Доступність посилання

ТОП новини

Не викидайте люмінесцентні лампи у смітники, якщо хочете жити


Відпрацьовані люмінесцентні лампи, потрапляючи на сміттєзвалище, пошкоджуються й забруднюють довкілля парами ртуті. Це дуже небезпечно, попереджають фахівці. Між тим випадок у Черкасах вказує на те, що від цієї небезпеки ніхто не застрахований, оскільки майже неможливо встановити, хто саме викидає лампи у сміття. У черкаському відділі екології ж упевнені, що власник викинутих 800 ламп – не одна людина чи родина, а підприємство чи приватна організації.

На колишнє сміттєзвалище, що на околиці Черкас, час від часу люди звозять старий непотріб. Під час останньої перевірки фахівці управління інспектування Черкаської міської ради знайшли там дуже небезпечне сміття – використані люмінесцентні лампи, розповідає очільник управління Олександр Давиденко.

«Приблизно, за попереднім підрахунком, ламп було близько 50. Коли ж повторно туди виїхали із більш детальним оглядом, то знайшли близько 800 ламп у кущах на території цього смітника. Можливо, їх довезли. Не виключений і такий факт. Тому лампи довелося в екстреному випадку локалізувати і вивезти, адже там пари ртуті, які смертельно шкідливі для людини», – пояснює він.

Локалізувати та екстрено вивезти небезпечні відходи міській владі безкоштовно допомогла приватна фірма, яка близько року приймала у черкащан використані батарейки, акумулятори та люмінесцентні лампи.
У Черкасах немає спеціальних контейнерів для збору відпрацьованих ламп – черкащанка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

«Особливо до ртуті вразливі жінки і діти» – експерт

Між тим, знайти порушника, який незаконно викинув таку велику кількість ламп, майже неможливо, констатують у міськвиконкомі. Однак заступник начальника відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу Ольга Бакум переконана, що це швидше за все зробили працівники приватної організації.

«Справа в тому, що ми збирали люмінесцентні лампи та батарейки, які містять ртуть, від населення. Згідно з чинним законодавством, усі підприємства зобов’язані укласти угоду зі спеціалізованою організацією на збір та утилізацію небезпечних відходів, усіх промислових відходів. 800 ламп де може бути? Я думаю, що це з підприємства. Адже зараз такі лампи використовують майже всі магазини, підприємства тощо», – пояснює вона.

Сама по собі люмінесцентна лампа нешкідлива. Однак при пошкоджені у навколишнє середовище потрапляють пари ртуті, які можуть бути небезпечними для здоров’я людини, зауважила у коментарі Радіо Свобода біолог Олена Косенко.

Ртуть – це речовина, яка не має ані запаху, ані смаку. Вона може потрапляти в організм будь-якими шляхами
Олена Косенко
«Ртуть – це речовина, яка не має ані запаху, ані смаку. Вона може потрапляти в організм будь-якими шляхами. І навіть у невеликій кількості накопичується у легенях, а отже, і в усіх клітинах нашого організму і спричинює гострі або хронічні отруєння. Особливо до ртуті вразливі жінки і діти», – пояснює вона.

Небезпека, на думку біолога, якраз і полягає у неправильному збиранні використаних люмінесцентних ламп. Потрапивши на сміттєзвалище, а не в спеціальний контейнер, лампа може розбитися і становити загрозу для життя.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG