Доступність посилання

ТОП новини

Героїзація Савченко є проблемою не народу, а еліти – Швець


Народний депутат Надія Савченко в російському суді, архівне фото
Народний депутат Надія Савченко в російському суді, архівне фото

Депутат Надія Савченко не погребувала зустріччю з ватажками бойовиків на Донбасі й тепер чимало українських політиків, користувачів соцмереж таврують її як «зрадницю», «агентку» Путіна, ФСБ, Медведчука… Депутат звинувачення відкидає. А з її нинішніх критиків мало хто згадує власні оцінки дій Савченко, коли та голодувала у російському СІЗО і поверталася в Україну. Експерти прогнозують, що місце Надії може зайняти новий кумир, якого теж згодом скинуть з п’єдесталу. Водночас оглядачі зазначають, що це – нормально для держави, яка лише зараз стає на ноги. І феномен колишньої вже улюблениці мас Савченко – заслуга не стільки ласих до героїзації пересічних людей, скільки еліти.

Спершу факт зустрічі із Надією Савченко підтвердив ватажок так званої «ЛНР» Ігор Плотницький. Мовляв, під час зустрічі у Мінську йшлося про обмін полонених. «Весь цей процес йде в рамках мінських переговорів», – стверджував сепаратист.

Увечері напередодні Надія Савченко, яка до цього відмовлялась від коментарів, скликала журналістів на Софійську площу Києва і теж підтвердила своє рандеву з лідерами бойовиків. Як і Плотницький, Савченко стверджувала, що така зустріч була потрібна, щоб посилити мінський формат. І чорта у Плотницькому і Захарченкові Надія «не побачила».

Якщо ми хочемо дійти до миру, нам потрібно починати говорити
Надія Савченко

«Я обіцяла людям, вийшовши з в’язниці, що буду боротися і буду говорити навіть із чортом. Так, я сиділа за столом переговорів із людьми, з якими ми стріляли одне в одного. І я в них чорта не побачила. Бо, якби я хотіла бачити в них чорта, то ми б ні про що не могли домовитися. Я говорила з людьми і перш за все я так і дивилася, щоб говорити з людьми. А потім вішати лейбли «терористи», «вбивці», «сепаратисти» і все решта… Якщо ми хочемо дійти до миру, нам потрібно починати говорити», – наголосила Надія Савченко.

Савченко назвала «дієвою» зустріч із бойовиками у Мінську (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

У Тристоронній контактній групі наголосили, що зустріч Савченко із Захарченком та Плотницьким була не в рамках мінських переговорів. Про це «Українській правді» повідомила речник представника України в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Натомість колишній представник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний заявив в ефірі Радіо Свобода, що Кремль використовує Надію Савченко, щоб створити альтернативу чинному Мінському формату – такий собі «Мінськ-3».

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Розпочалася чергова фаза реанімації «Мінська». Я назвав би цю операцію «Мінськ-3»
Роман Безсмертний

«Розпочалася чергова фаза реанімації «Мінська». Я назвав би цю операцію «Мінськ-3». І коли вже було зрозуміло, і сьогодні вже зрозуміло, що ситуація і роль «Мінська» і «нормандської четвірки» в процесі згасає, їх ледь-ледь утримують на сьогоднішній день, то в цей процес включені нові фігури на шаховій дошці. От спроба зіграти у таку комбінацію, коли на ці вихідні у Мінську відбулася зустріч. І там була не тільки Савченко. Там були представники й інших груп соціальних, суспільних, політичних», – констатував Роман Безсмертний.

«Савченко є повністю створений медіа-феномен»

Якби не медіа України, зокрема один із основних телеканалів, багатьом українцям не довелося б спершу захоплюватися «героєм» Надією Савченко, а потім діяти за відомим прислів’ям «від любові до ненависті – один крок». Це констатував Радіо Свобода медіа-експерт Отар Довженко. Політики теж зробили свій вагомий внесок у створення «міфу Савченко», але пальму першості експерт віддає засобам масової інформації.

Її використали насправді для того, щоби нагнітати емоції
Отар Довженко

«Це є повністю створений медіа-феномен. У першу чергу створений «1+1». Це був канал, який просто з нічого, з якихось уривків колишніх відеозаписів і так далі зліпив із неї супергероїчний образ. Її використали насправді для того, щоби нагнітати емоції. В певну мить це нагнітання трохи вийшло за межі розумного, а потім до цього всього почали домішуватися політичні різні штуки. Савченко – це той варіант, коли з такої суто романтичної, значною мірою вигаданої (як потім стало зрозуміло) історії був змайстрований міф», – вважає Отар Довженко.

Одна з численних акцій за звільнення Надії Савченко з російського полону біля російського посольства у Києві, березень 2016 року
Одна з численних акцій за звільнення Надії Савченко з російського полону біля російського посольства у Києві, березень 2016 року

Тим часом у спецпроекті телеканалу «1+1» «Гроші» «пішли на скандальний експеримент» – запропонували депутату Савченко допомогти відкрити представництво сепаратистів у Києві.

Не факт, що колишні фанати Савченко й нинішні викривачі її нібито «зради» зроблять висновки. Цілком можливо, що місце Савченко займе новий кумир, якого теж згодом скинуть з п’єдесталу. Українське суспільство є розшарованим і не має загального погляду на події в Україні та лідерів громадської думки, зазначає Отар Довженко. До того ж, завжди також є попит на популістів.

Абсолютна більшість людей не має усталених поглядів. При цьому в однієї окремої людини можуть бути абсолютно протилежні погляди
Отар Довженко

«Абсолютна більшість людей, скоріше за все, не має усталених поглядів. Вони можуть захоплюватися Ляшком, Тимошенко, Порошенком, Савченко… Але при цьому в однієї окремої людини можуть бути абсолютно протилежні погляди. Вона може захоплюватися «Правим сектором» і водночас шкодувати за розваленим Союзом. Популізм і закохування в різноманітних сумнівних персонажів було, є і буде. Інша справа – чи воно нас уб’є, чи воно буде нашою такою хронічною неприємною проблемою. Думаю, що друге», – прогнозує медіа-експерт.

В Україні бачили траєкторію розвитку героя України Надії Савченко, яка здобула таке визнання як герой спротиву, зауважив Радіо Свобода публіцист, блогер Леонід Швець. І практично ніхто в Україні не піддає сумніву її надзвичайну поведінку в російському полоні. Хоча вже тоді виявлялися окремі недоліки характеру Савченко. Але полонену треба було витягувати з-за ґрат і українське суспільство зробило це, зазначає Леонід Швець. Інша річ, що герої спротиву майже ніколи не стають героями розвитку, героями прогресу. Тобто того, чого потребує зараз Україна.

Леонід Швець
Леонід Швець

В умовах війни героїв спротиву в нас зараз більше
Леонід Швець

«В умовах війни героїв спротиву в нас зараз більше, це об’єктивно. І ми намагаємося їх наділити оцими сподіваннями, що вони можуть стати героями прориву. Як той же Юлій Мамчур. Куди він зараз подівся? Вони об’єктивно не відповідають таким очікуванням. І тут докори сумління українського народу, що «може, ми не такі?» вони тут недоречні. Тому що передусім такі закиди – до еліти, яка не справляється», – підкреслив Леонід Швець.

Тим часом Надія Савченко пообіцяла в ефірі проекту Радіо Свобода, «Радіо Донбас.Реалії» продовжувати переговори для звільнення полонених, «для припинення війни, налагодження миру в Україні».

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG