Доступність посилання

ТОП новини

Мовні перли від політиків геть не останнього штибу


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

(Рубрика «Точка зору»)

За якийсь тиждень народ отримав значну дозу мовних перлів. Почув, зокрема, про посаду «президента шизофреників» та «Маньку з репаними п’ятами»

Блазні й шизофреники з репаними пятами

«Маньку з репаними п’ятами не можна пускати до Парижа. Якщо дурнувату бабу навіть визнати народним депутатом, то від цього нічого не буває». Це – не з діалогу на хацапетівському ринку. Так відповідає голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на звинувачення народного депутата Надії Савченко щодо його нібито причетності до начебто «контрабасу» цигарок із зони АТО.

Все це звучить всенародно – у прямому ефірі популярного телеканалу. Щоправда, інформаційні інтернет-ресурси переважно подали новину про відповідний запит Жебрівського до правоохоронних органів. При цьому уникнувши його базарних «родзинок», немовби турбуючись про політичну чистоту та належну імпозантність чиновника. Менше з тим, першоджерела сьогодні не горять.

Прямої реакції від Надії Савченко не було, однак можна припустити (знаючи стилістику панянки «з перцем»), що відповіла б вона «адекватно». На кшталт того, як колись завдала удару у відповідь політексперту і митцю Сергію Пояркову на його закиди щодо її буцімто невігластва: «Ви художник, то малюйте собі. Я – в політиці, в мене є довіра народу, я вища від Вас на голову… А Ви як були ніхто, так ніким і залишитеся. І завжди будете виступати клоуном, щоб смішити людей».

Що ж, «проффесори» повтікали до ростовів, а блазні таки полишалися.

В іншому лексичному «двобої» повеселив людей міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомивши народові про свої таємні перемовини з Сергієм Льовочкіним щодо висування нардепа Сергія Капліна на «президента шизофреників». Саме так пан Аваков гомерично зіскочив із незручного запитання журналістів щодо ймовірного політсоюзу з Юлією Тимошенко. Вочевидь, забагато часу минуло від пластиково-мінеральної атаки міністра на тодішнього одеського губернатора Міхеїла Саакашвілі. Чи ж не звідси – такий дотепний «апдейт» (чи «апгрейд») власного психічно-врівноваженого іміджу?

Не забарився з відповіддю «поліцаєві №1» і Сергій Каплін, не-президент і не-шизофреник: «Ми на таких хворих людей, котрі довели Україну до ручки, не ображаємося… Такі, як Аваков, засунуть свій язик у те місце, через яке вони все роблять у цьому житті».

Хоча, видається, що «засунути язика» у правильне місце нашим культурполітикам не те що не з руки, а просто смерті подібно. Позаяк, хіба ж не вражаюче і не переконливо для «медіа-сапієнс» звучать їхні крилаті фрази у країні, де естетичні й гумористичні взірці формуються 95-ми кварталами та слугами народу?

Вилами й граблями – по плану Маршалла

Хтось іще хоче фахової політичної дискусії про черговий план Маршалла для України, альтернативну енергетику, електронну демократію чи прорив «неньки» до шостого технологічного укладу?

Та чи додасть участь у такому дискурсі виборчі бали від широких мас? А серед них, до речі, – і торгівці на ринках, і молодики з пивом у міських дворах, і затуркані життям бабусі, що горбатять спини на сільських городах, і ті ж таки зеки в тюрмах, і навіть пацієнти у психлікарнях.

На вітчизняних публічних і електоральних полях, з легкої руки політтехнологів, плідно проростають зовсім інші «вербальні модулі». Тут виграють політики з вилами і граблями, котрі грізно тримають у віртуальних руках легко впізнавані народні інструменти, при цьому сиплячи з телеекранів лайкою й суржиком, ніби представники соціального дна.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

І дотепер у безперечному фаворі – комсомольчики-демагоги, нащадки екс-«червоних директорів», що поцупили у свій час за безцінь енергетичні, суднобудівні чи кондитерські «блакитні фішки». Ці видаються на публіці більш імпозантними та «смартовими». Втім, і вони часом не гребують тим, щоб пообкладати матом генпродюсерів чи журналістів своїх кишенькових телеканалів.

Ще й досі, навіть кілька років опісля Революції гідності, успішно користуються електоральним попитом в цілих індустріальних регіонах напівкримінальні допи з гепами, котрі люто матюкаються і «ботають по фєнє» за кадром під час запису телезвернення до виборців.

Тож чи варто буде дивуватися, якщо завтра народним депутатом стане розкручуваний у праймах соціалістичний рембо «з яйцями» (за самовизначенням), який сьогодні погрожує (чи віртуальним?) «калашем», захищаючи державний кордон від інтервенції бідолашного Саакашвілі в екзилі? Show must go on: це вже не пластиковими стаканчиками жбурлятися!

Чи стане аксіомою «теорема Гройсмана»?

Все це – українська real politics, в якій замизганий плебейський треш реально спрацьовує, виштовхуючи вітчизняного хама на поверхню політичного болота. Якби ж наслідком публічного виверження лінгво-бруду політиками ставала швидка відставка чи автоматичний бан з боку виборців, то ці горе-персонажі стовідсотково би «фільтрували базар».

Натомість, таки правим видається прем’єр Володимир Гройсман, коли говорить про сумнівну доцільність вищої освіти. Справді: на біса вона здалася, коли державою рулять колишні бариги й бригадні з підробленими чи купленими «ксівами»? А на базарах торгують інженери й біологи зі справжніми, але непотрібними дипломами? Водночас, інформаційний супровід цього бедламу масово забезпечують лубочні й агресивні політботи, вирощені у «пробірках» Банкової, Грушевського, чи тепер уже й Богомольця.

Втім, «пропало не все». Навіть на ринку і навіть у політиці є справді шляхетні й культурні люди. Питання лишень у їхній питомій частці і критичній вазі. Яку можна змінити (чи не змінити) у кращому разі на виборах, у гіршому ж – на революційному Майдані.

Андрій Коваленко політичний оглядач, публіцист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Андрій Коваленко

    Політичний оглядач, публіцист. Член Національної спілки журналістів України й Українсько-британської професійної асоціації. Учасник стажувань за британською урядовою програмою Chevening та міжнародною програмою для журналістів Reuters Foundation.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG