Доступність посилання

ТОП новини

Патріотизм – це прибрати двір від сміття, а не лише співати про Путіна


Патріотизм - це прибрати двір, а не співати про Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Патріотизм - це прибрати двір, а не співати про Путіна

Українці стомилися лише пишатися – хочуть діяти. Сучасний патріотизм зовсім не шароварний, кияни роблять Україну кращою, не чекаючи допомоги від уряду. Радіо Свобода дізнавалася, що може змусити пересічного українця прокинутись вранці і піти прибрати двір від сміття.

Коли інші люблять Україну лише на словах – ці ініціативні кияни вирішили змінювати країну не словом, а ділом. Розпочали з двору на Михайлівській, 24. Київська влада продала цю землю ще за часів мера Черновецького та відгородила її залізним парканом. У лютому активісти Майдану розібрали його на шматки. Частина згодилась на щити. Решта – на барикади. Виявилось, що останні вісім років тут, у самому серці столиці, був великий смітник. Учасниця проекту Ярина Шеремет, що відразу долучилась до прибирання двору впевнена: українців може об’єднати спільна ідея.

«Ініціативна група, просто громада об’єдналася. Все розпочалося 1 березня, коли ми прибрали і вивезли прибрали 4 вантажівки сміття. Потім на наступні рази приходили, прибирали. У нас був тут сухостій, тобто засіялося дуже багато рослин непотрібних. При чому, що мене дуже вразило – це жінки, діти, чоловіки. Коли один за одним в ланцюжок треба було виймати каміння. І люди організовувалися. Зовсім незнайомі люди підходили одне до одного і питали: «Чим вам допомогти?» – розповіла вона.

На місці смітника тепер – арт-сквер імені Небесної Сотні. Тут активісти вирішили висадити громадський город: салат, капусту, перець, полуницю. Цим зможуть поласувати усі охочі. Організаторка проекту Євгенія Кулеба обіцяє: паркану більше не буде. Активісти вірять, що загиблим героям не потрібні монументи. Ініціаторка проекту Євгенія Кулеба переконана: достатньо, щоб кожен робив для України щось корисне.

Жалітися й скиглити може будь-хто, і критикувати владу теж. Ми робимо, що ми можемо, те, що в наших силах
Євгенія Кулеба

«Ми виходимо з того, що жалітися й скиглити може будь-хто, і критикувати владу теж. Ми робимо, що ми можемо, те, що в наших силах. Тут усі люди працюють, у всіх є професії. А це така соціальна відповідальність, соціальний проект. І кожен у межах своїх знань, у межах своїх можливостей допомагає. Люди, які тут жили і живуть – це така специфічна аудиторія. Тому що це люди, які жили всередині барикад. І, звичайно, байдужих не було. Виникла ідея зробити тут сквер. Ми розуміли, що держава поки що не буде цим займатися», – говорить Кулеба.

Зупинятися на одному сквері активісти не планують. Вони запрошують усіх бажаючих приєднатись і привести до ладу занедбані куточки Києва. Адже патріотизм не повинен обмежуватися піснею про Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG