Доступність посилання

ТОП новини

Затримання шпигуна в день чекіста – це сигнал Росії – Мінаков


Кабінет міністрів України
Кабінет міністрів України

Гості програми «Ваша Свобода»: Василь Богдан, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант; Олексій Мінаков, блогер.

СБУ запевняє, що в Кабміні виявили російського шпигуна. Напередодні правоохоронці затримали чоловіка. Його ім’я та прізвище в СБУ не називають. Але вже відомо, що це заступник керівника протоколу прем’єр-міністра Станіслав Єжов. Інформацію підтвердив представник уряду в парламенті Вадим Денисенко. Правоохоронці підозрюють, що Єжов збирав інформацію щодо діяльності українського уряду і передавав її своїм російським кураторам. Про Станіслава Єжова відомо, що він супроводжував прем’єра Гройсмана на міжнародних зустрічах і був його перекладачем.

Ваша Свобода | Російський шпигун у Кабміні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віталій Портников: Я дуже добре пам’ятаю один із найцікавіших епізодів шпигунської гри часів Холодної війни, коли в найближчому оточенні федерального канцлера Німеччини Віллі Брандта знайшли людину, яка виконувала приблизно такі ж функції, може, трішки більші, ніж Єжов у Гройсмана. У будь-якому разі ця людина теж мала прямий доступ до федерального канцлера, до його перемов, до його документації. Вона була шпигуном «Штазі», східнонімецької розвідки. Це спричинило неймовірну політичну кризу в Німеччині. Вона поховала кар’єру Віллі Брандта, Нобелівського лауреата, одного з найбільш популярних політиків Європи ХХ століття. Ми зараз зустрічаємося з конфліктом схожого типу.

Василь Богдан: Масштаби, звичайно, не ті. З огляду на попередню інформацію, то поки що невідомо, чи цей чоловік мав допуск і доступ до державної таємниці. А частина перша ст. 111 – «державна зрада» – передбачає, коли розслідуються питання подібного характеру, допуск і доступ до держтаємниці. Я допускаю, що цей пан (Єжов – ред.) використовувався як і агент для впровадження відповідної техніки, щоб у відповідний період у відповідних кабінетах прослуховувати відповідну інформацію і далі передавати, куди потрібно.

Закономірне явище, що затримали, і що в Кабміні
Василь Богдан

Випадкове чи закономірне це явище, що затримали і що в Кабміні? Я вважаю, що закономірне.

Спецслужби Кремля давно, настирливо і послідовно здійснюють заходи з проникнення в структури, де зосереджена держтаємниця. Кабмін є таким об’єктом для проникнення
Василь Богдан

В умовах війни, в якій перебуває Україна з боку російського агресора, спецслужби Кремля давно, настирливо й послідовно здійснюють заходи з проникнення в структури, де зосереджена державна таємниця, де виробляються, ухвалюються і впроваджуються в практичну діяльність державні рішення. Кабмін якраз і є таким об’єктом для проникнення спецслужб.

Невідомо, чи це Служба зовнішньої розвідки Росії, чи це ФСБ. Може бути і ФСБ. У складі ФСБ є так зване управління розвідки з території, яке і опікується близьким зарубіжжям Російської Федерації. Я думаю, що в процесі контррозвідувальної дослідчої перевірки були добуті речові докази, задокументовані конкретні факти. Вийти в публічний простір з таким повідомленням і з трошки підозрілою присутністю там «Прямого» телеканалу, говорить про те, що акція готувалася.

Василь Богдан
Василь Богдан

Вершина айсберга – факт затримання Єжова. Виглядає комічно – коли в Росії святкують 100-річчя ЧК, затримують їхнього агента на прізвище Єжов
Василь Богдан

Це вершина айсберга – факт затримання Єжова. Виглядає дещо привабливо і комічно – 20 грудня, коли в Росії святкують 100-річчя ЧК, затримують їхнього агента на прізвище Єжов. Хто такий Єжов у радянський період, нам усім прекрасно відомо. Я не думаю, що це якась буфонада.

Українські спецслужби, зокрема українська контррозвідка, набувають професіоналізму і навичок, які дозволяють проводити такі операції й виходити на публічне озвучення цих речей.

Але пора вже покінчити з політичним втручанням у роботу цих структур. Загальновідомо, що декілька олігархів мають вплив на відповідні сегменти і СБУ, і ГПУ, і так далі. Поки буде це, доти матимемо серйозні збитки в роботі зі зміцнення державної і національної безпеки й громадського порядку.

Богдан Яременко про співробітників протоколу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Доречно було вкотре доказати, що Росія не тільки є агресором, а проводить активну розвідувальну, підривну діяльність у тилу України
Василь Богдан

Елемент піару проглядається в певній мірі... Можна говорити, що потрібно було латентно операцію провести. Можливо, були політичні міркування, щоб у ситуації, коли відверто й брутально Росія веде себе на східному фронті і на всіх театрах, де йдеться про можливість умиротворення й урегулювання ситуації на Донбасі, доречно було засвітити це не лише перед українською громадськістю, а перед світовою спільнотою. Вкотре доказати, що Росія не тільки є агресором, а проводить активну розвідувальну, підривну діяльність у тилу України.

– Пане Мінаков, на Вашу думку, чи потрібне таке публічне висвітлення затримання російського агента, чи можна було б його тихо затримати?

Олексій Мінаков
Олексій Мінаков

Затримання шпигуна Єжова в день чекіста – це сигнал самій Росії, спецслужби працюють на випередження
Олексія Мінаков

Олексія Мінаков (переклад): Звісно, є театральна складова. Піар-складова в цій історії відіграє важливе значення. Затримання шпигуна Єжова в день чекіста – це сигнал, як мінімум, самій Росії, яка розумітиме, принаймні, що спецслужби працюють на випередження.

Ми розуміємо, що таких єжових у нас не тільки в Кабміні, не тільки біля Гройсмана, але й в апараті президента, в інших установах… Тут безліч питань. Як така людина пройшла спецперевірку? Є над чим тут задуматися. Але це робота в стратегічному плані.

– Народний депутат України Микола Княжицький у «Фейсбук» написав: «Подивився його (Єжова – ред.) декларацію. Там прямо сказано, що його дружина – громадянка Російської Федерації, а головне джерело її доходу – «Сбербанк Росії». Не київське, а московське відділення. І як він потрапив на таку посаду?». Це питання до всіх спецперевірок.

Високопосадовці побоюються національних кадрів. Раптом виростуть достойні суперники на майбутніх виборах! Уже давно пора покінчити з формуванням в української нації комплексу меншовартості
Василь Богдан

Василь Богдан: В Україні до цього часу не унормовані фундаментальні засади кадрової політики. Цей приклад свідчить, що є ігнорування при призначенні на державну службу відповідних посадовців. Тим паче посадовців, які мають або прямо, або опосередковано доступ до важливої інформації. Я ще зачепив би проблему залучення іноземних фахівців на різні державні посади, потім як вони себе ведуть – приклад «блудного сина» грузинського народу.

Я категорично не згоден з тим, що українське суспільство не має гарнокваліфікованої професійно підготовленої маси людей, які могли б посісти достойні посади в нашій державі.

Другий аспект проблеми – певний рівень високопосадовців побоюються національних кадрів. А раптом із них виростуть достойні суперники на майбутніх виборах! Уже давно пора покінчити з формуванням в української нації комплексу меншовартості.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG