Доступність посилання

ТОП новини

Генеральна прокуратура за рік перетворилася на піар-платформу для політика Луценка – Каленюк


Генеральний прокурор Юрій Луценко
Генеральний прокурор Юрій Луценко

Юрій Луценко сам піде у відставку з посади генерального прокурора, щоб продовжити свою політичну кар’єру. Таке припущення висловила в ефірі Радіо Свобода виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк. Вона критично оцінює результати роботи генпрокурора за рік: каже про відсутність реформ і нових людей в Генпрокуратурі, конкуренцію між ГПУ і НАБУ, неякісну підготовку справ до судового розгляду.

– 24 травня очікується звіт Генпрокурора Юрія Луценка у Верховній Раді. Планується, що депутати матимуть змогу поставити запитання Юрію Луценку. А яке б запитання поставили Ви генпрокурору за підсумками його річної діяльності?

Нам би хотілось фахово оцінити і зрозуміти: чи потрібно буде повертати назад Януковичам цих півтора мільярда конфіскованих доларів?

– Одне питання, яке я вже ставила пану Луценку, але він на нього відповідає неправду – це чому немає в публічному доступі рішення Краматорського суду про конфіскацію півтора мільярда доларів? Тобто Луценко оголосив на всю Україну перемогу свою та перемогу прокуратури, що було конфісковано якісь міфічні півтора мільярда коштів, які були на рахунках в цінних паперах «офшорок», які пов’язані нібито з Януковичем. Але в порушення всіх юридичних стандартів і норм, йому якимось чином вдалось засекретити або закрити від очей громадськості це судове рішення. Так ось, нам би хотілось фахово його оцінити і зрозуміти: чи потрібно буде (і коли, якщо потрібно) повертати назад Януковичам цих півтора мільярда конфіскованих доларів? Бо, якщо порушена процедура конфіскації, то питання просто часу, коли нам доведеться їх повертати.

Але ця справа – це яскравий приклад того, як за рік очолювання генеральним прокурором Луценком цього відомства, Генеральна прокуратура перетворилася на піар-платформу для політика Луценка. Політик Луценко, перебуваючи на посаді Генерального прокурора, не переймається законами, не переймається тим, що відбудеться зі справами вже в суді. Він створює інформаційні приводи і намагається підняти свій рейтинг, паралельно атакуючи різними і правовими і не правовими методами новий антикорупційний орган – Національне антикорупційне бюро.

Дарія Каленюк
Дарія Каленюк

– Як оціните взаємодію НАБУ і ГПУ в боротьбі з корупцією?

Взаємодії (між ГПУ та НАБУ), по суті, і не відбувається, відбувається лише конкуренція

– Взаємодії, по суті, і не відбувається, відбувається лише конкуренція. І саме з боку Генеральної прокуратури. Ця конкуренція нібито мала би і позитивну рису але вона відбувається в порушення законів. Оскільки Генеральна прокуратура затримує корупціонерів, а потім кваліфікує їхні дії не так, як це передбачено в законі.

Наприклад, того ж самого Гречківського – це член Вищої ради правосуддя, його ще восени затримали, прокурор відзвітувався, що ось «відкрито полювання на велику рибу», а виявилося, що, по-перше, дії його кваліфіковані не як хабар, а як шахрайство, що значно менший за тяжкістю злочин, і друге, взагалі-то Гречківський у підслідності НАБУ.

Тобто нам потрібно пам’ятати, що високопосадовці і корупція високопосадовців мають розслідуватися, відповідно до закону, виключно Національним антикорупційним бюро. І будь-які спроби генерального прокурора і Генеральної прокуратури перейняти на себе ці розслідування і почати ці розслідування, вони автоматично вбивають перспективу доведення справи до суду і запроторення осіб до в’язниці і конфіскації їхнього майна.

– Відразу після призначення Юрій Луценко заявляв, що планує бути генпрокурором півтора року. Депутат Єгор Соболєв повідомив напередодні, що 44 парламентарі підписалися під ініціативою висловити недовіру нинішньому генпрокурору. Чи реальна відставка Луценка у найближчі місяці?

Я думаю, що Луценко сам піде, тому що в нього є бажання продовжити свою політичну кар’єру

– Мені здається, що ні, нереальна, тому що 150 підписів не набереться. Народний фронт і БПП не будуть підтримувати відставку. Але я думаю, що Луценко сам піде, тому що в нього є бажання продовжити свою політичну кар’єру, невдовзі вибори. Він намагатиметься на своїй посаді зробити ще кілька резонансних інформаційних приводів, для того щоб закарбуватися у пам’яті українців, як генеральний прокурор-реформатор. Але, по суті, ніякої реформи в прокуратурі не проведено і нових людей не було набрано в прокуратуру. А на керівних посадах залишилися особи, які ще за Шокіна покривали закриття кримінальних справ і руйнування кримінальних справ стосовно Януковича та його соратників.

Ось, наприклад, Юрій Столярчук – це заступник Луценка зі слідства. Він відповідає за все слідство Генеральної прокуратури, а, відповідно, і за корупцію високопосадовців часів Януковича. Він як був заступником Шокіна з цих питань, так і залишився заступником Луценка з цих питань. Очікувати, що відомство зміниться за таких умов – це банально і немає сенсу.

Відповіді Генерального прокурора Юрія Луценка на ці та інші запитання і критичні закиди Радіо Свобода сподівається почути під час звіту у Верховній Раді, який заплановано на 12:30 24 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG