Доступність посилання

ТОП новини

Росія та її довірені особи знов почали ескалацію в Україні (світова преса)


Одне з найстаріших американських періодичних видань Omaha World-Herald пише, що Росія відволікає увагу Заходу, тим часом загострює конфлікт в Україні. Британський часопис The Guardian розмірковує над спробами Путіна звинуватити Україну у підготовці якогось «терору» у Криму. Американська газета Chicago Tribune також зачіпає цю тему, намагаючись уявити можливий подальший розвиток подій, пов'язаних із кризою українсько-російських відносин.

Один з найстаріших американських часописів Omaha World-Herald публікує матеріал «Washington Post: відволікання Заходу дозволяє Росії глибше окопуватися в Україні». Газета пише, що припущення Дональда Трампа, що Росія не піде з війною в Україну, нагадало, що впродовж останніх місяців дуже мало повідомлялося про перебіг конфлікту на сході України, на територію якої вдерлося російське військо у 2014 році. А це, як зазначає видання, є доволі нещасливим збігом обставин, бо тоді як увагу Заходу відволікли цього літа, Росія та її довірені особи знов розпочали ескалацію бойових дій. Газета посилається на дані ООН, повідомляючи, що у червні-липні цього року у зоні конфлікту на сході України було вбито 20 цивільних осіб, а також 122 особи були поранені. 13 українських вояків було вбито у липні. Більшість жертв загинули внаслідок артобстрілів з потужної зброї і ракет. Ці озброєння, як пише американське видання, були заборонені Мінськими угодами. Окрім якихось нетривалих проміжків часу, як нагадує газета, російська сторона ніколи не дотримувалась угоди про припинення вогню, за повідомленнями міжнародних спостерігачів.

Тим часом військові поставки і надалі надходять з російського боку через кордон на територію, яку утримують проросійські бойовики. За повідомленнями української сторони, лише у липні цього року, принаймні 19 ешелонів з набоями і озброєнням перетнули державний кордон України. 2 серпня було повідомлено, що з Росії до проросійських сепаратистів надійшло 30 танків, 11 БТРів та 6 ракетних установок «Град». Газета додає, що невідомо, скільки живої сили було перекинуто до України з Росії, проте є дані, що кількість російських військових, які перебувають на українській території може сягати 10 тисяч вояків. Американське видання повідомляє, що Путін відправив своїх «кураторів» на окуповані території України. І ці «куратори» передають сепаратистам накази з Москви, контролюючи ватажків та їхні військові операції. Часопис вказує, що українська військова розвідка ідентифікувала і назвала імена десятків російських офіцерів, яких відправили на схід України.

Omaha World-Herald пише, що не дивно, що російська військова операція в Україні нагадує операції російських військових у Сирії. Путін використовує і в Україні, і у Сирії брехню, обман і шахрайство, аби приховати ці операції та зброю, яка використовується під час здійснення тих операцій. Під час переговорів та зустрічей із західними дипломатами, росіяни погоджуються на припинення вогню, тоді як у реальному вимірі російські сили і надалі здійснюють обстріли та бомбування. Реакція на все це Адміністрації президента Обами, на думку американського видання, стала доволі одноманітною. Держсекретар Керрі обговорює запровадження планів припинення вогню, а коли ці плани порушуються росіянами, він висловлює свій гнів, а потім повертається до Москви, аби знов укласти нову угоду. Обама і надалі наполягає, що запорукою припинення конфліктів є співпраця з Росією. Обама відчуває певний дискомфорт, коли видно, що Путін не налаштований серйозно співпрацювати з США з питань врегулювання конфліктів у Сирії чи Україні. Отож, як підсумовує часопис, на жаль, Дональд Трамп не є лише єдиним, хто відкидає очевидне.

«Washington Post: відволікання Заходу дозволяє Росії глибше окопуватися в Україні»

Популярний британський часопис The Guardian вміщує матеріал «Путін піднімає ставки на тлі нібито української «терористичної» змови у Криму». У підзаголовку зазначається, що російський президент каже, що Москва не ігноруватиме випадки, у яких загинуло двоє вояків, проте Київ заперечує існування будь-якої змови. Часопис повідомляє, що Путін звинуватив Україну у плануванні терористичних нападів у Криму, тоді як напруження щодо півострова сягає найвищої точки з часу анексії українського Криму Росією у 2014 році. Україна відкидає усі звинувачення і називає це російською провокацією. Британське видання додає, що у притаманному йому войовничому настрої Путін звинуватив Україну у небезпечних іграх. Ці заяви Путіна, на думку газети, викликають занепокоєння у оглядачів. Подальше напруження у Криму виникає у той час, коли конфлікт у східній Україні знов набирає обертів. Російська ФСБ стверджує, що у понеділок стався потужний обстріл з українського боку і, за даними росіян, українська «група диверсантів» буцімто здійснила спробу увійти на територію півострова.

Британське видання пише, що ФСБ Росії заявила, що метою Києва було дестабілізувати соціально-політичну ситуацію у регіоні під час підготовки до виборів. Газета нагадує, що у Росії відбудуться загальнонаціональні парламентські вибори 18 вересня, і окупований Крим вперше після анексії візьме участь у російських виборах. Далі повідомляється, що жителі у Криму помітили пересування великої кількості російської військової техніки впродовж останніх днів. Українське Міністерство оборони заявило, що подібні заяви ФСБ є нічим іншим, ніж спробою виправдати передислокацію і агресивні дії підрозділів російського війська на тимчасово окупованому українському півострові. Українське оборонне відомство вважає, що російські спецслужби намагаються відволікти увагу жителів Криму та міжнародної спільноти від злочинних дій російської сторони з перетворення півострова у ізольовану військову базу. Видання наводить слова голови української Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, який зазначив, що «істеричні та брехливі» заяви російської ФСБ не мають жодної іншої мети, окрім як загострити ситуацію на тимчасово окупованій українській території.

The Guardian повідомляє, що підконтрольний Росії керівник уряду Криму Сергій Аксьонов також заявив, що спроби дестабілізувати півострів під час літнього туристичного сезону буде придушено у найжорсткіший спосіб. Британський часопис додає, що в окремому випадку Ігоря Плотницького, ватажка угруповання сепаратистів «ЛНР» відвезли до лікарні після замаху на його життя. Сам Плотницький, як пише газета, звинуватив у цьому українську владу та ЦРУ, проте оглядачі наголошують на подальшій внутрішній боротьбі між бойовиками, а також на тому, що Плотницький вже не влаштовує його російських покровителів. Британське видання завершує, повідомляючи, що Путін також заявив, що за нинішніх умов вже немає сенсу проводити зустрічі у «нормандському форматі».

«Путін прокладає шлях для нової ескалації в Україні?»

Американський часопис Chicago Tribune публікує статтю «Україна приводить військо у стан готовності на тлі російських звинувачень у «терорі». Чиказьке видання пише, що президент Петро Порошенко наказав розмістити підрозділи українського війська на межі з окупованим Кримом, привівши їх у стан бойової готовності після попередження, що Росія намагається знов розпалити з новою силою конфлікт в Україні. Цей наказ президента України, як зазначає газета, з'явився через день після того, як президент Росії Путін заявив, що «українські агент» займалися «тероризмом» на захопленому Росією українському півострові. Це протистояння збіглося у часі з загостренням конфлікту на сході України, завдавши удару по планах відновлення чотиристоронніх мирних переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, які мали б бути проведені під час саміту «Великої двадцятки» у Китаї. Путін вже заявив, як пише газета, що переговори у «нормандському форматі» втратили сенс.

Часові рамки цього нового розвитку подій, на думку фахівців, цілком збігаються з намаганнями Путіна прорвати міжнародну ізоляцію його країни. Кремлівський керівник, як пише американське видання, також обговорив посилення оборонних структур Криму на засіданні ради безпеки Росії. Президент України Петро Порошенко відкинув звинувачення Путіна у підготовці Україною будь-якої змови щодо Крим, назвав заяви фікцією, яка може стати виправданням подальшої військової загрози, яка надходитиме від Росії. Видання додає, що місія України при ООН закликала до негайних консультацій Ради безпеки ООН щодо російських заяв. НАТО також щільно спостерігає за посиленням напруги між Росією та Україною. Представники США та НАТО заявили, що не мають жодних доказів, які б підтверджували звинувачення Росії щодо України. Тим часом президент України Петро Порошенко доручив МЗС організувати телефонні розмови з Путіним та віце-президентом США Джо Байденом. Порошенко також намагатиметься говорити з іншими керівниками країн Заходу, включно з Анґелою Меркель, чиє міністерство закордонних справ визначило події у Криму як такі, що викликають занепокоєння.

Chicago Tribune пише далі, що російський лідер вже неодноразово демонстрував тенденцію до використання нестабільності у регіоні, як важеля тиску на переговорах. Американське видання додає, що Путін має певний список здійснення військових операцій у той час, коли світ спостерігає за Олімпійськими іграми. Видання нагадує, що анексія Криму сталась тоді, як Росія приймала в себе зимові Олімпійські ігри. Росія також відправила своє військо до Грузії під час Олімпійських ігор у Пекіні. Цьогорічні Олімпійські ігри позначились частковою забороною на виступи російських атлетів через вживання допінгу, що Путін визначив як несправедливе рішення, яке ухвалили, за його словами, недалекоглядні політики. Газета пише, що країни Заходу відмовились визнати захоплення Росією українського Криму і запровадили санкції проти Москви, які, як зазначає видання, призвели до спаду виробництва у найбільшій енергопостачальній економіці світу. Заяви Путіна щодо недієвості угоди про припинення вогню, підписаної у Мінську, можуть означати, що він погрожує з новою силою розпалити конфлікт на сході України.

«Виглядає на те, що українсько-російський конфлікт може бути розпалений з новою силою»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG