Доступність посилання

ТОП новини

Вибачення Януковича за розгін Євромайдану – справжня горбачовщина – Бєлковський


Москва – Головний мотив останніх дій Віктора Януковича – страх, стверджує російський політолог Станіслав Бєлковський. Він провів паралелі між нинішнім становищем президента України і ситуацією, в якій опинився наприкінці 80 років минулого століття перший й останній президент СРСР Михайло Горбачов. При цьому експерт вважає вирішальною помилкою розгін Євромайдану в Києві.

– Я вважаю, що президент Віктор Янукович зробив фатальну помилку, коли дистанціювався від угоди із ЄС і він, мабуть, не очікував такої реакції активної частини українського населення. І оскільки головною емоцією Віктора Януковича за всю його політичну кар’єру був страх (ми це пам’ятаємо з часів Помаранчевої революції 2004 року, з інших часів), він просто злякався, що залишиться без грошей після підписання угоди. І його реакція на події на майданах також підтверджує, що він злякався власного народу і зараз не знає, що робити. Впевнений, що Віктор Янукович хотів підписати угоду із ЄС, але, коли він зрозумів, що це не приносить йому грошей, необхідних принаймні для перемоги на виборах-2015, він злякався і вирішив відкласти це. І це, звичайно, відіграло фатальну роль в його долі.

Віктор Янукович зробив фатальну помилку, коли дистанціювався від угоди із ЄС і він, мабуть, не очікував такої реакції активної частини українського населення
Станіслав Бєлковський
– Яким Ви бачите майбутнє нинішньої української влади?

– Ще кілька тижнів тому певна частина активного українського суспільства готова була до того, що Віктор Янукович залишиться на другий термін, а зараз це не так. І мені здається, що Віктор Янукович це розуміє. Тому, як і в 2004 році, зараз шукатиме шляхи примирення з опонентами, що може призвести до того, що він піде з влади. Коли Віктор Янукович почав вибачатися за розгін Євромайдану (який не міг відбутися без його прямої санкції), це все стало зрозумілим. Це – справжня горбачовщина зразка кінця 80 років минулого століття і такий лідер політично вижити у довгостроковій перспективі просто не може.

– Зараз на Євромайдані лунають заклики до дострокових виборів. Чи можливо це в даний момент?

– Так, я вважаю, що Віктор Янукович торгуватиметься з опонентами, щоб принаймні залишитися на посаді до березня 2015 року. Він може висувати певні умови, але найважливішим є те, що команди Януковича у попередньому сенсі вже не існує. Якщо дійсно піде у відставку Сергій Льовочкін, якщо дійсно деякі депутати від Партії регіонів, котрі є 100-відсотково кон’юнктурними (Богословська, Жванія), бо відображають кон’юнктурний тренд, йдуть геть, це означає, що консолідація еліт навколо Януковича, виявлена 2009 року як противага Юлії Тимошенко і нічого більше (бо еліти були дуже налякані можливим приходом Тимошенко до влади), зараз вже не існує. Тому я не оцінював би перспективи Віктора Януковича надто оптимістично. Незважаючи на те, що пару тижнів тому здавалося, що Віктор Янукович може піти на другий термін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG