Доступність посилання

ТОП новини

Рунет прямує у напрямку Китаю – російський експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, за яким інтернет-користувачі можуть бути покарані тюремним ув’язненням, якщо вони у Facebook, Twitter чи інших соціальних мережах поділяться матеріалами, який уряд вважає «екстремістськими». Критики кажуть, що це черговий крок Росії, який може призвести до «китайського» стилю обмежень в інтернеті, ключовій платформі для вільного спілкування в країні, де переважають прокремлівські ЗМІ. Ірина Левова, директор стратегічних проектів Інституту інтернет-досліджень у Москві, розповіла Радіо Свобода про свої думки щодо нового закону.

– Я боюся, що ініціатива сама по собі, можливо, і правильна, але, як звичайно, у нас, якщо мова йде про судові рішення і про те, щоб екстремістський контент якийсь не поширювався, питання залишається відкритим: що таке взагалі екстремізм, хто і яким чином ухвалює рішення щодо того, є цей контент екстремістським або ні. Не ясним залишається, яким чином кінцевого громадянина, який зробив ретвіт в інтернеті або будь-який передрук, яким чином його будуть знаходити.

– Тобто Ви бачите проблему не стільки у змісті закону, скільки в тому, як він повинен працювати?

– Ініціатива, можливо, і правильна, але вона, як завжди, не допрацьована, тому що технологічні аспекти функціонування інтернету набагато складніші, ніж вони представляються нашим шанованим депутатам. Продекламувати щось – це одне, а виконати щось – це трошки інше.

– Саджати когось у тюрму за ретвіт здається доволі суворим. Чи є це удар по свободі слова?

– Я не можу сказати, що це удар по свободі слова, тому що удар по свободі слова – це коли щось конкретне цензурують або забороняють. Тут мова йде про контент, який реально заборонений у Російській Федерації, відповідно його передрук теж має бути забороненим. Але ми стикаємося якраз зі труднощами реалізації тих норм, які пропонуються. Тобто ми не можемо їх реалізувати так, як задумано. Тому удару ніякого по свободі слова не буде. Розумієте, в Російській Федерації все трошки інакше, ніж в інших країнах світу. Писати можна будь-які закони, а за фактом працювати будуть відсотків 20, і то добре – якщо 20.

– Деякі експерти говорять про те, що Росія намагається придушити інтернет. Чи справедливо так говорити?

– Це цілком логічне бажання, враховуючи поточний курс політики. Все дуже послідовно, і я маю таке враження, ніби є якась навіть дорожня карта. Російська Федерація йде трошки іншим шляхом, ніж Америка або Європа. Ми схиляємося, мені здається, в бік Китаю чи Північної Кореї. Ви знаєте, можна спекулювати скільки завгодно щодо того, добре це чи погано, але факти говорять нам саме про таку тенденцію.

– Які заходи, зокрема, складають таке враження?

– Наприклад, планується друге читання поправок закону про персональні дані, які зобов’язують всіх зберігати персональні дані на серверах Російської Федерації. Плюс реєстрація блогерів, у яких понад 3000 відвідувачів, у Роскомнагляді.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG