Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація буде діяти, рішення має запропонувати уряд Нідерландів – Кулеба


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Табір «ні» був потужний, тому що в Нідерландах на носі парламентські вибори»

Київ – 8 квітня виборча комісія Нідерландів оприлюднить попередні результати референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною. Хоча усі зацікавлені сторони – і Україна, і Нідерланди, і Єврорада, і, звісно, Росія – вже оприлюднили свої офіційні реакції на нього, адже екзит-пол засвідчив, що в нідерландському суспільстві сильно переважають негативні настрої щодо європейської інтеграції України. Хоча ще два місяці тому експерти і соціологія прогнозували результат приблизно 50 на 50.

«У референдумі не було необхідності. Це дуже дорого, це посміховисько, тому я не голосувала. Але я – за торговельну угоду»;

«Прикро, що не дали належного роз’яснення про те, який сенс усе це має. Тому я проголосував «ні». Мій голос не стосується особисто України»;

«Я голосувала проти. Ви хочете знати, чому? Тому що я думаю, що ситуація на ринку праці та поводження з тваринами в Україні не на тому ж рівні, як тут. І я не дуже вірю, що ми можемо зробити речі кращими там з такою торговельною угодою».

У відповідях городян журналістам на вулицях Амстердама поєднано непоєднуване, і у них мало що є від кампанії на підтримку України, яку оголосив місяць тому уряд Нідерландів.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Посол з особливих доручень МЗС Дмитро Кулеба, оцінюючи такі результати, каже: у противників української асоціації були і природні аргументи, і відверто накручені.

Більшість аргументів проти України засновувались на спотвореній інформації, на конспірологічних теоріях, а ще в багатьох випадках – на відвертому копіюванні російських аргументів
Дмитро Кулеба

«Я стежив за еволюцією дискусії весь час, від моменту оголошення дати референдуму, і можу відповідально сказати, що більшість аргументів проти України засновувались на спотвореній інформації, на конспірологічних теоріях, а ще в багатьох випадках – на відвертому копіюванні російських аргументів. Про що говорити, якщо у Тьєррі Боде, одного з лідерів табору противників Угоди про асоціацію, навіть був російський радник?», – говорить Кулеба.

Заліщук: Нідерландці – найєвроскептичніша нація в Євросоюзі

Популярним поясненням нині є, що Нідерланди голосували, передусім, проти Євросоюзу, а не проти України. Тьєрі Боде очолює нідерландський «Форум за демократію» – ця організація збирала підписи за проведення референдуму. У своїй аргументації Боде стверджує, що його табір виступає проти великих повноважень Брюсселя і проти розширення ЄС, і удар по Україні тут не був метою. «Ми вирішили, що це той самий випадок, який ми можемо використали як тестовий кейс», – каже Боде в інтерв'ю проросійському інтернет-виданню «Украина.ру».

Можливість вимагати проведення референдуму з будь-якого закону чи міжнародного договору в Нідерландах з’явилась практично синхронно з ратифікацією Угоди про асоціацію – 1 липня 2015 року.

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук
Табір «ні» був потужний, тому що в Нідерландах на носі – через рік – парламентські вибори. Деякі сили грали на настроях свого електорату. Нідерландці – найєвроскептичніша нація в Євросоюзі
Світлана Заліщук

​«Табір «ні» був потужний, тому що в Нідерландах на носі – через рік – парламентські вибори, – вважає депутат від «Блоку Порошенка» Світлана Заліщук. – Деякі сили грали на настроях свого електорату. Нідерландці – найєвроскептичніша нація в Євросоюзі», – каже Заліщук і нагадує, що у 2005 році громадяни Нідерландів уже провалили на референдумі європейську Конституцію.

Однак, якщо подивитися на опитування соціологічного центру IPSOS (того ж, який проводив екзит-пол у день виборів), то за два дні до голосування на першому місці серед аргументів «проти» опинилась українська корупція, її назвали 59% опитаних нідерландців.

Заступник голови фракції БПП Мустафа Найєм вважає, що у результатах референдуму – крах президента Порошенка, який, «маючи всі повноваження, протягом двох років системно і наполегливо між минулим і майбутнім обирав минуле» і «обрав у партнери «еліту» і олігархів, а не громадянське суспільство і нове покоління».

Сам Петро Порошенко заявив, що Україна не відмовиться від планів євроінтеграції.

Стратегічно ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи… Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію
Петро Порошенко

«Впевнений, що стратегічно ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи… Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі з Євросоюзом, оскільки це – шлях до модернізації української держави і зміцнення її незалежності», – відреагував він на новини з Амстердама.

Проукраїнська кампанія уряду Нідерландів не спрацювала

Серед інших аргументів відмовити Україні, які нідерландці назвали соціологам IPSOS, – несприйняття європейських цінностей (31%); те, що угода невигідна економіці Нідерландів (30%) і зашкодить відносинам з Росією (26%). Для 19 відсотків нідерландців причиною проголосувати проти України навіть стала катастрофа над Донбасом «Боїнга» рейсу МН17 (який за звітом нідерландських же слідчих збитий «Буком» з окупованої проросійськими бойовиками території, а за висновком Bellingkat – ракетою, доставленою з російського Курська, і під керівництвом офіцерів російської армії).

Ще у лютому опитування, проведене на замовлення Міністерства закордонних справ Нідерландів, засвідчувало, що противників і прихильників асоціації з Україною – приблизно порівну, а явка мала би сягнути 49%. Зараз, за екзит-полом, маємо 37 з половиною відсотка «за» і аж 62 – «проти».

Протягом цього часу в країні тривали дві протилежні кампанії: з одного боку – нідерландські євроскептики і Росія з фейковими роликами про «Азов», який ніби-то погрожує терактами Нідерландам; з іншого – українські дипломати і громадські активісти, а також сам уряд Нідерландів, який оголосив кампанію з просування відповіді «так».

Прем’єр-міністр Марк Рютте, переконуючи голландців, казав, що його державі «потрібні стабільні сусіди», а реформи, які пропонує асоціація, націлені саме на це. Зона вільної торгівлі економічно вигідна його державі. «Ми торгова нація. Ми живемо за угодами про вільну торгівлю, а Україна – це ще один приклад», – переконував він.

При цьому, фінансування з бюджету отримала як кампанія «за», так і кампанія «проти» – таким є законодавство Нідерландів. Таким чином, два з чотирьох бюджетних мільйонів євро отримали противники України на свою агітацію.

Що буде з самою Угодою про асоціацію?

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його держава тепер ретельно перегляне Угоду, щоб задовольнити усі сторони. «Ми ухвалимо дуже акуратне рішення», – висловився він.

Угода про асоціацію буде працювати незалежно від рішення Нідерландів, запевняє Дмитро Кулеба.

«Пошук виходу з цієї ситуації – це зона відповідальності уряду Нідерландів, це їхня внутрішня справа. Вони мають запропонувати рішення, яке ми проговоримо в рамках діалогу Україна-Нідерланди, і Нідерланди-Єврокомісія, і всі разом, утрьох, і ухвалимо рішення. Я не бачу в результатах референдуму загрози для Угоди про асоціацію».

Як пояснюють міжнародники, 15% угоди регулюється індивідуальними відносинами України та держав-членів ЄС, інші 85% лежать у компетенції Єврокомісії, Європарламенту і Євроради. І швидше за все, Нідерланди просто не братимуть участь у роботі деяких норм угоди про асоціацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG