Доступність посилання

ТОП новини

Перевезення до окупованого Криму: уявний бойкот


Адміністративний кордон з Кримом, ілюстративне фото
Адміністративний кордон з Кримом, ілюстративне фото

У низці українських міст бойкотують рекламу кримських курортів і перевезень на анексований півострів. Оголошення з пропозиціями поїздок невідомі розклеюють на вулицях, найчастіше в заборонених місцях. Громадські працівники неодноразово влаштовували акції проти «туристичного сепаратизму» і вимагали реакції від місцевої влади. Перші заборони такої реклами затвердила влада Дніпра, Кременчука та Вінниці. Водночас самі перевезення до Криму чиновники не поспішають ні забороняти, ні узаконювати.

Реклама кримських курортів і перевезень з'явилася в регіонах материкової України, коли українська влада скасувала транспортне сполучення з анексованим півостровом. На той момент рейсові автобуси з центрального автовокзалу Сімферополя продовжували ходити в Херсон, Одесу, Київ і окупований Донецьк. Як їм вдавалося проїжджати адміністративний кордон з Кримом і блок-пости в Донецькій області, невідомо. Але після того, як інформація потрапила в ЗМІ, ці автобуси були скасовані.

Крим: як обходять заборону

Через деякий час у Києві з'явилися перші оголошення з пропозиціями поїздок до окупованого Криму. До послуг охочих пропонували місця в автобусах сполученням Київ ‒ Сімферополь вартістю 2,5 тисячі російських рублів (900 гривень). Автобуси з Києва довозили пасажирів до адмінкордону з Кримом, де проходить паспортний контроль, а на підконтрольній Росії стороні їх зустрічав інший автобус. Таким чином українські та кримські бізнесмени успішно співпрацювали один з одним.

Згодом перевезення до Криму вдалося налагодити так, що пасажирам тепер навіть не доводиться переходити через адмінкордон пішки. Розширилася і різноманітність маршрутів: тепер на анексований півострів можна поїхати не тільки з Києва, а й з Дніпра, Запоріжжя, Одеси, Харкова та інших міст. Оголошення з пропозиціями поїхати на півострів можна знайти і в інтернеті, і на вулицях міст. Через великий попит деякі кримські рейси стали щоденними.

У Держінспекції України з безпеки на наземному транспорті, яка ще з 2014 року заборонила всі перевезення до Криму, стверджують, що всі транспортування пасажирів на анексовані території нелегальні. Окрім того, що такі перевізники працюють в обхід бюджету, пасажири цих рейсів не застраховані (поїздки здійснюються без квитків) згідно з українським законодавством, і за їх безпеку ніхто відповідальності не несе.​

Українські громадські активісти акцентують увагу і на моральному боці питання. «Коли на сході України щодня йдуть кровопролитні бої, безкарні прояви «туристичного сепаратизму» є несвоєчасними і неприпустимими. Ця агресивна реклама перевезень ‒ просто прояв неповаги до тих, у кого близькі воюють за Україну», ‒ зазначають активісти «Школи волонтерів» (Дніпро).

У Дніпрі активісти неодноразово влаштовували акції із зачистки таких оголошень і закликали місцеву владу і президента країни відреагувати. У підсумку, це місто стало одним з перших в Україні, де заборонили рекламу кримських курортів і перевезень.

Досвід Дніпра

У Дніпровській міськраді питання про заборону реклами кримських курортів і перевезень розглядали ще 27 липня. Процес її обговорення вельми цікавий. З ним можна ознайомитися на оприлюдненій міськрадою відеотрансляції засідання, починаючи з 1:56:02.

Начальник управління реклами та торгівлі міськради Руслан Мороз пояснив необхідність ухвалення цього рішення так: «Частина України зараз окупована, і люди, які їдуть відпочивати до Криму, тим самим підтримують економіку нашого ворога ‒ Росії. У зв'язку з цим є пропозиція підтримати проект рішення про заборону на території міста інформаційних сюжетів щодо пасажирських перевезень на тимчасово окуповані території і відпочинку в Криму».

Депутат Наталія Демидова запропонувала винести це питання окремим голосуванням (воно було внесене пакетом разом з іншими питаннями про облаштування міста), але ця пропозиція не набрала необхідної кількості голосів.

Тоді мер Дніпра Борис Філатов звернувся до депутатського корпусу з поясненнями. «Давайте приберемо політику з цього питання, хоча фактично питання політичне. Давайте переведемо його в площину практичну. Ніхто не обмежує підприємницьку діяльність, ніхто не забороняє їздити (до Криму ‒ ред.). Забороняється реклама. Тому давайте з цього приводу довго не розмірковувати. Всі, хто розуміють весь кошмар подій, мають рішення це підтримати», ‒ сказав він.

Як бачимо, мер прямо говорить, що забороняти самі нелегальні перевезення до Криму, які діють у Дніпрі, ніхто не збирається. Після цього аргументу рішення ухвалили. Його підтримали 37 депутатів. Лише один депутат проголосував проти, ще четверо утрималися.

Депутат Артем Павлов пропонував уточнити формулювання в проекті рішення, оскільки, за його словами, у винесеному на голосування проекті рішення не згадується більшість засобів розміщення такої реклами. Однак мер його відхилив, мотивувавши тим, що пропозиція внесена з місця і попередньо не погоджена в депутатських комісіях.

У підсумку, за місяць заборонені оголошення надалі з'являються в місті. Але тепер функції з їх знищення взяли на себе міські чиновники.

Вінниця: заборона і штраф

Наступним після Дніпра містом, де теж вирішили заборонити рекламу кримських перевезень і курортів, стала Вінниця. Заборона введена рішенням виконкому міськради 11 серпня. Згідно з документом, рекламні оголошення з пропозиціями поїздок до Криму заборонені на стаціонарних рекламних засобах, шляхопроводах, зовнішній поверхні будинків, споруд, на транспорті і зупинках громадського транспорту.

Моніторинг дотримання заборони доручений місцевим чиновникам і комунальному підприємству «Муніципальна поліція». Порушникам загрожують штрафами в розмірі від 850 до 1,7 тисячі гривень.

Окрім того, вінницькі чиновники рекомендували організаторам концертів бойкотувати в місті концертно-розважальні програми за участю представників українського та іноземного шоу-бізнесу, які беруть участь в концертах, теле- і радіопередачах та інших розважальних заходах у Росії, Криму і окупованих регіонах Донецької і Луганської областей, а також пропагують сепаратизм в Україні.

Ще одна рекомендація місцевих чиновників стосується продажу туристичних путівок до Криму. Однак і в цьому випадку влада Вінниці стверджує, що не може повністю заборонити їх продаж, як і перевезення.

Кременчук: проти шансону

31 серпня до бойкоту кримських перевезень приєдналися депутати Кременчука. Рішення про заборону такої реклами ухвалене 25 голосами, без обговорення.

При цьому депутат Анна Павленко звернула увагу, що в маршрутках міста, окрім реклами кримських перевезень, транслюється російська пропаганда. «У більшості маршрутних таксі нашого міста основним музичним супроводом під час поїздок є трансляція радіо «Шансон». Змістом програм цього радіо є пропаганда російського «блатняка», а останнім часом героїзація російської армії окупанта. Це обурює громаду Кременчука. Тим більше, що на зауваження пасажирів водії реагують досить агресивно. Це питання лежить у морально-етичній площині і вимагає оперативного вирішення», ‒ сказала вона (цей епізод на відео можна подивитися, починаючи з 3:10:41)

Мер Кременчука Віталій Малецький пообіцяв провести роботу з міськими перевізниками: «Ми дамо доручення, щоб попрацювали з перевізниками. Це, в першу чергу, морально-етична сторона. З кожним водієм необхідно проговорити, що він у салоні автобуса не курить, не свариться і не вмикає шансон, який, до речі, не подобається і мені, і багатьом кременчужанам».

За це депутатське звернення Анни Павленко проголосували 27 депутатів з 31, які взяли участь у голосуванні.

Зупинка «Крим»: як вийти з тіні

«Ми позитивно ставимося до заборони реклами кримських перевезень, оскільки не маємо можливості убезпечити пасажирські перевезення на непідконтрольній території України», ‒ так прокоментували «Крим.Реалії»​ бойкот реклами кримських перевезень в Укртрансбезпеки.​

У відомстві визнають наявність нелегальних перевізників у кримському напрямку і стверджують, що борються з ними, проводячи рейдові перевірки в Херсоні.

Однак однією забороною реклами проблему тіньових кримських перевезень не вирішити. На думку громадських діячів, знизити попит на них можна було б, створивши легальні автобусні маршрути, які б доходили до адмінкордону з півостровом. Практика останніх двох років показала, що пасажиропотік тут активний цілий рік, тому збитковим цей напрямок не буде.

Також в Укртрансбезпеки стверджують, що чинне законодавство дозволяє формувати маршрути відправлення і прибуття автобусів тільки з атестованих автостанцій, а в разі їх відсутності ‒ зупинок, передбачених розкладом руху.

Наразі найближчі до Криму атестовані автостанції розташовані в селищах Чаплинка і Каланчак. Однак прямого транспортного сполучення цих селищ з великими українськими містами немає. Наприклад, приїхати сюди з Києва або Дніпра неможливо. Так само, як і виїхати.

Найближчий великий пункт міжобласного сполучення розташований в Херсоні. Але від нього до адмінкордону з півостровом ‒ приблизно 100 кілометрів. Для порівняння: відстань від пункту пропуску «Чонгар» до залізничної станції «Новоолексіївка» ‒ всього 30 кілометрів.

Якщо вивчити перелік міжобласних маршрутів, що нині діють у країні, то можна побачити, що в ньому досі присутні пункти зупинки в Сімферополі, Ялті, Феодосії та інших кримських регіонах. В Укртрансінспекції «Крим.Реалії» пояснили, що паспорти на ці маршрути були видані ще до російської анексії Криму і закривати їх сьогодні підстав немає. Тому українські перевізники скоротили пункти проходження своїх автобусів до останнього підконтрольного Україні автовокзалу.

На запитання, чи планується створення легального маршруту до адмінкордону з Кримом, у відомстві не відповіли.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG