Доступність посилання

ТОП новини

Корчилава: референдум в Нідерландах – урок для України 


Агітація на референдумі проти України, місто Ейндговен. Напис: «Особливо в сільському господарстві й будівництві є висока ймовірність, що підприємці використовують дитячу працю. Скажи «ні» асоціації з Україною 6 квітня»
Агітація на референдумі проти України, місто Ейндговен. Напис: «Особливо в сільському господарстві й будівництві є висока ймовірність, що підприємці використовують дитячу працю. Скажи «ні» асоціації з Україною 6 квітня»

«Голландці – нація дещо цинічна, якій без реальних результатів дуже складно щось довести на словах чи пообіцяти»

Результати референдуму в Нідерландах не віддаляють Україну від ЄС, однак формально ускладнюють укладення угоди про асоціацію, вважає журналіст, колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчилава. Втім, зауважує експерт, юристи у Брюсселі уже працюють над вирішенням цієї проблеми. Референдум, наголошує експерт, є радше сигналом для України, що варто прискорити процес проведення реформ в країні. Причини та наслідки результатів референдуму в Нідерландах експерт пояснив в ефірі Радіо Свобода.

– З огляду на результати референдуму, виходить, що Нідерланди відкинули зближення України з ЄС. Чому, на Вашу думку, так сталося?

– Вони не відкинули, а трохи ускладнили цей процес. Але процедура зближення України з ЄС буде знайдена в Брюсселі. Дійсно, багато років тому там був референдум, на якому Нідерланди проголосували проти Євроконституції. Однак вихід з тієї ситуації зрештою був знайдений.

Був дуже високий відсоток людей, яких культивували, що Україна це найкорумпованіша країна в Європі. До того ж, голландці насправді переконані євроскептики

Чому так сталося у випадку з Україною? Бо там був дуже високий відсоток людей, яких культивували, що Україна це найкорумпованіша країна в Європі. До того ж, голландці насправді переконані євроскептики. Є там дуже багато тих, хто сумнівається. Якби Україна позиціонувала себе як країна, яка прагне до Європи, не було б такого великого розрив між «за» і «проти». Тут набагато важливіше було дати хоча б можливість маневру уряду Нідерландів – у випадку, якби розрив був 3-5 відсотків. А за соцопитуваннями, був дуже високий відсоток людей, які говорили про високий рівень корупції в нашій країні – майже 60%.

– Це Україна так себе погано позиціонувала чи це вплив інформаційної політики Росії?

Бачо Корчилава
Бачо Корчилава

– Це сукупність усіх факторів впливу. Не може бути так, що тільки росіяни розповідали про нас погано чи ми себе погано подавали – усе разом. Ми не робили те, що треба було, а росіяни, у свою чергу, скористались цим у своїх не зовсім правильних, брудних цілях.

Голландці, попри те, що – євроскептики, мають одну з найрозвиненіших економік в Європі. Тому тут не варто говорити, що хтось жертва і когось треба пожаліти. Європейські країни дуже швидко втомлюються від проблем, бо вони звикли до ситого і розміреного життя. Це вісімдесят років тому вони могли йти на сусіда війною, а зараз вони один одного закидають законами, вони стали цивілізованішими.

Україна ж за два роки після Майдану не показала якоїсь позитивної динаміки і конкретних реформ. І так думають не лише в Нідерландах, якщо дивитись загалом по ЄС – думка про те, що Україна є країною, де не проводяться великі реформи, поширена в дуже багатьох країнах.

– Попри значний дипломатичний і громадський десант напередодні референдуму, може, Україна інформувала про себе надто мало і надто пізно?

– Ні, інформації було достатньо, і не лише за на останній період. Скажімо, до цього в Нідерланди літали брати Кличко, вони там дуже впізнавані. Зокрема, активно у цьому напрямі працювало посольство Грузії, яке намагалося більше розповідати про Україну.

Голландці – нація дещо цинічна, якій без реальних результатів дуже складно щось довести на словах чи пообіцяти

Аби людей переконувати, треба мати в руках якісь реальні речі. Я чітко розумію, що дуже складно щось розповідати і в чомусь переконувати, якщо ти не можеш надати конкретні факти на кшталт – зробили те, побудували це. А голландці розуміють лише мову фактів. Варто зауважити, що голландці – нація дещо цинічна, якій без реальних результатів дуже складно щось довести на словах чи пообіцяти.

– Які наслідки для самого ЄС матиме результат референдуму в Нідерландах?

– Не думаю, що для ЄС референдум матиме якісь значні чи тяжкі наслідки. Уже тридцять років, як в ЄС існують євроскептики і їх там дуже багато. До прикладу Великобританія, де дуже багато чиновників скептично ставляться до Євросоюзу. І коли йде розмова про спільний ринок чи привілеї, то там завжди перемагає здоровий глузд, адже переважно європейці – великі прагматики.

Ми починаємо розуміти, що треба щось робити, показувати реальний результат. Звісно, це ускладнює вирішення питання для Брюсселя, тому що асоціювати Україну треба, а відтак шукати юридичні рішення

Не думаю про наслідки для ЄС, це передусім повчальна історія для нас, бо ми починаємо розуміти, що треба щось робити, показувати реальний результат.

Звісно, це ускладнює вирішення питання для Брюсселя, тому що асоціювати Україну треба, а відтак шукати юридичні рішення. Брюссель офіційно вже заявляє, що потрібно кілька тижнів, аби юристи повідомили як виходити з цієї ситуації.

Європа дуже велика і вона не обмежується думкою тільки голландського електорату. Існують ще такі поняття як геополітика, геостратегія тощо. А ці поняття звичайному обивателю просто недоступні.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG