Доступність посилання

ТОП новини

Офіційно в Україні зареєстровано сім хворих на ботулізм, троє померли


Евеліна Михайленко

В Україні більшає випадків захворювання на ботулізм. Збудник міститься у в’яленій рибі як домашнього виробництва, так і промислового. Сироватка, що може врятувати життя українців, офіційно в країні відсутня. Міністерство охорони здоров’я сподівається на гуманітарну підтримку від Програми розвитку ООН. Але досі фінальної угоди із виробником медикаменту немає.

Від травня українці масово потрапляють до лікарень із підозрою на ботулізм. Офіційно зареєстровані сім випадків у Києві, Сумах, Херсоні, Полтаві та Вінниці. Однак в інтернеті люди повідомляють про ще більшу кількість. Троє українців від ботулізму за цей час померли. За останню добу ще троє потрапили до реанімації Запоріжжя.

Ботулізм офіційно підтверджено і в крові, і в промивних водах, і в рибі
Вікторія Черкасова

«Останні три перебувають у надтяжкому стані. Сироваткою вони забезпечені. Ботулізм офіційно підтверджено і в крові, і в промивних водах, і в рибі. Усі випадки пов’язані і з продукцією власного виробництва, і з придбанням у супермаркеті», – говорить Вікторія Черкасова, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ.

Запаси сироватки родичі хворих дістали через волонтерів. Підприємець з Енергодара Євген Данильченко ініціював створення запасу сироватки від ботулізму і врятував не одне життя. Але на державному рівні протиботулічної сироватки немає. До 2014 року препарат надходив з Росії. Але термін реєстрації збіг, а перереєстрація не відбулася через відсутність сертифікатів, що відповідали б вимогам, повідомляють на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я. Тому за гуманітарною допомогою МОЗ звернулось до міжнародної організації ПРООН. Саме вона має закупити необхідну сироватку, але фінальної угоди з виробником поки що не укладено.

У тій рибі, що отримали від пацієнтів, дійсно знайдено ботулотоксин. І лабораторно це підтверджено
Олег Рубан

Начальник головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів (Держпродспоживслужби) Олег Рубан зазначає, що за останні два тижні всі випадки ботулізму пов’язані з продукцією промислового виробництва. Виробник та постачальник – у місті Світловодську Кіровоградської області. У Києві вилучено вже 1500 кілограмів риби цього виробника, каже він: «У тій рибі, що отримали від пацієнтів, дійсно знайдено ботулотоксин. І лабораторно це підтверджено. Відповідно до отриманих повідомлень, у кожному територіальному органі Держпродспоживслужби інформуються центральні апарати та регіон, в якому є виробник цієї продукції».

Експерти попереджали про можливий спалах ботулізму

Експерти про можливий спалах ботулізму попереджали ще два роки тому, говорить національний консультант організації FAO з питань біобезпеки та ветеринарії Віталій Башинський. До цього призвело, його на думку, введення у 2014 році мораторію на перевірку виробників продуктів харчування.

Коли система контролю дала збій, перевірки здійснюються на деяких суб’єктах господарювання, які виготовляють продукти харчування, один раз на 5 років
Віталій Башинський

«Коли система контролю дала збій, перевірки здійснюються на деяких суб’єктах господарювання, які виготовляють продукти харчування, один раз на 5 років. А на деяких взагалі не здійснюється через те, що вони не введені до переліку підконтрольних об’єктів. Я гадаю, що це важливіше питання навіть, ніж ботулізм. Бо сьогодні це ботулізм, завтра – сальмонельоз, а післязавтра – трихінельоз», – каже екперт.

Випадки захворювань на ботулізм траплялися й раніше. Однак тоді споживачі купували рибу на стихійних ринках, а не в магазинах, зауважує Башинський.

«Те, що в нас сироватки немає, – це не системна проблема. Це прямий недогляд з боку, наприклад, тих людей, що відповідали за наявність стратегічного запасу», – зазначає він.

Відрізнити заражену рибу за зовнішніми ознаками неможливо. Тому в центрі контролю та моніторингу захворювань МОЗ України радять утримуватись від вживання непотрошеної риби.

«Ботулатоксин накопичується саме в кишківнику і в частинах, які розташовані дуже близько до нього, ті ж самі реберця. Не купувати продукти, що швидко псуються, на стихійних ринках. Також звертати увагу на консерви, щоб на бляшанці не було пошкоджень», – пояснює Роман Родина, головний лікар Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

Але проблема відсутності реєстрації стосується не лише сироватки від ботулізму: волонтерка з Одеси Катерина Ножевнікова констатує, що і сироватку від правця родичі хворих купують самостійно, шукаючи її деінде: «У нас є можливості завезти сироватку або зробити запас, але жоден лікар не зможе зробити укол, бо медикамент не перебуває у списку сертифікованих ліків в Україні. І ніхто з лікарів не ризикне зробити укол. Зараз люди займаються самолікуванням».

Радіо Свобода надіслало інформаційний запит до Міністерства охорони здоров’я щодо наявності в Україні вакцин і сироваток від туберкульозу, сказу, правця та поліомієліту. Відповіді наразі очікуємо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG