Доступність посилання

ТОП новини

Не варто позбуватися комуністичної спадщини у радянський спосіб – митці


У Вінниці зберуться митці, щоб переосмислити радянську спадщину

Київ – У Вінниці відбудеться мистецька резиденція, присвячена декомунізації. Протягом десяти днів там працюватимуть художники з України, Росії та Німеччини, триватимуть дискусії за участі істориків, мистецтвознавців та представників міської влади. Організатори кажуть: виконання декомунізаційних законів вже призвело до конфліктів та руйнування творів мистецтва. Мета резиденції – запобігти цьому.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Резиденція «Над Богом» (Бог – історична назва річки Південний Буг, яка тече через Вінницю) – це спроба пояснити, що не варто позбуватися комуністичної спадщини у радянський спосіб. Прибираючи пам'ятки минулого, суспільство має розуміти, що хоче бачити натомість, розповідає автор ідеї резиденції Леонід Марущак.

Досі декомунізація в Україні відбувається переважно деструктивним чином. Так, в ході виконання відповідних законів у Києві вже знищили мозаїку на фасаді школи №141, що на Русанівці та збираються демонтувати панно «Трипілля» та «Київська Русь» на проспекті Перемоги. А у Львові збили мозаїку на фасаді корпусу ветеринарного університету, де не було радянської символіки.

Ми повинні бути дуже зваженими, щоб не видатись вандалами
Леонід Марущак

«Ми повинні бути дуже зваженими, щоб не видатись вандалами. Для цього в усіх творах епохи соцреалізму та конструктивізму потрібно намагатися відшукати український слід, і якщо він там є, відстояти його. Тому що якщо ми усе будемо списувати як «совєцьке» або «російсько-імперське», то житимемо у стані постійної руїни», – зауважує Леонід Марущак.

Резиденція у Вінниці покликана виробити нові методи роботи з минулим. Рішення щодо виконання декомунізаційних законів не мають бути директивними, про них потрібно домовлятися. У Вінниці вже розпочався такий діалог, саме тому це місто обрали для резиденції. Наприклад, варіанти нових назв вулиць запропонували обрати містянам. А представники робочої групи з питань декомунізації при міськраді модеруватимуть та братимуть участь у дискусіях резиденції «Над Богом».

Кінотеатр «Росія» як метафора радянського минулого

Участь візьмуть 20 митців з України, кілька з Росії, один художник із Берліна
Аліна Якубенко

Результатом роботи художників у місті стане виставка. «Участь візьмуть 20 митців з України, серед яких є вінничани, кілька з Росії, один художник із Берліна. Вони будуть працювати з місцевим контекстом і простором кінотеатру «Росія», – розповідає кураторка резиденції Аліна Якубенко.

Такі занедбані простори, як кінотеатр «Росія» є практично у кожному обласному центрі України. На їхньому місці можна побудувати торгові центри, а можна їх переосмислити
Євгенія Моляр

Локацію обрали невипадково. Для організаторів занедбаний кінотеатр «Росія» у Вінниці – це метафора радянської спадщини. «На десять днів він перетвориться на сучасний публічний простір, де активно розвивається творча спільнота. Такі занедбані простори, як кінотеатр «Росія» – типові, вони є практично у кожному обласному центрі України. Частина з них – орендовані, а частина просто руйнується. На їхньому місці можна побудувати торгові центри, а можна їх переосмислити», – каже кураторка дискусійної програми Євгенія Моляр.

Організатори резиденції у Вінниці збираються задокументувати свій досвід, щоб його могли використати громадські активісти в інших містах. «Над Богом» триватиме з 20 до 30 серпня. Резиденція відбудеться в рамках проекту «Культурна дипломатія між регіонами України» – ініціативи Українського кризового медіа-центру.

На цю ж тему:

30.07.2015
«Декомунізацію треба робити швидко і безапеляційно» – Огризко

Де межа між символом тоталітаризму і пам'яткою історії? далі

29.07.2015
Як відбувалась декомунізація у Німеччині

Вважається, що об’єкти стають лише тоді цінними пам’ятками, коли закінчується переосмислення епохи – Ульріке Вендланд далі
29.07.2015
Нові звання в армії: декомунізація чи окозамилювання?

Сама Радянська армія теж свого часу змінювала термінологію: переходила на царську – історик далі
06.07.2015
Декомунізація. Хто намагається чинити спротив?

Дехто з чиновників намагається залишити назви на кшталт: вулиця Другої п’ятирічки, станція Радянської армії, Комсомольське шоссе, проспект 50-річчя ВЛКСМ… далі
24.06.2015
У Дніпропетровську хочуть перевиконати закон про «декомунізацію»

Чи бути вулицям «Лондонській», «Паризькій», «Набережній Сірка» та «проспекту Яворницького» у місті на Дніпрі? далі
09.06.2015
Чи перейменовувати вулиці Чекістів, Брежнєва та Щербицького?

Декомунізація на Дніпропетровщині розпочалась з суперечок серед «декомунізаторів» далі
20.05.2015
Декомунізація у Харкові: мають перейменувати понад 200 вулиць

Активісти деяких проукраїнських громадських рухів, не чекаючи офіційних циркулярів, діють на свій розсуд далі
20.05.2015
Декомунізація і свобода слова: журналісти надійно захищені – експерт

В ОБСЄ побоюються, що декомунізація обмежить свободу висловлювань у ЗМІ далі
20.05.2015
Як у Києві «декомунізують» метро?

Культурологи застерігають: проводячи демонтаж символіки без ґрунтовної експертизи, чиновники можуть знищити цінні мозаїки далі
19.05.2015
Не можна нав’язати Україні єдиний погляд на «героїчну УПА» – канадський історик

Сергій Єкельчик про європейську політику пам’яті, примирення ідеологій і небезпеки декомунізації далі
25.04.2015
Той, хто виступає проти законів декомунізації, діє на боці Росії – Винничук

Україна зараз позбувається величезної брили на ногах під назвою «русский мир», зазначає письменник далі
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG