Доступність посилання

ТОП новини

Широкомасштабна війна з Росією малоймовірна (Огляд преси)


Військові навчання на Чернігівщині. Гончарівський полігон, 10 вересня 2016 року
Військові навчання на Чернігівщині. Гончарівський полігон, 10 вересня 2016 року

Захід почав реалістично оцінювати Росію, її загрози і перспективи. Він уже не намагається налагодити відносини з Москвою будь-якою ціною. Періодично ставить її на місце. Сьогодні світ більше готовий до можливої російської агресії, ніж три роки тому. Як переконує експерт тижневика «Країна», небезпека широкомасштабної війни з Росією менш імовірна, ніж два-три роки тому. Українська влада це відчуває. Тому й перешла до радикальніших кроків, серед яких заборона російських соціальних мереж. Ще одна причина рішучих дій Петра Порошенка – умовний старт президентської кампанії. Він сформулював її майбутні тези. Мобілізує негативно налаштований до Росії електорат. Цього вистачить для перемоги, зазначає видання. Бо у цій ніші немає сильних лідерів. Юлія Тимошенко прагне об’єднати всіх соціально невдоволених. Порошенко ж задає принципово інший вектор дискурсу – довкола національної самоідентифікації та геостратегічного вибору України. Намагаються існувати в паралельних реальностях. Про те, у кого більше шансів на перемогу, в тижневику «Країна» аналізує політолог Петро Олещук. Заголовок матеріалу – «Порошенко почав президентську кампанію».

Газета «День» нагадує, що рівно три роки тому українці обрали президентом Петра Порошенка. Очікування в суспільстві були неймовірними. Про те, наскільки вони справдилися, що вдалося і на чому президентові варто зосередитись, розмірковують експерти газети. Вони наголошують, що ще з 1990-х років схід і захід України штучно протиставлялися один одному. За цим стояли як вузькопартійні інтереси окремих сил, так й інтереси сусідньої держави. На жаль, досі не досягнуто консолідації суспільства. Більш того, триває політика, спрямована на сіяння розбрату. Робиться це досить кваліфіковано, грамотно й системно, з використанням ЗМІ, соціальних мереж та інших засобів суспільної комунікації. Україну треба об’єднати і консолідувати. Саме це може не лише дати поштовх до якісних змін, а й для перемоги на фронті, наголошує газета у статті «Очікування і зміни».

У цьому ж числі «День» нагадує, що півроку тому набула розголосу інформація про схему, за якою українців змушували розповсюджувати або виготовляти наркотики в Росії. Газета пише, що патологічна незацікавленість російських правоохоронців у розслідуванні заяв жертв торгівлі людьми може свідчити про їхні зв’язки з наркобізнесом. Про шість складнощів «справи наркокур’єрів» «День» розповідає в статті «Позиція Росії така, що потерпілі – злочинці».

Газета «Україна молода» констатує, що минає друга річниця, відколи країну декомунізували. З вулиць українських міст зникли радянські назви, а на мапі України вже майже не знайти населеного пункту, названого на честь комуністичних лідерів. У рамках декомунізації зникла радянська символіка, а з місцевих площ забрали пам’ятники радянських вождів. До другої річниці декомунізації в Києві вирішили створити Музей монументальної пропаганди СРСР. Докладніше про нього йдеться в матеріалі «Прилаштування ідолів».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG