Доступність посилання

ТОП новини

На Заході обурені «списками «Миротворця», а в Україні думки розділилися


Західні журналістські об’єднання і дипломати ЄС засудили оприлюднення персональних даних журналістів, які акредитувалися в сепаратистів на Донбасі

Київ – Західні журналісти, експерти й дипломати засудили публікацію на сайті «Миротворець» особистих даних журналістів, акредитованих в Росії та в сепаратистів на Донбасі, яких вона підтримує. Вони закликали видалити ці дані з загального доступу, і попросили українську владу взяти під захист всіх журналістів, чиї імена, телефони й інші персональні дані були оприлюднені. Частина українських журналістів, експертів та політиків теж засуджують дії «Миротворця» та вбачають у розголосі даних журналістів певну технологію, що переслідує політичні цілі. Частина – закликає ставитися до конфлікту помірковано і оприлюднювати дані лише представників тих медіа, які порушують українські закони та демонструють прихильність до сепаратистів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Комітет захисту журналістів шокований ставленням українських високопосадовців до оприлюднення сайтом «Миротворець» списків із даними журналістів, акредитованих на території сходу України, підконтрольній сепаратистам, яких підтримує Росія. Про це йдеться у відкритому листі цієї організації до президента України Петра Порошенка від 24 травня.

Комітет захисту журналістів, який базується у Нью-Йорку (США), вважає, що такі дії «Миротворця» слід було засудити.

«Ми стурбовані, що українські чиновники, в тому числі депутат Антон Геращенко і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, високо оцінили публікацію списку. Ми шоковані тим, що Аваков, який як міністр внутрішніх справ відповідає за розслідування інциденту і захист журналістів, похвалив сайт і звинуватив журналістів через реєстрацію у сепаратистів», – йдеться у листі, підписаному виконавчим директором Комітету захисту журналістів Джоелем Сімоном.

Комітет захисту журналістів вітає те, що українська генпрокуратура розпочала розслідування щодо сайту «Миротворець», і закликає президента й уряд підтримати його.

«Ми закликаємо Вас засудити безпідставні і згубні звинувачення (на адресу журналістів – ред.), опубліковані «Миротворцем», і публічно роз’яснити, що українське МВС віддане захисту журналістів та затриманню осіб, відповідальних за погрози їм», – ідеться у зверненні до Порошенка.

Утім глава держави та міністр внутрішніх страв не зреагували на цю інформацію ані на своїх офіційних сайтах, ані в соцмережах.

Раніше очільник МВС Арсен Аваков заявляв, що він не визнає збройних сепаратистських угруповань «ДНР» та «ЛНР», і вважає офіційні контакти з окупаційною владою аморальними.

Засудили оприлюднення даних журналістів також глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський та посол Німеччини в Україні Кристоф Вайль. Вони закликали особисто главу МВС України Арсена Авакова розібратися зі «скандалом навколо сайту «Миротворець», йдеться в заяві представництва ЄС у Facebook.

Зокрема, дипломати на зустрічі з українським міністром закликали правоохоронні органи зробити все можливе, щоб видалити всі персональні дані журналістів, оприлюднені на сайті. Та закликали вжити заходів, щоб цей контент більше не публікували, а також захистити в казаних у списку представників медіа.

Раніше сайт «Миротворець», на якому оприлюднювалися дані про донбаських і кримських сепаратистів й іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднив дані журналістів, акредитованих в угрупованні «ДНР», що контролює Донецьк і частину Донецької області.

Ця публікація викликала обурення низки правозахисників, частини журналістської спільноти, а також ОБСЄ. Крім того, прокуратура Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію, що, за даними прокуратури, «призвела до негативних наслідків, зокрема надходження погроз журналістам у зв’язку з виконанням ними професійної діяльності».

Із закликом до генерального прокурора, міністра внутрішніх справ і голови Служби безпеки України негайно закрити кримінальну справу проти волонтерів проекту «Миротворець» звертався народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко.

На захист «Миротворця» також відбувся пікет Міністерства інформаційної політики, а на сайті президента України з’явилася петиція із закликом продовжити роботу проекту і сайту «Миротворець».

Акція протесту під Міністерством інформаційної політики, 19 травня 2016 року
Акція протесту під Міністерством інформаційної політики, 19 травня 2016 року

13 травня сайт «Миротворець» оголосив про своє закриття, але 19 травня заявив про відновлення своєї роботи. І вже 20 травня «Миротворець» оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали акредитацію в угрупованні «ДНР», що контролює частину Донецької області.

Ще один список сайт «Миротворець» оприлюднив 24 травня- в ньому перераховані журналісти, акредитовані в Росії.

«Ми довго не могли зважитися, і все-таки зважилися на це. Публікуємо черговий список акредитованих іноземних журналістів, які співпрацюють з країною-агресором, яка фінансує міжнародний тероризм і окупувала частину територій України», – йдеться в повідомленні на сайті «Миротворець».

У переліку – 293 людини, зокрема четверо українських журналістів, також там є поштові адреси працівників медіа на території Росії та номери телефонів.

Список, оприлюднений «Миротворцем», відповідає переліку журналістів іноземних ЗМІ, акредитованих при Міністерстві закордонних справ Росії станом на квітень 2016 року, що є на сайті російського МЗС.

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Списки журналістів: боротьба з сепаратизмом, недбалість чи політтехнологія?

Головний редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик наголосила в розмові з Радіо Свобода, що подібні дії дискредитують Україну на міжнародній арені.

«Я разом з іншими журналістами одразу після публікації списків журналістів «Миротворця» зробила заяву про те, що це робити неприпустимо. Ми закликали авторів цього проекту видалити дані журналістів з сайту і вибачитися перед ними. Не роблять цього – відбувається публікація нових списків. Роблять гірше не журналістам, а державі. Бо реакція всіх західних експертів та медійників – негативна, причому абсолютно одностайна. Це удар не так по журналістах, які акредитувалися в сепаратистів, як по іміджу України. Депутат Антон Геращенко, який перший опублікував ці списки в соцмережах – має це зрозуміти»,– вважає редактор українського медіа.

За словами Севгіль Мусаєвої-Боровик, вона спершу думала, що поява такого списку є недбалістю волонтерів, які протидіють сепаратистам. Але оскільки публікація та розширення цих списків триває – це схоже на якусь технологію, на переслідування певних політичних цілей, визнає керівник «Української правди».

Від більш конкретних висновків Севгіль Мусаєва-Боровик наразі утримується.

Тим часом депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко продовжує поширювати у соцмережах списки «Миротворця» та відстоювати його право поширювати подібну інформацію.

Політтехнолог Тарас Березовець, натомість, наголошує, що істина – десь посередині.

«Ми маємо займати виважену позицію. З одного боку, є журналістські стандарти щодо конфіденційної інформації. Але я б я у цьому випадку не дуже прислухався до позиці їх європейських партнерів, бо війна триває в Україні, а не в них, їм важче зрозуміти, що відбувається і як краще діяти. Мене здивувало: терористам (проросійським сепаратистам на Донбасі, яких українські суди визнають терористами – ред.) журналісти чомусь не бояться давати повну інформацію про себе, а оприлюднення даних для українських громадян – їх турбує», – каже Березовець.

За словами політтехнолога, волонтерам «Миротворця» та інших проектів потрібно зважено ставитися до оприлюднення персональних даних інформації журналістів, і дивитися, що вони пишуть і дають в ефір після повернення з непідконтрольних районів Донбасу.

На думку Березовця, значна частина у списку «Миротворця» – журналісти відверто сепаратистських медіа, і він не бачить нічого поганого в тому, що імена цих людей стають відомі українцям.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG