Доступність посилання

ТОП новини

«Осучаснення» пенсійної системи: у кого і наскільки зросте пенсія після реформи?


Підвищення пенсій з жовтня цього року і загалом осучаснення пенсійної системи України обіцяють прем’єр Володимир Гройсман і президент Петро Порошенко. Реформа передбачає перерахування розміру пенсій для українців з урахуванням середньої зарплати за останні три роки. При цьому глава уряду зазначив, що пенсійний вік не піднімуть. Як повідомив прем’єр, цими днями уряд внесе до парламенту відповідний законопроект. Кому підвищать пенсію, як працюватиме нова система та чи ефективною вона буде? Про це в ефірі Радіо Свобода говорили експерт групи «пенсійна реформа» «Реанімаційного пакету реформ» Віталій Mельничук та народний депутат Оксана Продан.

– Осучаснення пенсій – це означає реформування пенсійної системи, а чи означає це підвищення цих пенсій?

Це означає підвищення пенсій практично для всіх пенсіонерів, принаймні для дуже великої кількості. Осучаснення пенсії –це правильно. Але ефективним було б запровадження другого і третього рівнів пенсійної системи
Віталій Mельничук

Віталій Mельничук: Це означає підвищення пенсій практично для всіх пенсіонерів, принаймні для дуже великої кількості. Але тут треба розуміти, про що йдеться. Починаючи з 2014 року пенсії у нас не перераховувалися і не індексувалися. У законі передбачена щорічна індексація і перерахунок пенсії у зв’язку з тим, що інфляція з’їдає частину доходів пенсіонерів, а середня зарплата по країні збільшується. Ті люди, що йшли раніше на пенсію на тих самих умовах, що йдуть сьогодні, отримують значно менші пенсії. І тому проведення цього осучаснення пенсії – це справді важливо, це правильно. Але ефективним було б запровадження другого і третього рівнів пенсійної системи, які працюють на основі індивідуальних пенсійних рахунків громадян. Коли людина на основі своєї трудової діяльності зі свого рахунку відраховує гроші з метою їх збереження і примноження. І ті прибутки, які отримуються, капіталізуються на пенсійних рахунках громадян. Ця система зараз працює в усьому світі.

– Розмір середньої зарплати за останні три роки з 2014-го чи останні три роки перед виходом людини на пенсію?

Віталій Mельничук: У законі передбачений розрахунок пенсії за формулою: коли коефіцієнт страхового стажу множиться на коефіцієнт заробітної плати і множиться на заробітну плату. Раніше ж працювала формула, за якою враховувалася середня заробітна плата за рік, що передує виходу на пенсію. Тому для того, щоб збалансувати і не йти на підвищення пенсійного віку, пішли на цей захід.

Тепер пенсіонерам, які будуть йти на пенсію з першого жовтня, буде враховувати заробітна плата по країні не за рік, що передував пенсії, а більше – за три роки. І крім того, з цієї формули ще прибрали коефіцієнт 1,35 –це коефіцієнт, на який множиться коефіцієнт трудового стажу. Якщо ви йдете на пенсію і у вас трудовий стаж – 35 років, то значить, що ваш коефіцієнт трудового стажу – 0,35. Але в формулі раніше було, що треба його помножити на 1,35 і тоді він ставав десь 1,42 або трохи більший. А сьогодні він так і залишиться 0,35.

Однак вони додадуть пенсію тим людям, які сьогодні на пенсії, але в тих людей, які потім будуть йти, пенсії будуть відносно меншими
Віталій Mельничук

І таким чином ті зміни, що робить уряд, потрібні і абсолютно необхідні, тому що іншого шляху немає. Однак вони додадуть пенсію тим людям, які сьогодні на пенсії, але в тих людей, які потім будуть йти, пенсії будуть відносно меншими. Хоча, безумовно, вони справді будуть справедливими. Там не буде цієї вакханалії, що ти виходиш за одних умов, у тебе одна пенсія, а у когось інша.

– Про які цифри йдеться, чи відчують це пенсіонери?

Близько 9 мільйонів пенсіонерів відчують підвищення пенсій
Віталій Mельничук

Віталій Mельничук: 12 мільйонів – це загальна кількість пенсіонерів. Не всі, але частина з них не буде задіяна в «осучаснені». За моїми розрахунками, близько 9 мільйонів пенсіонерів відчують підвищення пенсій.

Люди, які вийшли на пенсію в 2014 році і отримували пенсію 2000 гривень, досі отримуються таку суму, бо не було ні індексації, ні перерахунку. Коли буде зроблений цей перерахунок за тією формулою, то ця людина буде отримувати не 2000, а 3500 гривень. Для тих, хто вийшов на пенсію минулого року, це збільшення буде трохи меншим.

– Як гадаєте, чи знайдуться у Верховній Раді голоси для втілення цієї пенсійної реформи. І чи розбиралися депутати з тим, що пропонує уряд?

В тій інформації, що пропонує зараз уряд про реформу, немає нічого про накопичувальну систему. Це точкові зміни існуючої системи з єдиною метою – забезпечення життєдіяльності Пенсійного фонду
Оксана Продан

Оксана Продан: Народні депутати законопроекту не бачили. Законопроекту ще немає. Повинна бути накопичувальна система, треба дати можливість людям формувати своє майбутнє. Але в тій інформації, що пропонує зараз уряд про реформу, немає нічого про накопичувальну систему. Це точкові зміни існуючої системи з єдиною метою – забезпечення життєдіяльності Пенсійного фонду. Насправді, говорять про те, що Пенсійний фонд міг мінімізувати його дефіцит, але ніхто не говорить про системні зміни.

Оксана Продан
Оксана Продан

– Але перевагою є те, що принаймні немає підвищення пенсійного віку.

Коли пенсійний стаж повинен бути не менше ніж 35 років, то це збільшення пенсійного стажу, інакше ви не будете мати права на ту пенсію, про яку йдеться
Оксана Продан

Оксана Продан: Але є підвищення пенсійного стажу, а це буде те саме, тому що коли пенсійний стаж повинен бути не менше ніж 35 років, то це збільшення пенсійного стажу, інакше ви не будете мати права на ту пенсію, про яку йдеться.

– А чого бракує, щоб запровадити накопичувальну систему?

Оксана Продан: Потрібна готовність віддати з державного неефективного Пенсійного фонду кошти в напрямку, які належать не до державного гаманця, зокрема, в іноземні фонди. З гарантіями і вимогами, які випише держава до цих фінансових інститутів. Але треба зважати, що тоді держава втрачає можливість використовувати пенсійні кошти і насправді дуже часто ними маніпулювати. Ми повинні віддати з державної кишені людські кошти в кишені, які люди самі для себе визначать. Для цього не потрібно нічого, крім політичної волі.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG