Доступність посилання

ТОП новини

Перший дзвоник по-донецьки: з обстрілами та автоматниками


Бойовик на подвір'ї 96-ї школи у Донецьку
Бойовик на подвір'ї 96-ї школи у Донецьку

Початок навчального року у Донецьку 1 жовтня вийшов трагічним – із загибеллю людей. До цього додається атмосфера страху і проблеми з нарахуванням зарплатні вчителям.

Першого жовтня учні пішли до шкіл Ворошиловського, Пролетарського, Калінінського, Ленінського районів Донецька. Точну кількість загальноосвітніх закладів, що почали свою роботу ані так зване «Міністерство освіти» угруповання «ДНР», ані управління освіти Донецької міської ради вказати так і не змогли.

За попередніми даними, йдеться про понад 100 шкіл. Не зміг точно відповісти на це запитання і перший заступник міського голови Костянтин Савінов, який зараз фактично виконує функції мера. Також йому не відомо, скільки саме учнів сіли за парти (для прикладу, прес-служба міськради Макіївки, яка теж знаходиться на контрольованій «ДНР» території, доповідає, що у 67 шкіл міста пішло майже 23 тисячі школярів). Проте чиновник офіційно визнав той факт, що навчальний рік почався за рішенням саме управління освіти міськради.

«Наполягання батьківської громадськості»?

Чимало шкіл фізично не змогли прийняти учнів – деякі зруйновані артобстрілами, а деякі опинилися на території, яку в «ДНР» охрестили «червоною зоною». В особливий список потрапили школи Київського, Петровського, Куйбишевського районів Донецька.

Згідно з повідомленнями прес-центру «ДНР», таке рішення ухвалили через те, що на території цих адмінділянок продовжуються сутички між «ополченням» та українськими військовими. І незважаючи на це, колектив школи №57, у Київському районі, все ж зробив спробу відкрити заклад. Зараз вже дуже складно з’ясувати, чому школа, від якої всього декілька хвилин на авто до аеропорту, найгарячішої точки у місті, ризикнула відкритись, але у «ДНР» звинувачують батьків – начебто причиною було «наполягання батьківської громадськості». Все що залишається далі, це висувати припущення. Того дня сталося найгірше – близько десятої години ранку з системи залпового вогню заклад обстріляли.

Клас 57-ї школи після обстрілу з установок «Град»
Клас 57-ї школи після обстрілу з установок «Град»

«Снаряд розірвався в п’яти метрах від будівлі навчального закладу. В цей момент там знаходилися 238 осіб, із яких 70 дітей та 28 вчителів. Загинули чотири людини, ще вісім отримали поранення різного ступеня важкості, семеро з них доставили до лікарень. Серед учнів постраждалих немає. Осколками пошкоджені віконні блоки будівлі школи на першому та другому поверхах», – повідомляє прес-служба Донецької обласної державної адміністрації.

В іншому районі снаряд влучив у маршрутне таксі, внаслідок цього загинуло шестеро осіб, одну особу поранено.

«Скаржитись страшно – це ж людина з автоматом»

Святом 1 жовтня назвати було важко і до того, як стало відомо про кровопролиття. Особливо це стосується вчителів. Вже кілька місяців спостерігаються проблеми з проплатою будь-яких виплат бюджетникам, і не важливо, чи це зарплатня, соціальні виплати або «дитячі». Звісно, на це є й об’єктивні причини – періодично ГУМВС Донецької області звітувало про пограбування машин банківських структур, а служба Держказначейства України вже давно припинила свою діяльність на територію, яку контролює угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

А дітей Донецька 1 жовтня позбавили традиційних лінійок (дивна річ, але знову у тій же Макіївці перший навчальний день пройшов з усіма атрибутами – лінійками, бантами, та навіть танцями). Тільки першокласників та найстарших учнів зібрали в актових залах та спортзалах шкіл, де вчителі намагались їх привітати. Чому намагались? Дуже важко вітати дітей, коли навколо стоять озброєні люди.

«Чоловік із «ДНР» прогулювався якраз біля воріт школи. Я не проти «республіки», чи «ополчення», але людина, яка ходить біля дітей з автоматичною зброєю – це не зовсім нормально. Де гарантії, що його зброя випадково не вистрелить і не зачепить когось з учнів або їхніх батьків? Але сказати щось, чи поскаржитись страшно – це ж людина з автоматом. Добре, що як тільки почались уроки, він кудись зник і більше ми його не бачили», – ділиться враженнями Світлана, яка цього року віддала сина у третій клас школи №96.

Урок у 96-й школі
Урок у 96-й школі

Схожа ситуація склалась і в інших районах, що не дивно – серед вчителів дуже довго ходили чутки, ніби першим уроком буде «патріотичне виховання», на якому будуть присутні і бійці «ДНР». Як виглядає, це залишилось на рівні чуток, так само як й інформація про заборону української мови у навчальних закладах – як розповіли учні тієї ж школи №96, у багатьох у перший же день було два предмети з української – «українська мова» та «українське читання». Врешті-решт, 1 жовтня, у більшості шкіл, мало чим відрізнялось від минулорічного 1 вересня. Хіба що уроки та перерви скоротили.

З одного боку, Донецьк, в якому ведуться бойові дії, це не місто для дітей. Ніхто не в змозі гарантувати безпеку там, де серед білого дня їздять машини з озброєними людьми, а також нормою є повідомлення міськради, що протягом ночі у всіх районах чути залпи важкої артилерії. Але з іншого боку, донецькі учні вже пропустили вересень. Якщо і далі затягувати початок навчального року, то десятки тисяч дітей з Донбасу катастрофічно загубляться на тлі решти українських учнів. Тому батьки, особливо ті, хто не має можливостей залишити Донецьк, потрапили у патову ситуацію – вони повинні вибирати з двох бід.

XS
SM
MD
LG