Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії захотіли звинуватити саме військових України в обстрілі місії ОБСЄ


«Українські силовики обстріляли спостерігачів, які оглядали позиції ЗСУ» або «Спостерігачі ОБСЄ потрапили під обстріл ЗСУ» – із такими заголовками вийшли деякі російські ЗМ, зЗокрема, «Вести.ру» та «РИА-Фан». Однак у звіті СММ ОБСЄ про цей інцидент не мовиться про те, яка саме зі сторін стріляла. А сам обстріл стався на окупованій території.

У новині агентства «РІА-Фан» пишуть, що українські військовослужбовці обстріляли спостерігачів ОБСЄ, коли ті намагалися за допомогою безпілотника оглянути позиції ЗСУ, а також що імовірність причетності так званих «ополченців» до цього інциденту спостерігачі нібито виключили, «оскільки найближча позиція «ЛНР» за 1,5 кілометра від того місця, де запускався БПЛА». При цьому посилання на джерело саме такої інформації відсутнє.

Сайт «Вести.ру» посилається на російське агентство «ТАСС». Однак у новині «ТАСС» не йдеться про те, що спостерігачів місії обстріляли саме українські військові. «ТАСС» використовує цитату зі звіту СММ ОБСЄ за 21 серпня: «БПЛА пролітав над частинами Збройних сил України, розташованими за 900 метрів на захід від позиції спостерігачів» – пропустивши уточнення з оригіналу звіту, що безпілотник здійснив цей політ іще перед обстрілом.

У звіті на сайті ОБСЄ за 21 серпня йдеться про цей інцидент та про те, що ніхто не постраждав. Однак у ньому не вказано, яка зі сторін обстріляла представників.

«Двадцятого серпня, о 16:44, керуючи посадкою БПЛА в с. Новоолександрівка (за 65 км на захід від Луганська), СММ почула як мінімум п'ять черг зі стрілецької зброї, випущених із лісопосадки приблизно за 50 м на захід. Почувши стрілянину, четверо спостерігачів, які керували польотом БПЛА і стояли між двома автомобілями СММ, розташованими на відстані 60 м один від одного, негайно лягли на землю і поповзли назад до автомобілів, після чого швидко залишили місце події (все відбулося протягом двох хвилин). В одному з автомобілів під час інциденту перебував фельдшер місії. В результаті події ніхто не потерпів, автомобілі СММ і БПЛА при цьому пошкоджені не були», – мовиться в повідомленні.

У ньому також зазначено, що напередодні інциденту безпілотник пролетів над найближчою відомою спостерігачам позицією Збройних сил України, що лежить приблизно за 900 метрів на захід. При цьому в повідомленні інформується, що найближчі відомі позиції угруповання «ЛНР» були приблизно на такій же відстані з іншого боку, за 1000–1500 метрів на схід.

Спостерігачі заявили, що вони перебували на пагорбі, і їх було добре видно з усіх боків.

Село Новоолександрівка на Луганщині, де стався інцидент, лежить біля лінії контакту на окупованій території неподалік Попасної на вільній частині України.

Слід додати, що інші російські ЗМІ повідомили про це й же інцидент із нейтральними заголовками, не звинувачуючи українських військових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG