Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше шансів розкрити вбивство Ноздровської в перші 3-5 днів – Кур


Учасник акції протесту біля Головного управління поліції Київської області тримає фото вбитої юристки Ірини Ноздровської. Київ, 2 січня 2018 року
Учасник акції протесту біля Головного управління поліції Київської області тримає фото вбитої юристки Ірини Ноздровської. Київ, 2 січня 2018 року

Справа Ірини Ноздровської ще раз продемонструвала недосконалість правоохоронної системи, переконаний журналіст Олег Єльцов. Однак він не втрачає віри, що вбивство правозахисниці буде розкрите. Не втрачає її й екс-керівник Управління по боротьбі з організованою злочинністю Валерій Кур, хоча підкреслює – 90% таких злочинів розкриваються в перші три-п’ять днів, потім шанси на успіх розслідування падають.

ЗАВАНТАЖИТИ

Екс-керівник Управління по боротьбі з організованою злочинністю Валерій Кур класифікує вбивство Ірини Ноздровської як одне з тих, що відносно легко розкрити, проте наголошує – багато залежить від темпу роботи.

Версії, які зараз висунула поліція – це реальні версії
Валерій Кур

«Розкрити цей злочин можна, але всі злочини на 90% розкриваються по гарячих слідах. Це три дні, максимум п’ять. Все. Після цього він переходить у так звані нерозкриті злочини. Я вважаю, що версії, які зараз висунула поліція – це реальні версії, за винятком (але і його не можна виключати) хуліганства», – зазначив Кур в ефірі «Ранкової Свободи».

Водночас він вказує на те, що поліція з самого початку припустилася низки помилок, серед яких – відсутність реакції на погрози, що їх отримувала Ірина Ноздровська.

«Завжди, в усі часи, в наші часи, та й в інших країнах світу, приділяється особлива увага, якщо йдуть погрози. За фактом погроз навіть порушуються кримінальні справи, тим паче що цей злочин був резонансний, він пов’язаний з представниками правоохоронних органів або членами сім’ї. Це була перша помилка: пропустили, що погрожували свідкам, тим паче сестрі, членам сім’ї», – переконаний він.

Крім того, недостатньо ефективні пошуки юристки після її зникнення і сама справа Дмитра Россошанського, з якою пов’язують вбивство, б’ють по довірі до поліції, переконаний колишній оперативник.

Чому люди вийшли на протест? Тому що вони не довіряють
Валерій Кур

«Навіть якщо праві ті, хто сьогодні займається розкриттям, на них вже висить негативний шлейф ставлення. Чому люди вийшли на протест? Тому що вони не довіряють», – пояснює Валерій Кур.

На відміну від нього, політолог Тарас Загородній не вважає, що справу доведуть до кінця.

Жодна резонансна справа, яка за останні роки трапилась в Україні, на жаль, не була довершена до кінця
Тарас Загородній

«На жаль, у мене достатньо песимістичні відчуття, що, якщо навіть буде розслідувана ця справа, то люди будуть незадоволені тим, що є, тому що немає довіри до інституцій, немає довіри до поліції, немає довіри до прокуратури, немає довіри до суду. Тому що жодна фактично резонансна справа, яка за останні роки трапилась в Україні, на жаль, не була довершена до закономірного кінця, і ніхто, фактично не був покараний», – нагадує Загородній.

Журналіст Олег Єльцов, у свою чергу, не такий категоричний: він припускає, що вбивство Ноздровської може бути розкрите, проте вказує на важливість неупередженого розгляду усіх версій.

Я б не став підводити однозначну риску, що сталося саме те, про що говорить головна версія
Олег Єльцов

«Все ж таки я б не став підводити однозначну риску, що сталося саме те, про що говорить головна версія: родичі погрожували цій жінці, врешті-решт вона добилася справедливості в суді (це чудово, це говорить про те, що не так вже в нас все погано в судах) і після того вони отак зухвало вбивають людину, практично на очах в усієї країни», – сумнівається Єльцов.

Він також переконаний: цей злочин демонструє недосконалість реформи правоохоронної системи, яка нездатна захистити причетних до судових справ.

«В нас через бідність та війну було скасовано такий підрозділ, як «Грифон», який від «царя Гороха» займався захистом учасників судового процесу, суддів і так далі. Хто посів його місце, хто тепер виконує цю функцію? Це було зроблено через економію – поліція та МВС. То в мене питання: якщо учасник судового процесу звертався в поліцію зі скаргами на те, що їй погрожують, чому поліція не відреагувала?» – нагадує журналіст.

Раніше керівник управління поліції Київської області Дмитро Ценов заявляв, що юристка не зверталася до правоохоронців із заявою про погрози.

Валерій Кур погоджується з тим, що система недосконала, проте вказує також і на значні навантаження, з якими мають справу правоохоронці.

«Сьогоднішні професіонали там є, і вони здатні розкрити. Той же Аброськін (перший заступник голови Національної поліції України – ред.), Князев (голова Національної поліції України – ред.) – це люди з нашого середовища, вони виховувались на кращих традиціях і знають, як розкривати. Але скажіть, чи здатен співробітник, в якого на руках не десять, не двадцять, а сотні таких само (справ – ред.)

Можуть знайти «опудало» – Кур

Екс-оперативник закликає не роздмухувати додатковий ажіотаж навколо справи, аби не створювати додаткового тиску на тих, хто безпосередньо розслідує вбивство.

Такі злочини розкриваються в тиші. Так, треба поставити на контроль, але треба дати можливість попрацювати
Валерій Кур

«Думаю, треба сьогодні вгамувати запал, коли ми вимагаємо: а ну розкажіть, що ви зробили! Запам’ятайте, такі злочини розкриваються в тиші. Так, треба поставити на контроль, вимагати звіту, але треба дати можливість попрацювати», – міркує він.

Більш того – Кур побоюється, що поспіх із розкриттям справи може призвести до зловживань з боку правоохоронців.

«Не розкриють протягом трьох-п’яти днів – далі вже є небезпека, що можуть знайти «опудало». Я цього боюсь. Тому давайте, щоб нас потім не звинувачували, що ми змусили правоохоронців скоїти ще один злочин і знайти когось із тих, хто погрожував, та просто змусити його зізнатись – це буде страшніше», – застерігає він.

Із цим згоден й Олег Єльцов. Проте, на його думку, якщо вбивць Ірини Ноздровської і знайдуть, то скоріше всупереч стану правоохоронної системи, аніж завдяки їй.

Я вірю, що в системі, яка не працює, є професіонали – можливо, їм все ж таки вдасться розкрити цю справу
Олег Єльцов

«Я вірю в дива, що перенавантажені роботою люди в системі, яка не працює, але в ній є професіонали – можливо, їм все ж таки вдасться розкрити цю справу. Але те, що не годиться сама система, аби в ній виконувати такі функції – це абсолютний факт», – стверджує журналіст.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG