Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційний суд. У парламенті може бути й кілька законопроектів – юрист


Верховна Рада України
Верховна Рада України

За наявності політичної волі законопроект про антикорупційні суди можна було б розглянути в першому читанні ще до весни, вважає правник Олег Дубовик. Для того ж, щоб чекати, доки парламент відкличе вже зареєстровану версію цього документа, в президента немає юридичних підстав подавати свій законопроект, зазначає він. А народний депутат Віталій Купрій зазначає, що створення антикорупційних судів – не найважливіший етап у боротьбі з корупцією, адже вже наявні суди, за його словами, не задіяні на повну.

Президент України Петро Порошенко раніше закликав Верховну Раду відкликати законопроект №6011 «Про антикорупційні суди», щоб внести власний варіант такого законопроекту.

Експерт з юридичних питань Олег Дубовик зазначає, що з точки зору права для такої послідовності немає підстав.

Не бачу великої проблеми в юридичній площині, якщо президент внесе свій законопроект
Олег Дубовик

«Я не бачу в цьому якоїсь занадто великої проблеми в юридичній площині, тому що, якщо президент внесе свій законопроект, його Верховна Рада – тобто секретаріат – зареєструє, і вони можуть розглядати кілька альтернативних між собою законопроектів. І вже потім на засіданні відповідного комітету Верховної Ради той законопроект, який буде найбільш відповідати реаліям сьогодення, що стосується боротьби з корупцією – я думаю, що той законопроект може бути занесений до залу та розглянутий парламентом», – переконаний правник.

Причиною такого зволікання, на думку Дубовика, може бути брак довіри між президентом та парламентом.

Може, існує певна недовіра, в парламенті перебувають як представники пропрезидентської фракції, так і протилежні
Олег Дубовик

«Може, дійсно існує певна недовіра (між президентом і Верховною Радою – ред.), тому що все-таки в парламенті перебувають як представники пропрезидентської фракції, так і протилежні. Може, дійсно в цьому наявна певна боротьба між даними політичними силами щодо редакції цього законопроекту», – припустив Дубовик в ефірі «Ранкової Свободи».

Більш категоричний у своїх припущеннях заступник голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, позафракційний народний депутат Віталій Купрій.

Віталій Купрій
Віталій Купрій

Я не впевнений у бажанні Порошенка, навіть якщо законопроект і зареєструють– його шлях буде дуже-дуже довгий, і я не знаю, чим закінчиться
Віталій Купрій

«Я не впевнений у бажанні Порошенка, але, навіть якщо буде перший крок, щоб показати жест доброї волі послам «Великої сімки», нашим західним колегам, навіть якщо відкличуть законопроект і зареєструють інший – його шлях буде дуже-дуже довгий, і я не знаю, чим закінчиться», – каже він.

На думку Купрія, для ефективної боротьби з корупцією самого лише створення додаткової інституції недостатньо.

Не потрібно зараз нічого нового створювати, треба реалізувати ті можливості, які є
Віталій Купрій

«Нам не потрібно зараз нічого нового створювати, нам треба реалізувати ті можливості, які є. Зараз судова система паралізована – дві третини посад суддів є вакантними, вони не займаються свідомо президентом Порошенко, нічого не робиться для цього, щоб контролювати існуючих суддів», – каже парламентар.

Міжнародна організація «Transparency International Україна» позитивно оцінює намір Петра Порошенка, однак директор організації Ярослав Юрчишин попереджає: ухвалення закону про антикорупційний суд не означає, що на наступний день вже будуть висновки по важких справах.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Антикорупційний суд не означає, що, прийнявши, будемо на наступний день мати висновки по справах Насірова, Мартиненка
Ярослав Юрчишин

«Наскільки мені відомо, тривають остаточні підготовки стосовно проекту закону, який президент має внести. З того, що мені відомо, фактично, за базу будуть взяті рекомендації Венеційської комісії. Звісно, антикорупційний суд – це не панацея, це не означає, що, прийнявши закон і навіть призначивши суддів, ми будемо на наступний день мати вже висновки по справах таких важких, як справа Насірова, Мартиненка, корупції в оборонній сфері. Але це, як мінімум, дасть можливість професіоналізувати і зняти той ризик, що суди першої інстанції, які зараз розглядають антикорупційні справи, вони перезавантажені, і тому є великі ризики, що справа не буде розглянута в потрібні терміни», – сказав Юрчишин у коментарі для Радіо

Олег Дубовик висловлює віру в те, що створення антикорупційних судів полегшить протидію корупції, але визнає, що процес буде не з легких.

Корупція – це, мабуть, найоб’ємніший за фінансовими масштабами злочин в нашій державі
Олег Дубовик

«Органи з боротьби з корупцією – це найсерйозніші органи для нашої країни, тому що корупція – це, мабуть, найоб’ємніший за фінансовими масштабами злочин в нашій державі. І тому кожен хоче ці органи контролювати. Тому однозначно, що палиці в колеса будуть ставити. Однозначно, що різні експерти будуть говорити про те, що жодного результату не буде. Але я вважаю, що потрібно це доводити до кінця», – переконаний він.

Втім, коли конкретно можна чекати на законопроект у сесійній залі, Дубовик прогнозувати не береться. За його словами, все залежить від наявності політичної волі.

Якщо поставити депутатам дедлайн, думаю, це можна було б зробити до весни
Олег Дубовик

«Якщо поставити депутатам, будемо так говорити, дедлайн якийсь, тобто завдання, що все: цей законопроект має бути опрацьований повноцінно, розглянутий і як першочерговий – президент може визначити його першочерговим законопроектом, – то, я думаю, це все можна було б зробити, на мою думку, навіть до весни в активній роботі, можна було б його принаймні в першому читанні нормально розглянути», – вважає правник.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG