Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК хоче завадити НАБУ відкривати провадження за е-деклараціями – Дрік


Черговий етап е-декларування починається з того, що Національне агентство із запобігання корупції намагається заборонити НАБУ відкривати кримінальні провадження проти корупціонерів, переконана громадська діячка Олександра Дрік. Таким чином, побоюється вона, доводити антикорупційні судові справи до вироків стане неможливо. У свою чергу, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський зазначає: боротьба з корупцією має стати самоціллю для України, а не інструментом у діалозі із західними партнерами.

Знову е-декларації, знову без наслідків? | Ранкова Свобода. Частина 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одночасно з початком нового етапу е-декларування в мережі з’явилося роз’яснення НАЗК щодо закону «Про запобігання корупції». У документі агентство засуджує практику відкриття правоохоронними органами кримінальних проваджень через недостовірну інформацію в деклараціях без відповідних висновків самого НАЗК. Фото документа опублікувала на своїй Facebook-сторінці голова ради «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік.

Як пояснила Дрік у студії «Ранкової Свободи», цей документ може створити підґрунтя для того, щоб Національне антикорупційне бюро не могло самостійно перевіряти е-декларації та відкривати кримінальні провадження щодо посадовців, яких підозрює в корупційній діяльності.

Якщо НАЗК виявляють ознаки незаконного збагачення, вони повинні передати матеріали до відповідних правоохоронних органів. Розуміючи, що НАЗК не перевіряє декларації, НАБУ почало робити це самостійно
Олександра Дрік

«Якщо вони (НАЗК – ред.) виявляють якісь ознаки незаконного збагачення або недостовірну інформацію, тобто брехню в декларації, які перевищують певний поріг, після якого настає кримінальна відповідальність, то вони повинні передати ці матеріали до відповідних правоохоронних органів. Якщо це високопосадовці, то вони передають це до НАБУ. Розуміючи, що НАЗК не перевіряє декларації, НАБУ почало робити це самостійно. За рік вони відкрили близько 80 кримінальних проваджень на підставі даних з декларацій», – розповіла громадська діячка.

Хоча роз’яснення саме по собі не має сили закону, Дрік стверджує, що аналогічний законопроект уже зареєстрований у Верховній Раді, а кримінальні провадження, відкриті без згоди НАЗК, у цій установі трактують як порушення приватності держслужбовців.

Олександра Дрік
Олександра Дрік
НАЗК – орган, який має притягати корупціонерів до відповідальності, – говорить, що намагання притягнути до відповідальності є порушенням права на приватність
Олександра Дрік

«По суті, НАЗК – орган, який має робити все можливе для того, щоб боротися з корупцією, притягати корупціонерів до відповідальності, – говорить, що намагання притягнути їх до відповідальності є порушенням їхнього права на приватність. Це повний абсурд і маячня», – обурена активістка.

Вона звертає увагу на те, що суд при розгляді справ проти корупціонерів буде змушений взяти до уваги позицію агентства.

Всі ті справи, які НАБУ вже відкрило, закінчаться тим, що ніхто не буде покараний
Олександра Дрік

«Це фактично означає, що всі ті справи, які НАБУ вже відкрило, кримінальні провадження, частину з них вони вже передали до суду, закінчаться тим, що ніхто не буде покараний», – переконана вона.

Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський наголошує на тому, що система е-декларування – це важливий інструмент побудови більш прозорих відносин між владою та громадянами. На його думку, хоча Україна вже спромоглася створити певні механізми боротьби з корупцією, попереду ще багато роботи, яку, зокрема, ускладнюють так звані «особливості української корупції».

У багатьох випадках перебування в органах державної влади розглядалося як інструмент контролю за фінансовими потоками
Ігор Бураковський

«У багатьох випадках ця корупція традиційно розвивалася як політична, тобто перебування в органах державної влади розглядалося як певний інструмент контролю, перш за все, за фінансовими потоками», – міркує Бураковський.

На думку експерта, в рамках боротьби з корупцією було ухвалено чимало правильних рішень, однак основну проблему він вбачає в реалізації.

«На жаль, і це, як мені здається, велика проблема України – багато в чому ці рішення ухвалюються під тиском або в співпраці з нашими міжнародними партнерами. Дуже важливо, щоб ідея реформ, боротьби з корупцією і так далі стала внутрішньо українською ідеєю, а не інструментом розмови з нашими закордонними партнерами: ви нам гроші, ми вам боротьбу з корупцією», – переконаний він.

Ігор Бураковський
Ігор Бураковський

Олександра Дрік переконана, що виходом з ситуації є передусім перезапуск НАЗК – не тільки самого агентства, а й комісії, що обирала його членів.

Законопроект уже є в парламенті. Він змінює композицію та склад відбірної комісії, яка обирає НАЗК
Олександра Дрік

«Це означає – проголосувати за конкретний законопроект, він уже є в парламенті, який змінює композицію й склад відбірної комісії, яка обирає це керівництво НАЗК, тому що ця комісія вже показала, що не є незалежною», – стверджує активістка.

Зміна членів НАЗК – не єдине, що потрібно для ефективності електронного декларування, констатує менеджер антикорупційної групи «Реанімаційного пакету реформ» Антон Марчук.

Потрібно запровадити автоматизовану верифікацію електронних декларацій
Антон Марчук

«Правоохоронні органи навіть без НАЗК, без їхніх перевірок ефективно проводять розслідування щодо злочинів, як, наприклад, незаконного збагачення або декларування недостовірної інформації. Потрібно не лише змінити членів НАЗК, а й запровадити автоматизовану верифікацію електронних декларацій, тобто, щоб була автоматична звірка інформації у самих деклараціях з іншими реєстрами», – каже Марчук.

Дрік також звертає увагу на важливість проведення незалежної експертизи системи е-декларування. За її словами, навіть НАЗК уже ухвалило відповідне рішення.

Маємо зрозуміти, що з системою, хто в неї втручався, до чого це призвело
Олександра Дрік

«Ми маємо зрозуміти, що з системою, хто в неї втручався, до чого це призвело, чи здатна вона зараз виконувати ту функцію, яку має виконувати, а саме – проводити автоматизовану перевірку декларацій», – впевнена вона.

Якісні зміни в системі е-декларування можливі, на думку Дрік, лише в тому випадку, якщо попит на них буде не тільки в антикорупційних активістів, а в усього українського суспільства.

Радіо Свобода надіслало інформаційний запит до Національного агентства із запобігання корупції щодо роз’яснення і наразі чекає на відповідь.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

Національне агентство з питань запобігання корупції на запит Радіо Свобода надіслало повний текст свого роз'яснення та звернення народного депутата Дмитра Шпенова. Згідно з відповіддю відомства, досудові розслідування за статтею 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) та статтею 366-1 (декларування неправдивої інформації) повинні відкриватись лише після того, як НАЗК підтвердить наявність достатніх підстав.

Роз'яснення НАЗК щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG