості – Сиротюк


Юрій Сиротюк, народний депутат ВО «Свобода»
Юрій Сиротюк, народний депутат ВО «Свобода»
Три політичні сили – «Свобода», «Європейська партія України» та «Батьківщина» подали свої заявки на проведення 23 жовтня акцій біля Київради, де заплановане пленарне засідання. Як повідомили у Департаменті суспільних комунікацій КМДА, ВО «Свобода» планує залучити до пікетування тисячу людей, «Європейська партія» має вивести на мітинг близько півтисячі і «Батьківщина» – півтори. Народний депутат від ВО «Свобода » Юрій Сиротюк переконаний, що Київрада працює нелегітимно і опозиційні сили вкотре спробують запобігти роботі нинішнього складу Київради.

– Пане Сиротюк, чи очікуєте Ви силового протистояння, як було під час попередніх пікетувань? Принаймні, вдосвіта ми мали можливість спостерігати металевий паркан біля КМДА і кілька автомобілів спецпризначенців…

– Ми жодного разу не очікували силового протистояння біля Київської міської ради. Хотів би нагадати, що місцеве самоврядування, як і право на місцеве самоврядування, захищене Конституцією України. У Конституції чітко вказано, що місцеве самоврядування на рівні місцевих рад проводиться відкрито і публічно.

У нас нема Київради, термін її повноважень вичерпався. У нас є крах місцевого самоврядування, у нас є диктат більшості
Юрій Сиротюк
Будь-який громадянин, а не лише депутат мав би право потрапити на засідання Київради, але сьогодні не буде жодного засідання Київради: у нас нема Київради, термін її повноважень вичерпався. У нас є крах місцевого самоврядування, у нас є диктат більшості.

Ми розуміємо, що влада припинила своє існування. Потрібно було призначати вибори, проводити вибори до міської ради і вибори міського голови, тоді б ми зберегли місцеве самоврядування. Але у нас уже півкраїни живе без місцевого самоврядування – 5 мільйонів українців.

– Пане Сиротюк, уже не вперше намагається опозиція зупинити засідання Київради, але воно все одно відбувається. Чи є якісь легітимні в нинішній ситуації механізми впливу? Скажімо, альтернативна Київрада, як свого часу пробувала влаштувати парламентська більшість з виїзним засіданням Ради?

Це не «баронське» право парламенту, а його обов’язок: щойно припинила свою діяльність будь-яка місцева рада, парламент зобов’язаний призначити вибори
Юрій Сиротюк
– Це не є альтернативою. Альтернативою є негайне призначення виборів депутатів Верховної Ради України. Хотів би нагадати, що це не «баронське» право парламенту, а його обов’язок: як тільки припинила свою діяльність будь-яка місцева рада, парламент зобов’язаний призначити вибори. Вчора опозиція вимагала поставити це питання на голосування, і ми бачили, що парламентська більшість на це не йде, а натомість виставляє проти людей «Беркут», готує чергові провокації і фактично проводить діяльність у Києві, як проводили німці чи більшовики в умовах окупації.

Як називається діяльність влади, яка захищена (як Ви кажете) залізними парканами, захищена тисячами беркутівців? Від кого вони захищаються, від місцевої громади?

Очевидно, що в народу відібране право на самоврядування. Є два варіанти: варіант перший – парламентський, коли схаменеться парламентська більшість і «межигірський злодій» перестане красти у громадян право вибору і дасть наказ парламентській більшості проголосувати за вибори до органів місцевого самоврядування в Миколаєві, Херсоні, Чернівцях, Черкасах, у Києві, або люди повинні використовувати статтю 5 Конституції, що «народ є безпосереднім джерелом влади».

Сьогодні вкотре депутати від опозиції спробують зайти в Київську міську Раду, щоб пояснити людям, які там зібралися, що вони вчиняють кримінальні дії, що це нічого спільного із засіданням Київради не має, що рано чи пізно за це наступить кримінальна відповідальність. І чим більше вони там будуть засідати, чим більше в Києві будуть з’являтися, як гриби після дощу, незаконні забудови, тим більше буде поглиблюватися їхня відповідальність.
  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG