Доступність посилання

ТОП новини

Фейк ЗМІ Росії: Україна відмовилася дотримуватися прав людини на Донбасі


Одна з акцій протесту про режиму Володимира Путіна (архівне фото)
Одна з акцій протесту про режиму Володимира Путіна (архівне фото)

Так російські мас-медіа інтерпретували відхід від певних зобов’язань Конвенції про права людини

Російські телеканали цими днями повідомили, що Україна начебто відмовилась гарантувати захист і дотримуватися прав людини на непідконтрольних територіях. Деякі російські ЗМІ назвали це «узаконенням геноциду на південному сході» і розповіли, що, наприклад, катування – там тепер є законним. Журналісти порталу Stopfake повідомили, як правозахисники інтерпретують відхід від певних зобов’язань Конвенції про права людини, про які йдеться.

Низка російських ЗМІ опублікувала новину про те, що Україна, буцімто, відмовилась гарантувати захист і дотримуватися прав людини на частині своєї території. Зокрема, про це повідомили на сайті інформаційного агентства «ТАСС».

Російський телеканал «НТВ» випустив сюжет із заголовком: «День вишиванки Рада відзначила відмовою від прав людини і договорів із Росією».

«Україна має право забути про права людини для захисту своїх інтересів», повідомляє автор сюжету.

Телеканал «Росія 24» свій сюжет представив так: «Україна відмовилася дотримуватися прав людини на південному сході країни». Кореспондент телеканалу розповіла також і про те, що українці, мовляв, тепер не зможуть подавати позови до Європейського суду з прав людини.

А на сайті видання «Московський комсомолець» вийшов матеріал із заголовком «Україна узаконила геноцид на Донбасі».

Як повідомили журналісти порталу Stopfake, який бореться із неправдивою інформацією про події в Україні, правозахисники по-іншому інтерпретують проект постанови про затвердження Заяви Верховної Ради України «Про відступ України від окремих зобов’язань, визначених Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенції про захист прав людини та основних свобод».

Представник міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні Тетяна Мазур не вбачає у цій постанові «нічого трагічного».

За її словами, логіка документа полягає в тому, що якщо у держави немає фізичного доступу до окупованих територій, то вона не може гарантувати повного захисту прав людини. Україна не порушує міжнародного права. Оскільки Україна свого часу приєдналася до згаданих міжнародних договорів і взяла на себе певні обов’язки, то вона може і відмовитися від цього, каже Тетяна Мазур.

До того ж положення Міжнародного пакту (п. 1 ст. 4) та Конвенції (п. 1 ст. 15) дозволяють країнам-учасницям відступати від деяких положень у разі війни або надзвичайного стану. В даному випадку Україна використала цей механізм.

Україна повністю не відмовляється від обов’язків щодо захисту прав людини. Тільки від тих пунктів, які не може гарантувати через фізичну відсутність на непідконтрольних територіях українських органів влади: прокуратури, міліції, судів.

Мова йде, зокрема, про термін превентивного затримання; особливий режим досудового розслідування (передачі повноважень військовим прокурорам); зміну територіальної підсудності судових справ, підсудних судам із зони АТО; обмежене перебування на вулицях у певний час доби без документів, обмеження пересування пішоходів і транспортних засобів і так далі.

По суті, ці зміни були ухвалені Верховною Радою ще 12 серпня 2014 року і 3 лютого 2015 чотирма законами (вказані в 5-8 пунктах Постанови).

Російський «Перший» телеканал повідомив з цього приводу: «Залиш надію закон, що поділив українців на тих, хто «має право», і тих, хто «повинен тремтіти», ухвалили в Раді. Київ офіційно заявив, що відступає від зобов’язань, прописаних в Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Тобто Україна не збирається виконувати свої зобов’язання щодо забезпечення політичних і громадянських прав тих, хто живе на Донбасі, про що явочним порядком інформує ООН і Рада Європи. І застосування фізичної сили проти цивільного населення, використання вогнепальної зброї без попередження, тортури все це тепер на законних підставах».

У згаданих обмеженнях зовсім не йдеться про відкрите застосування тортур, фізичної сили та вогнепальної зброї проти цивільного населення.

Окрім того, існує перелік фундаментальних обов’язків щодо захисту прав людини, від яких держава не може відмовитися ні за яких обставин, серед них і право на життя та заборона застосування тортур.

Що стосується побоювання, що українцям тепер не можна звертатися до Європейського суду з прав людини, то дійсно, жителі окупованих територій не зможуть подати позову до суду, однак тільки з тих кількох пунктів, від дотримання яких Україна тимчасово відмовилася, каже Тетяна Мазур, яку цитує портал Stopfake.

На тему дезінформації:

22.05.2015
Кончіта, Путін і дивацтва пропаганди Кремля

Про те, як у Відні пропагандистський сюжет для російських ЗМІ готували з участю іноземців далі
19.05.2015
Фейк: вояків годують м’ясом виробництва 1968 року

У Міноборони пояснили значення цифр на печатці, які раніше невірно трактували далі
18.05.2015
Фейк: на каналі України нібито розповіли про «рибні відходи» замість їжі у Росії

Для створення фейку домонтували репортаж буцімто журналістки каналу «1+1». далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG