Доступність посилання

ТОП новини

В Україні проблеми з економікою не через «Марші рівності», а через корупцію – Заліщук


Минулорічний «Марш рівності». Київ, 12 червня 2016 року
Минулорічний «Марш рівності». Київ, 12 червня 2016 року

П’ять тисяч учасників Маршу рівності очікують його організатори цієї неділі. У Міністерстві внутрішніх справ уже заявили, що впродовж трьох днів – із 16 до 18 червня – у Києві посилять заходи безпеки. Близько семи тисяч силовиків слідкуватимуть за порядком. В місцях проведення заходу встановлять загороджувальні турнікети і кордони та посилять охорону на станціях метрополітену у районі проведення маршу. Чому так багато силовиків потрібно для захисту заходу покликаного захистити права співгромадян та як до цього ставляться прихильники та противники маршу?

Більшість українського суспільства поки лише декларує толерантність та відданість рівності правам людини. Про це зауважила виконавчий директор «Київ-прайду» Руслана Панухник. Тому посилена безпека маршу є вимушеною. Разом з тим, зазначає вона, підтримка маршу серед прихильників демократичних цінностей щороку зростає.

«Я можу порівняти кількість людей, які взяли участь в маршах рівності у 2013 році – тоді прийшло близько 80 осіб, у 2015-му – 300 людей, а у 2016-му – близько 2000 людей. І цього року очікується ще більше. Тому, як ви бачите, підтримка серед прихильників цінностей прав людини росте, люди виходять, бо їм не байдуже і вони хочуть підтримати ЛГБТ спільноту», – каже Панухник.

Цього року марш пройде під слоганом «Країна для всіх». Відтак організатори запрошують усіх, хто зазнає утисків та дискримінації в Україні.

Марш не на часі – Мосійчук

Народний депутат від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук проведення «Київ-прайду» називає «пропагандою сексуальних збочень», а відтак, каже, марш потрібно заборонити. Тим паче, додає депутат, проведення подібних заходів нині не на часі.

Ігор Мосійчук
Ігор Мосійчук
Проводити такі заходити – це не просто розколювати суспільство, це дратувати суспільство
Ігор Мосійчук

«Це справа кожного – «спати» з тим, з ким він вважає за потрібне, ми не заглядаємо ні до кого в ліжко і не збираємося цього робити. Але в той час, коли за 600 кілометрів від столиці проливають кров, захищаючи країну кращі сини і доньки, в той час, коли більшість українського суспільства перебувають на межі виживання, проводити такі заходити – це не просто розколювати суспільство, це дратувати суспільство», – каже Мосійчук.

Депутат зазначає, що якщо дозволили проводити парад його прихильникам, то так само мають право протестувати ті, хто проти його проведення. «Толерантність має бути до всіх. Це рівні можливості чи не рівні? Чи у нас перекошене бачення рівних можливостей?», – запитує Мосійчук.

«Не варто лицемірити» – Заліщук

В Україні проблеми з економікою виникають не через марші рівності, а через корупцію, наголошує народний депутат з «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук. Тому подібні висловлювання називає «маніпуляцією» і «лицемірством».

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

«Головне, що не можна робити під час війни – красти у людей. У той же час, я вважаю, що «Марш рівності» – це, навпаки, демонстрація толерантності, того. що у нашій країні поважають різноманіття, поважають незалежно від того, ким ти є, якого кольору у тебе шкіра, якою б мовою ти не розмовляв, представником якої раси ти не був. В Україні будуть поважати твої права і твої цінності», – каже Заліщук.

ЛГБТ-прайд і «Марш рівності» є способом збільшити терпимість та зменшити насилля, а також показати, що в Україні є ця проблема і її треба вирішувати, додає народний депутат. Українське суспільство досі страждає від гомофобії, тому якщо говорити про протест, то він має відбуватися лише у мирний спосіб.

Повага до людини, якою би вона не була, захист її прав, життя, гідності – це головне, що ми винесли після Революції гідності і те головне, що ми повинні захищати сьогодні
Світлана Заліщук

«Повага до людини, якою би вона не була, захист її прав, захист її життя, її гідності – це головне, що ми винесли після Революції гідності і те головне, що ми повинні захищати сьогодні», – додає народний депутат.

«Марш рівності» запланований на 18 червня з 10:00 до 13:00 у Києві. Цей захід відбудеться у рамках фестивалю «Київ-прайд». Зазвичай учасники маршу рівності виступають проти дискримінації за будь якою ознакою та встановлення рівних можливостей для усіх.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG