Доступність посилання

ТОП новини

«Бурштинова схема»: Розенблат і Поляков можуть втратити депутатську недоторканність


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Незабаром український парламент може зняти недоторканність із депутатів Борислава Розенблата (БПП) та Максима Полякова («Народний фронт»). Генеральна прокуратура ще офіційно не погодила відповідне подання САП. Парламентарі запевняють, що готові позбутись імунітету, адже справа проти них – переслідування за антикорупційну діяльність. НАБУ ж закидає їм організацію «бурштинової схеми», яка би збагатила групу парламентарів на понад 300 тисяч доларів.

Засідання Верховної Ради у середу розпочалось із заяви депутата Максима Полякова про те, що він не має стосунку до «бурштинової схеми» та не розробляє законодавства у цій галузі. Проте готовий до позбавлення недоторканності і справедливого розслідування.

У кулуарах він пояснив Радіо Свобода, що вбачає у провадженні НАБУ сплановане переслідування. Міжфракційне об’єднання «Депутатський контроль», до якого належить і Поляков, ще раніше зареєструвало кримінальне провадження щодо директора цього антикорупційного відомства Артема Ситника. Як заявляє Поляков, у період, коли Ситник був прокурором Київської області, його дружина купила кілька квартир.

Депутат також апелює до того, що двічі за останні півроку літав до Грузії, де «керівництво держави надавало інформацію щодо Гізо Углави – першого заступника керівника НАБУ». Мовляв, той на батьківщині кидав «невинуватих людей» за ґрати, а їхній бізнес «переписував» на себе й тодішнього президента Міхеїла Саакашвілі, та тодішнього першого заступника головного прокурора Грузії Давіда Сакварелідзе.

«Сьогодні зранку я проснувся по будильнику. У мене здоровий сон, я упевнений, що закон на моєму боці. А Ситник працює поза законом», – сказав Поляков.

У НАБУ відмовились коментувати такі закиди депутата Полякова.

«Це власна думка народного депутата. Він має право її висловлювати. Все, що стосується кримінального провадження, у якому фігурує зазначена вами особа, вчора було прокоментовано під час прес-брифінгу директора НАБУ та керівника САП», – відповіли у прес-службі НАБУ.

«Бурштинова схема»

Очільники антикорупційних відомств вже озвучили своє бачення справи: компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів «Фуджейра» передала понад 300 тисяч доларів для лібералізації українського законодавства щодо видобутку і торгівлі бурштином. За версією слідства, до схеми причетні народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков, а також представники міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль».

Антикорупційне відомство під час брифінгу оприлюднило «бурштинову схему», якою депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков отримали від закордонної фірми хабарі за спрощення умов видобутку і торгівлі бурштином в Україні. Зокрема, ідеться про зміни до законопроекту, що передбачали зменшення рентної плати до 5%, а також звільнення від податків фірм, що завозять техніку для видобування бурштину. Представники міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» також були причетні до цього й отримали 11 тисяч доларів, додають у відомстві.

Біля прізвища Полякова у схемі значиться 7,5 тисяч доларів. Це, за версією НАБУ, гонорар за те, що депутат виступив серед ініціаторів проектів законів, що мали внести зміни до Податкового кодексу, потрібні видобувальникам бурштину.

Максим Поляков прокоментував Радіо Свобода, що 7,5 тисяч доларів хабаря – це, мовляв, «рівень якогось дільничого у районному відділі», а не людини, що лобіює бурштинове питання.

«Все НАБУ займається Поляковим і його помічницею, тому що начебто вона взяла 7,5 тисяч доларів. Але де вони? У підозрі йдеться: невідомі люди, у невстановленому місці передали, і це не зафіксовано», – сказав Поляков.

До зняття недоторканності готові?

Максим Поляков запевняє, що готовий до розслідування та зняття недоторканності. Про це заявляє й інший фігурант розслідування – Борислав Розенблат, якому антикорупційне відомство закидає частку в «бурштиновій схемі» у розмірі 295 тисяч доларів.

Проте Розенблат запевняє, що невинен, мовляв, має чимало ворогів через те, що останні кілька років працював на легалізацію бурштинового бізнесу як одного з найбільших осередків корупції. НАБУ ж, на думку депутата, «хоче отримати подальше фінансування», тому і роздмухує підставні справи. Депутат пояснює, що деякі закони, у лобіюванні яких його звинувачують, були ухвалені кілька років тому, і вносити до них зміни він би міг.

«Ніхто мене не викликав – ні з поліції, ні з НАБУ. Викличуть – піду», – сказав він Радіо Свобода.

Розенблат також закликав журналістів-антикорупціонерів провести власне розслідування у цій справі. І додав, що готовий надати усі документи.

Наразі у цій «бурштиновій схемі» затримали уже шістьох людей. Депутати підпадають під недоторканність. А телеканал «Еспресо» з посиланням на власні джерела повідомляє, що НАБУ у цій справі проводить обшуки у Держслужбі геології та надр України. З інсайдерських джерел ресурсу стало відомо, що йдеться про тимчасового виконувача обов’язків голови Держгеонадр Олега Кирилюка. Антикорупційне відомство поки не підтвердило цієї інформації.

Піар-акція чи масштабна спецоперація: що думають депутати?

Те, що говорять люди в момент, коли їх «хапає за руку» НАБУ чи САП, слід сприймати критично, каже голова антикорупційного парламентського комітету Єгор Соболєв («Самопоміч»). І якщо ГПУ оформить подання на зняття з Розенблата та Полякова недоторканності – парламенту направлять всі матеріали та докази.

«Зараз слідство разом із обвинуваченням займається їхнім збором – я би просто не хотів їм заважати. Тому що, насправді, зараз моє завдання – зберегти їхню незалежність. Насправді, атака на НАБУ, спроба зняти Артема Ситника за допомогою замовного аудиту, зберігається», – сказав Соболєв.

Зараз схоже на те, що ні Розенблат, ні Поляков особисто хабарів не брали. Проте якщо вони давали такі вказівки помічникам та охоронцям – тоді їм загрожує покарання, вважає депутат Ігор Луценко («Батьківщина»).

«Носити гроші у нашій країні не заборонено. Не заборонено брати ці гроші, якщо ти не чиновник. Помічник депутата – не чиновник. Він може по своєму бізнесу десь там із чимось працювати. Тому де-юре на сьогодні ця ситуація ще не завершена. На мій погляд, тут може ще виникнути багато нюансів», –сказав Ігор Луценко.

Про результати цієї справи можна буде робити висновки згодом, проте не варто вимагати від НАБУ негайних і миттєвих покарань корупціонерів, каже радник міністра МВС, депутат («Народний фронт») Антон Геращенко.

«У тій же Румунії, яка є прикладом позитивної діяльності антикорупційних органів, там антикорупційне бюро притягало до відповідальності прем’єр-міністра, президента десь на 10 рік їхньої діяльності. Хлопці, які там відібрані, зараз отримують професійні навички, співпрацюють із іноземними антикорупційними органами, з тією ж ФБР», – сказав Геращенко.

Проте не хочеться, щоби ця справа (яку НАБУ вже назвало першою в Україні спецоперацією під прикриттям із залученням американського Федерального бюро розслідувань) стала, зрештою, лише піар-акцією, сказав заступник голови антикорупційного парламентського комітету Борислав Береза.

Охоронця депутата Борислава Розенблата затримали 19 червня в результаті першої в Україні спецоперації під прикриттям, допомогу в якій надавало американське Федеральне бюро розслідувань, заявляють у НАБУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG