Доступність посилання

ТОП новини

Стратегія Януковича перед Вільнюсом нікому не відома – президент Європарламенту


Президент Європарламенту Мартін Шульц
Президент Європарламенту Мартін Шульц
Брюссель – Якою є стратегія президента України Віктора Януковича щодо підписання у Вільнюсі угоди про євроасоціацію не знає ніхто, тому слід чекати до останньої хвилини. Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода президент Європейського парламенту Мартін Шульц. Він поділився думками щодо місії Кокса-Квасневського, побоювань Росії та перспектив подальшого розширення ЄС за рахунок східних сусідів.

– Верховна рада вже вкотре відкладає ухвалення закону, що дозволив би Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини. Чи не втрачаєте Ви надій щодо України?

– Ні, я не втрачаю надій, бо вважаю, що все залишається відкритим до останньої секунди. Гра триває. Ніхто не знає, що являє собою нинішня стратегія президента Януковича. Я гадаю, що вони намагаються грати до останньої хвилини, однак не можу виключити можливості підписання угоди про асоціацію, але й можливість непідписання теж не відкидається. Тож вважаю, що все ще залишається відкритим.

– Стає дедалі очевидним той факт, що Юлія Тимошенко на свободу до Вільнюського саміту не вийде. Яких гарантій Ви очікуєте від президента Януковича щодо гуманітарного рішення для екс-прем’єра України?

Він перебуває між Росією, з одного боку, та Європейським союзом – з іншого. І йому необхідно враховувати потужний вплив цих обох сторін на його державу
Мартін Шульц
– Питання складне. Я не маю наміру висловлювати сподівання, розчарування чи будь-які сюрпризи напередодні саміту, особливо коли справа стосується президента Януковича. Він такий президент, як і інші. Я думаю, Янукович наразі перебуває в дуже складній ситуації. Він перебуває між Росією, з одного боку, та Європейським союзом, з іншого. І йому необхідно враховувати потужний вплив цих обох сторін на його державу. Тому я волію зачекати останньої хвилини перед тим, як висловлювати щодо цього мої коментарі.

– Коли місія Кокса-Квасневського повинна відзвітувати? Який для цього крайній термін?

– Вони відзвітують тоді, коли будуть використані всі можливі рішення та варіанти.

– Чи готові Ви продовжити цю місію після саміту у Вільнюсі, якщо там підписання угоди про євроасоціацію не відбудеться?

– Ця місія – дуже цікава річ. Ми ще не знайшли рішення для Юлії Тимошенко. Але на цьому шляху за останні 18 місяців ми досягли багатьох речей, яких навіть не сподівалися. Справа Юрія Луценка, наприклад, стала найбільшим кроком уперед цієї країни. Тож ми могли зробити багато чого й показали, що в особливих ситуаціях така міжнародна установа, як Європейський парламент, може легше вирішувати проблеми, бо ми не так обмежені дипломатичною та міжурядовою взаємозалежністю, як це є в урядах чи національній владі. Отже, у нас є трішечки більше свободи рухів. Тому це була, так би мовити, «пілотна програма» і отже, нам слід оцінити, чого ми насправді досягли. Але я думаю, що в принципі, Європейський парламент може відігравати роль чесного посередника між сторонами, що протистоять одна одній. І це, безумовно є результатом місії (Кокса-Квасневського).

– Чи були Ви здивовані реакцією Росії на євроінтеграцію України – з погрозами та санкціями з боку Москви?

У Москві завжди існувало помилкове розуміння, мовляв, угоду про асоціацію з такою державою, як Україна, Євросоюз укладає проти Росії
Мартін Шульц
– Я думаю, що у мене немає ілюзій щодо російської влади. Що робить Росія? Російський уряд намагається розширити свої впливи. І це, між іншим, не є сюрпризом, це нормально. Усі країни намагаються їх розширювати і Європейський союз також. ЄС хоче розширити простір економічного та політичного співробітництва та залучити Україну до спільноти демократій. Це наша мета, це причина, чому ми хочемо угоди про асоціацію. Я гадаю, що в Москві завжди існувало помилкове розуміння, мовляв, угоду про асоціацію з такою державою, як Україна, Євросоюз укладає проти Росії. У них завжди є відчуття, що все, що б ми не робили, націлене проти них. Я думаю, це помилка, бо насправді це робиться задля співробітництва між ЄС та Україною, а не проти Росії.

– Чи бачите Ви когось із шести країн-учасниць «Східного партнерства» майбутнім членом ЄС?

Європейський союз, безумовно, продовжуватиме своє розширення. Однак у першу чергу це будуть країни Західних Балкан
Мартін Шульц
– Я думаю, що Європейський союз, безумовно, продовжуватиме своє розширення. Однак у першу чергу це будуть країни Західних Балкан. Цей процес займе, щонайменше, 15 років. Я не можу відкидати те, що ці країни будуть майбутніми членами співдружності, однак говорити про це надто рано. Насамперед я хочу бачити підписаними їхні угоди про асоціацію.

Інтерв’ю підготували Rikard Jozwiak та Віталій Єреміца

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG