Доступність посилання

ТОП новини

Україна на сьогодні не скористалася з вільного доступу до європейських ринків – експерт


Плакат із зображенням голови НБУ Валерії Гонтаревої
Плакат із зображенням голови НБУ Валерії Гонтаревої

Уряду радять переглянути основи економічної політики, щоб поки поодинокі успіхи не губились на тлі системної відсутності реформ

Київ – У 15% оцінив Національний банк падіння ВВП України у січні-березні цього року. За даними регулятора, економічна активність залишалася такою ж низькою як і у попередні місяці і пояснюється зменшенням споживчого попиту в умовах інфляції. Індекс виробництва базових галузей також, як і у попередні місяці, показував зниження у 20%. Як заявив в інтерв’ю Радіо Свобода голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук, уряду треба переглянути основи своєї економічної політики, бо навіть поодинокі економічні успіхи губляться на тлі системної відсутності реформ. Аргументом, на думку експерта, є падіння на початку нинішнього року українського експорту до ЄС попри існування із ним Зони вільної торгівлі.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Поясність, із чим пов’язане падіння ВВП у першому кварталі, і чи є ці 15% приводом для тривоги громадян?

– Безперечно, навіть падіння ВВП на 1% є величезним приводом для тривоги. Тут є низка серйозних факторів, які потрібно враховувати. Зараз поки що достатньо складно дати глибокий аналіз того, що дійсно стало стало всіма складовими причинами, які призвели до падіння ВВП, але є декілька очевидних причин того, що відбувається. Насамперед це військові дії на сході України. ВВП України значною мірою формувалося, дякуючи виробництву сталі, дякуючи хімічній промисловості, і саме в східних регіонах нашої країни були сконцентровані ті заводи, які виробляли метал, хімічну продукцію. Те, що відбулося протягом останнього року, зруйнувало значною мірою економічний потенціал Східної України, і це вже за визначенням мало призвести до зменшення нашого ВВП. Це і Крим, хоча Крим не мав великої частки у ВВП України, трохи більше 4%, з ним були пов’язані дуже багато складових нашої економіки, починаючи від «перевалки» нафтопродуктів, закінчуючи титаном чи доступом до твердої валюти від іноземних туристів, які чи з Росії чи з Білорусі туди приїжджали.

Василь Філіпчук
Василь Філіпчук

Але значно важливішим є той факт, що протягом року ми не змогли запустити виробництво і модернізацію нашої економіки, навіть на тій частині нашої країни, яка зараз не є напряму жертвою агресії чи сепаратистських рухів. Фактично протягом року уряд не зміг здійснити серйозних, системних реформ і дозволити приватній ініціативі – вітчизняним чи іноземним інвесторам, почати активно інвестувати в українську економіку. Навпаки ми бачимо, що умови для ведення і бізнесу погіршуються, і ті, хто мав, навіть якісь незначні інвестиції раніше, зараз зазвичай надають перевагу тому, щоб припинити діяльність чи взагалі вивести свої активи з України.

У нас падіння експорту з України до ЄС за перших два місяці цього року – мінус 33%. Абсолютна лібералізація режиму торгівлі для українців у доступі до європейських ринків все одно не сприяє економічному зростанню

Падіння курсу гривні мало, безперечно, як прямий негативний вплив на розмір нашого ВВП, так і негативний вплив на діяльність підприємців, щоб зупинити купівлю валюти, Нацбанк ввів додаткові обмежувальні заходи на контракти, і таким чином ще більше знеохотив бізнесменів від активної економічної діяльності. Тобто весь комплекс найрізноманітніших кроків запустив достатньо негативний цикл економічної діяльності. Поки, я, чесно кажучи, не особливо бачу яким чином можна його зупинити, навіть на такому простому прикладі, як-от: Європейський союз для України минулого року зняв всі економічні обмеження в торгівлі, ми повністю маємо зараз Зону вільної торгівлі для українських виробників у доступі до європейських ринків. Не зважаючи на це, у нас падіння експорту з України до ЄС за перших два місяці цього року – мінус 33%. Абсолютна лібералізація режиму торгівлі для українців у доступі до європейських ринків все одно не сприяє економічному зростанню.

Я думаю, що зараз українському уряду терміново потрібно переглядати основи своєї економічної політики: не давити виробництво, не давити бізнес-ініціативу податками і новими обмежувальними заходами, а дозволити все ж таки, щоби бізнес мав можливість спокійно, хоча б декілька місяців, без податкового, правоохоронного та іншого тиску, щоб мати можливість запустити економічні процеси , лише після цього можна побачити зростання ВВП.

– Крім озвучених негативів, чи є підстави говорити про хоча б якісь економічні успіхи за цей рік?

Таке враження, що у нас перед тим, як прийняти хоча б якесь позитивне рішення, робляться декілька кроків, які спочатку запускають негативні економічні процеси

– Коли починаєш аналізувати економічні процеси, завжди починаєш з того, що хочеш знайти плюс, а потім вже аналізувати мінус, проаналізувати баланс позитивів і негативів. На жаль, позитивів при навіть величезному бажанні знайти достатньо складно. Дійсно, було прийнято низку хороших, позитивних законопроектів, зокрема минулого тижня було нарешті прийнято закон щодо ринку газу зі спробою запровадити європейські правила торгівлі енергоносіями. Але цьому передувала низка зовсім протилежних кроків з боку уряду України, коли ту ж торгівлю газом повністю монополізували, добавили величезні податки, реальні платежі, чим фактично знизили виробництво газу. Таке враження, що у нас перед тим, як прийняти хоча б якесь позитивне рішення, робляться декілька кроків, які спочатку запускають негативні економічні процеси.

Враховуючи інерцію, з якою втілюються ті чи інші рішення в життя, враховуючи, що будь-яка бізнес-діяльність базується насамперед на довірі і очікуваннях від дій органів державної влади, то має пройти достатньо тривалий період часу, поки ті ж самі інвестори повірять, що в цій країні правила гри змінилися і в неї можна інвестувати. Оцей приклад з газом, думаю, має показати, що ще як мінімум 2-3 місяці має пройти, щоб інвестори повірили, що ситуація не буде погіршуватися і є перспективи майбутнього.

МВФ заявив, що цей рік для економіки України можна назвати «дном падіння», а вже наступного можна буде фіксувати зростання. Чи реалістичний цей прогноз, і від чого залежить зростання у 2016 році?

– Не думаю, що ми зараз можемо заглядати так далеко. На жаль, у нас немає довготермінового, навіть середньотермінового планування. Ми зараз здатні максимум побачити можливість економічного розвитку протягом декількох місяців. Адже, уявімо, що зараз знову активізуються військові дії на сході України. Це взагалі може ситуацію спрямувати в якомусь катастрофічному напрямку. З іншого боку, якщо уявити, що вдасться заморозити конфлікт чи його врегулювати, це буде зовсім інший сигнал для ринку і економічного зростання.

Нижче падати немає куди, бо якщо ми не зможемо відновити економічне зростання, тоді постане питання про виживання країни і її громадян в цілому

Якщо, уряд почне швидкі економічні реформи, дерегуляцію, повністю зможе усунути тиск з боку правоохоронних органів на бізнесову діяльність, якщо вдасться забезпечити політичну стабільність, тоді можна очікувати, що почнеться відновлення економічної діяльності. Нижче падати немає куди, бо якщо ми не зможемо відновити економічне зростання, тоді постане питання про виживання країни і її громадян в цілому. Рецепти зрозумілі – поменше державного втручання, дій правоохоронних органів щодо бізнесу, свобода для підприємницької ініціативи.

Українцям, за великим рахунком, не треба особливо допомагати, важливо їм не заважати, і тоді вони зможуть знайти кошти, налагодити виробництво, щоб годувати свої сім’ї, дітей. І я думаю, що за декілька років ми побачимо справжнє економічне зростання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG