Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Новинський «доторканним» і що буде далі?


Вадим Новинський
Вадим Новинський

Регламентний комітет парламенту в середу розгляне подання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського. Його як співучасника звинувачують у спробі захопити церковну владу, усунувши тодішнього очільника УПЦ (МП) митрополита Володимира. На засіданні комітету обіцяє бути присутнім генпрокурор Юрій Луценко. Сам Новинський відкидає звинувачення, називаючи їх політичним переслідуванням. У свою чергу деякі депутати і експерти сумніваються, що Генеральна прокуратура зможе довести справу до кінця.

Чи стане Новинський «доторканним» і що буде далі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На засіданні комітету Верховної Ради з питань регламенту, де розглядатиметься подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Вадима Новинського, обіцяє бути присутнім генпрокурор Юрій Луценко: «Я прибуду туди зі слідчим і прокурором».

Вадим Новинський проходить як співучасник в одному з епізодів «великої справи Януковича». Зокрема, його звинувачують у намаганні узурпувати церковну владу й усунути тодішнього митрополита Володимира з посади, щоб поставити лояльного до влади та Кремля очільника Української православної церкви (Московського патріархату). Новинського також підозрюють у незаконному позбавленні волі «правої руки» митрополита Володимира – Олександра Драбинка.

«На ряді зустрічей різні особи, у тому числі Новинський, озвучували покійному митрополиту вимоги. Перше – піти з посади. Друге – призначити угодного Януковичу предстоятеля УПЦ. Третє – самому Драбинку виїхати за межі території України», – зазначив Луценко.

Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Володимир (Сабодан) (праворуч) та cекретар предстоятеля УПЦ (МП), на той час архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Київ, 8 квітня 2012 рік
Предстоятель Української православної церкви (МП), митрополит Володимир (Сабодан) (праворуч) та cекретар предстоятеля УПЦ (МП), на той час архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Київ, 8 квітня 2012 рік

«Буду захищати своє чесне і добре ім’я» – Новинський

Сам Вадим Новинський справу вважає політично вмотивованою. У коментарі Радіо Свобода він сказав, що нинішній владі нічим похвалитися, тому вона намагається зробити з його справи видовище, щоб приховати високі тарифи та непрозорі електронні декларації. Крім того, подання він називає тиском на партію «Опозиційний блок», членом якої він є.

«Я готовий до того, що з мене будуть знімати депутатську недоторканність. Я за нею ніколи не ховався. Завжди, коли мене слідчі органи викликали для надання свідчень, я завжди з’являвся в той час, коли мене викликали. Жодного разу не ухилявся від слідчих дій. Якщо це рішення ухвалять, я поставлюся до цього спокійно. І буду далі в цій справі, мерзенній і брехливій, сфабрикованій від початку до кінця, захищати своє чесне і добре ім’я», – сказав Новинський.

До подання є запитання – Лубінець

Секретар регламентного комітету Дмитро Лубінець у коментарі Радіо Свобода сказав, що ознайомився з текстом подання. Однак своє рішення, чи рекомендувати його до розгляду Верховної Ради, ухвалить тільки після того, як генеральний прокурор відповість на низку запитань, які у нього виникли після прочитання документа. Зокрема, за його словами, у поданні звинувачення висуваються групі осіб, втім, хто вони і яка роль Новинського – не зазначено.

«У мене виникло дуже багато запитань, і в ході розгляду цього питання я буду ставити запитання до генерального прокурора. І якщо почую вичерпні відповіді, то для мене це подання буде цілком законним і обґрунтованим», – говорить Лубінець.

Зняття імунітету стане лакмусовим папірцем – Бала

Із тієї інформації, яка нині доступна широкому загалу, аргументів у генпрокуратури небагато, говорить політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Тому передбачити, чим завершиться справа, складно. До того ж, у суспільства є запитання щодо компетентності працівників Генеральної прокуратури та підозри щодо наявності домовленостей, говорить експерт.

Справа Новинського зараз надто політизована
Віталій Бала

«Справа Новинського зараз надто політизована. Ситуація складається достатньо просто й очевидно: якщо Верховна Рада дає згоду на зняття імунітету, то це й стане лакмусовим папірцем, який покаже, наскільки ті звинувачення, які висувають, є дієвими і відповідають дійсності. Чи буде як завжди: багато голосних заяв, а коли справа доходить до конкретних дій, то виникають певні непорозуміння або ухвалюються рішення, які викликають подив. Я маю на увазі, коли генеральний прокурор виходить і розказує: «Ми нічого не довели, все навпаки». І випускають».

Потенціалу для підтримки подання в раді немає – Карпунцов

Непрофесійне, неякісне подання, як показує досвід, є однією з причин, чому подання можуть не підтримати у парламенті, говорить депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Валерій Карпунцов.

Подання про притягнення народних депутатів дуже часто стають піаром, а закінчуються пшиком
Валерій Карпунцов

«На сьогодні я не бачу потенціалу в залі безпосередньо для підтримки подання для зняття з нього недоторканності, – я вже мовчу про арешт. Тому перше, що треба показати: що там об’єктивні підозри і показати суспільству, що він учинив ті речі, за які передбачене кримінальне покарання, а не буде сприйматися це як переслідування за віру, наприклад. Подання про притягнення народних депутатів дуже часто стають піаром, а закінчуються пшиком», – каже Карпунцов.

Пости у Фейсбуці є, а завершених справ немає – Соболєв

Особливого оптимізму щодо справи Новинського не має і народний депутат, голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв. Каже, досі Генеральна прокуратура не довела жодної «гучної» справи до кінця. Однак запевнив, що фракція «Самопоміч» проголосує за подання у повному складі.

Я не знаю жодного вироку, жодної доведеної до суду, до серйозного обвинувачення, кримінальної справи
Єгор Соболєв

«Все, що робить Юрій Луценко, добре виглядає лише у Фейсбуці. Я не знаю жодного вироку, жодної доведеної до суду, до серйозного обвинувачення, кримінальної справи, яку б організувала Генеральна прокуратура і розслідувала під його керуванням. Тому, як ви знаєте, я ініціював відставку і цього генерального прокурора. Я не бачу ніякої різниці в результатах його роботи порівняно з тим самим Віктором Шокіним, просто Шокін не вмів так добре писати пости у Фейсбуці», – сказав Соболєв.

Лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко (ліворуч) і народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський під час засідання Верховної Ради України (архівне фото)
Лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко (ліворуч) і народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський під час засідання Верховної Ради України (архівне фото)

Ляшко після бійки може дати визначальні голоси – Палій

Натомість політолог Олександр Палій вважає, що ймовірність того, що подання у справі Новинського може бути ухвалене, є доволі високою. Однак підозру викликає «сміливість» нардепа і те, що він таки повернувся до України з Афону. За словами Палія, це може свідчити про те, що «він знає більше і сподівається, що голосів таки не вистачить».

«Зараз є шанс ухвалити подання, особливо після того, як фракція Ляшка, хоч і невеличка, але критично важлива в цьому питанні, може стати на правильний бік після відомої бійки (йдеться про сутичку між депутатами Олегом Ляшком і Вадимом Бойком під час засідання погоджувальної ради). За реформаторські пропозиції в парламенті є, як правило, 230 чи 250, зрідка 280 голосів», – каже Палій.

Натомість закиди про те, що нинішній генпрокурор нічим не відрізняється від попередніх, політолог вважає необґрунтованими, оскільки такої кількості антикорупційних справ, скільки є зараз, не було за жодного генпрокурора, говорить експерт. Тому звинувачувати в усіх невдачах правоохоронні органи не варто, говорить Палій. Натомість питання про те, чому справи не завершуються вироками, за його словами, слід адресувати суддівській системі, яка так і залишилася нереформованою.

Народні депутати від «Опоблоку» Юрій Бойко, Вадим Новинський і Нестор Шуфрич (зліва направо) під час молебню УПЦ (МП) на Володимирській гірці. Київ, 27 липня 2016 року
Народні депутати від «Опоблоку» Юрій Бойко, Вадим Новинський і Нестор Шуфрич (зліва направо) під час молебню УПЦ (МП) на Володимирській гірці. Київ, 27 липня 2016 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG