Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську обговорили доступ Києва до українсько-російського кордону


Ділянка українсько-російського кордону в Новоазовську. Лютий 2015 року
Ділянка українсько-російського кордону в Новоазовську. Лютий 2015 року

Мінськ – 13 липня у Мінську відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. На нього представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін привіз паспорт вбитого українського воїна, оперного співака Василя Сліпака.


На минулому засіданні анонсувалося можливе створення на лінії розмежування на Донбасі 12 зон безпеки з відведенням усіх озброєнь. Наразі документ не підписано, його обговорення у підгрупі з безпеки може зміститися на четвер. Як повідомив представник ОБСЄ на переговорах Мартін Сайдік, очікується, що таку домовленість ухвалить Тристороння контактна група 14 липня шляхом відеоконференції, але стосовно не 12, а лише 3 районів безпеки. Про два з них домовилися ще на минулому засіданні, 29 червня, ще про один – 12 липня.

Стосовно проблем безпеки на лінії зіткнення посол Мартін Сайдік визнав, що кількість жертв серед цивільних останнім часом зросла та закликав сторони не допускати такого у майбутньому.

Крім іншого, посол ОБСЄ повідомив, що представник угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін передав йому паспорт вбитого на Донбасі 29 червня українського воїна, оперного співака Василя Сліпака.

Василь Сліпак, архівне фото
Василь Сліпак, архівне фото

Сайдік при цьому не зміг пояснити, звідки Пушилін взяв цей паспорт. «Це ви маєте у нього запитати», – сказав він.

Можливості поспілкуватися із Пушиліним у журналістів цього разу не було.

Тема доступу Києва до кордону з Росією на Донбасі залишається пріоритетною

Два тижні тому українська сторона ініціювала створення робочої підгрупи з питання доступу Києва до нині неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону.

Речниця Леоніда Кучми, представника України на переговорах у Мінську, Дарка Оліфер повідомила, що під час засідання українська сторона наголосила: наріжним каменем Мінських угод є проблеми безпеки, а основна складова цього блоку питань – контроль за українсько-російським кордоном.

Україна наполягає на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над українсько-російського державного кордоном
Дарка Оліфер

«У нинішній ситуації неможливо говорити про вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Саме тому Україна категорично наполягає на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над українсько-російського державного кордоном», – зазначила Оліфер.

Але поки що таку підгрупу не створено. Посол Мартін Сайдік повідомив, що це питання обговорюється вже тривалий час, і воно є складовим мінських домовленостей.

«Я вважаю, що треба обговорювати це питання, і як ми будемо трактувати це питання, поки, на жаль, не ясно, Але, врешті-решт, ми маємо приступити і до обговорення і до вирішення цього питання», – заявив представник ОБСЄ.

У переговорах про заручників змін немає

Немає прогресу у переговорах щодо звільнення полонених та незаконно утримуваних у зв’язку з конфліктом на Донбасі. Про це в черговий сказав Мартін Сайдік, відповідаючи на запитання Радіо Свобода: «Я вже вам останнім разом висловлював своє особисте розчарування з цього приводу, і це розчарування не стало легшим, а лише глибшим».

За словами ж представниці України у гуманітарній підгрупі Ірини Геращенко, наразі немає жодної відповіді від ОРДО (окремих районів Донецької області) ані на українську пропозицію передати угрупованню «ДНР» 8 затриманих під Широкіним диверсантів, щоб звільнити українських важкохворих військових, ані на пропозицію передати 50 їхніх людей, аби звільнити 25 українців.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG