Доступність посилання

ТОП новини

Вихід з України російського капіталу не зашкодить банківській системі – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Банк не тумбочка, щоб його просто закрити і піти – голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек

Менеджери банків з російським державним капіталом замислились про вихід з українського ринку, повідомило видання «Коменсант». За інформацією видання, про продаж дочірніх структур розмірковують в російському «Сбербанку», «ВТБ» та «Внєшекономбанку» – власнику українського «Промінвестбанку». У згаданих фінансово-кредитних установах від офіційних коментарів з цього приводу поки утримуються. Українські ж банкіри бачать в такому ймовірному рішенні російських фінансистів більше політики, ніж економіки, і запевняють, що це не зашкодить українській банківській системі.

ЗАВАНТАЖИТИ

Роман Шпек, голова ради Незалежної асоціації банків України, членами якої є й «дочки» російських банків, зазначив, що ймовірний продаж чи продовження роботи – це рішення виключно власників і вищого менеджменту банків, від яких поки немає офіційних роз’яснень: чи є це рішення остаточним, яким чином його планують реалізовувати, чи це лише декларація намірів у пошуках нових інвесторів.

«Банк не тумбочка, щоб його просто закрити і піти – треба продавати активи, зобов’язання по пасивах. Позитивно те, що з боку Національного банку були прийняті всі заходи, щоб російські державні банки підписали плани фінансового оздоровлення, докапіталізації. Щоб у випадку тих чи інших їхніх рішень, ці процеси не були болючими для держави, для бюджету», – зазначив експерт.

Банківський ринок України має високу концентрацію установ, наголосив Роман Шпек і висловив переконання, що споживачі фінансових послуг не матимуть проблем і зможуть задовольняти свої потреби на висококонкурентному ринку.

Це рішення Путіна – експерт

Ймовірний вихід російського капіталу не позначиться на фінансовій стабільності України, оскільки частка активів згаданих трьох банків не перевищує і 10% загальних активів банківського сектору, каже економіст, член наглядової ради найбільшого в Україні «Приватбанку» Віктор Лисицький.

«Російські банки, принаймні ці три, займають дуже невелику частку в наших активах. По друге, не треба забувати, що все ж таки активи банківської системи хоч повільно, але зростають, в номінальному вираженні. Банківська система потроху починає підніматися», – зазначає експерт.

Ринок стабілізувався, за прогнозами, незабаром в Україні почнеться економічне зростання, пожвавиться кредитування, тож виходити зараз з перспективного ринку Віктор Лисицький вважає економічно недалекоглядним. Він радить шукати політичні причини, нагадавши, що російський «ВТБ» експерти називають «банком Путіна».

У державних банках стратегічні рішення ухвалює не менеджмент установи, вони приймаються на найвищому рівні, зазначив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Такі рішення могли бути спричинені як падінням реальних доходів, так і стати наслідком міжнародних домовленостей про перерозподіл фінансових потоків, каже він. Олександр Сугоняко висловив своє бачення, як би мав діяти уряд, дбаючи про українські інтереси.

«Тоді б держава викупила би негайно ці банки у цих суб’єктів і запустила через них реалізацію проектів відновлення української економіки. Але вони цього робити не будуть», – зазначив Олександр Сугоняко.

Голова НБУ Валерія Гонтарева, виступаючи на початку лютого у Верховній Раді, заявляла, що НБУ може націоналізувати банки з російським капіталом за рішенням РНБО, якщо таке рішення буде ухвалене. Вона підкреслювала, що в Україні працюють не російські, а українські банки з російським капіталом, і з боку Нацбанку до них немає претензій.

Російський «Сбербанк», «ВТБ» і «Промінвестбанк» є найбільшими банками з російським капіталом на ринку України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG