Доступність посилання

ТОП новини

Протест на Донбасі – проблиск надії? (Cвітова преса)


Те, що ватажок угруповання «ДНР» Захарченко вийшов до протестуючих, означає, що сепаратисти розуміють небезпеку громадського неспокою

Чи можна вважати те, що мешканці Донбасу вийшли на демонстрацію, зокрема, й проти сепаратистів, проблиском надії? – запитує експерт Пол Родрік Ґреґорі у Forbes. Тим часом, згідно з новим світовим показником спокою за 2014 рік, Україна стала однією з п’яти країн, чий рейтинг миру впав найбільше. А редактор Deutsche Welle вважає, що нарощування військової сили Росією є новою реальністю.

Чи можна вважати те, що мешканці Донбасу вийшли на демонстрацію – зокрема й проти сепаратистів – проблиском надії? – запитує американський експерт Пол Родрік Ґреґорі на шпальтах часопису Forbes. Те, що лідер так званої «ДНР» Олександр Захарченко вийшов до протестуючих, означає, що сепаратисти розуміють небезпеку громадського неспокою. Тим не менш, сепаратисти є безпорадними, вважає експерт.

«Росія не готова субсидувати дві сепаратистські «республіки», які не стоять міцно на ногах і не мають коштів, а Київ вирішив не допомагати окупованим територіям через сепаратистську адміністрацію, яка вбиває українських солдатів за допомогою російських «волонтерів» і зброї», – пише Ґреґорі.

Отже, вважає експерт, без допомоги Росії мешканці Донбасу можуть спробувати позбутися сепаратистів і повернутися під владу України.

«Кремль зіткнувся з цією проблемою у серпні 2014 року, коли українські сили оточили сепаратистів. Тоді Росія врятувала сепаратистів масовим вторгненням своїх регулярних військ на Схід України. Чи повторить Кремль цей сценарій, якщо люди Донецька повстануть проти своїх окупантів?» – запитує експерт.

Пол Родрік Ґреґорі: «Мир в Україні? Чи позбудуться мешканці Донбасу «лідерів» своїх «народних республік? Перший крок?»

Україна є однією з п’яти країн, чий рейтинг миру впав найбільше за 2014 рік. Серед цих п’яти Україна є єдиною державою поза африканським континентом, згідно з результатами світового показнику спокою за 2014 рік. За рівнем спокою Україна займає 150-е місце із 162. У 2013 році Україна посідала 132-е місце.

«Спочатку конфлікт в Україні обумовлювався зовнішньою агресією, але тепер містить також цивільний складник. У результаті, одразу декілька показників миру в державі погіршилися – доступ до стрілецької зброї, інтенсивність внутрішнього конфлікту, вплив тероризму та насильницькі злочини», – написано у звіті.

У документі йдеться, що певна провина за погіршення ситуації лежить на Росії, яка почала дестабілізувати ситуацію в Україні після падіння режиму Віктора Януковича.

Росія, тим часом, поосідає 152-е місце у рейтингу миру.


Те, що Росія нарощує військову силу, є новою реальністю, пише редактор німецького видання Deutsche Welle Інго Мантофель.

«Багато хто помилково вважає, що криза в Україні спричинила погіршення відносин між Заходом і Росією. Однак, конфлікт всередині та довкола України є результатом – або вираженням – більш глибоких змін у Росії. Початок третього президентського терміну Володимира Путіна у 2011-12 роках супроводжувався бурхливими протестами серед представників середнього класу Росії. Кремль відповів зміною напрямку і попрямував до російських націоналістичних і православних цінностей», – пише Мантофель.

Зосередження на ідеї «особливого шляху» Росії супроводжується також новою економічною стратегією. Ще до української кризи Кремль вирішив зосередитися на ре-індустріалізації в радянському стилі, пише журналіст.

А в лютому 2012 року Путін оголосив про інвестиції і в російську військову промисловість, які, за його задумом, мали б досягнути 23 трильйонів рублів у 2022 році.

«Гірка правда полягає у тому, що не український конфлікт і навіть не західна реакція на нього призвела до конфронтації між Заходом і Росією. А те, що політичний курс президента Путіна прямував до нової Холодної війни вже багато років. Навіть якщо Захід не хоче у це вірити, це нова реальність», – підсумовує Мантофель.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG