Доступність посилання

ТОП новини

Головування Болгарії в Євросоюзі: погляд з України


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Підтримка й поглиблення євроінтеграції та «зміцнення підтримки ЄС у відновленні територіальної цілісності України» – на це, серед іншого, розраховує президент України на час головування Болгарії в Євросоюзі.

Незалежні експерти радять не забувати про наявність у болгарському політикумі проросійського лобі – так, прем’єр-міністр Болгарії уже заявив, що Болгарія буде домагатися зняття санкцій з Росії під час головування в Євросоюзі.

І хоча постійний представник Болгарії при ЄС Димитар Цанчев обіцяє, що Болгарія буде продовжувати санкції ЄС проти Росії, політика ЄС щодо української проблематики може змінитись.

Серед пріоритетів під час головування Болгарії в ЄС Софія визначила збереження єдності й стабільності в ЄС за умов Brexit-у, міграційної кризи та економічних проблем усередині союзу.

Київ же сподівається, що болгарське головування сприятиме імплементації пріоритетів європейської інтеграції України, пошуків шляхів реінтеграції Донбасу та повернення Криму під контроль Києва. На цьому наголошено в документі під назвою «Україна – Європейський союз упродовж головування Болгарії у Раді ЄС», який цитує агентство «Укрінформ».

Ідеться про те, щоб під час головування Болгарії в ЄС було продовжено санкції проти Росії, щоб розгортання миротворчої операції на Донбасі підтримали європейські партнери України, зазначають у Києві.

«Вбачаючи успішність болгарського головування, Україна опрацювала короткострокові пріоритети у відносинах з ЄС. Ми покладаємося на болгарське керівництво у Раді ЄС та серед країн-членів ЄС задля сприяння ефективній імплементації цих пріоритетів», – наголошено в документі, оприлюдненому у Брюсселі.

Для ЄС найважливіше нині — зберігати єдність – експерти

Ситуація всередині Болгарії і дискусії щодо її участі та впливу на політику ЄС типова для європейських держав з парламентсько-президентською формою правління: президент має свою позицію, парламент і уряд – свою. Та все ж лідери й політики цих держав розуміють, наскільки важлива єдність ЄС у найважливіших питаннях, серед яких і питання України. І заяви болгарських очільників, і заява міністра закордонних справ Австрії про неефективність санкцій навряд чи змінять загальну позицію ЄС у цьому питанні, зауважує український політолог та історик Олександр Палій.

«В усіх цих країнах, у принципі, є розуміння того, що втримання єдності європейської позиції — це ключове питання, тож ні Болгарія, ані Австрія не збираються порушувати це питання. Тобто, якщо позиція щодо санкцій держав, ключових у Євросоюзі, таких, як Німеччина і Франція, буде зберігатись, то рухи інших держав до скасування санкцій або на послаблення санкцій і надалі будуть залишатись символічними рухами або ж заявами», – каже Палій в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Олександр Палій
Олександр Палій

Все це робиться для демонстрації Росії, що, мовляв, ми готові працювати над покращенням, у тому числі, економічних відносин. Але поки що за межі розмов це не виходить
Олександр Палій

На запитання, з якою метою частина болгарських керівників демонструє проросійську позицію, Палій відповів: «Все це робиться для демонстрації Росії, що, мовляв, ми готові працювати над покращенням, у тому числі, економічних відносин. Але поки що за межі розмов це не виходить, і будемо сподіватись, що не вийде. Адже для Болгарії відносини з Європейським союзом, навіть з точки зору тієї ж економіки, у десятки разів важливіші, ніж відносини з Росією», – наголошує Палій.

Заступник директора Центру «Нова Європа» Катерина Зарембо зауважує: до сьогодні, яка б держава не головувала в ЄС, «українських проривів» не відбувалось. Вочевидь, те саме буде і під час головування в Євросоюзі Болгарії, для якої значно важливішою є перспектива розширення Євросоюзу на Балканському півострові, зазначає експерт в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Катерина Зарембо
Катерина Зарембо

Я не пригадую жодного випадку, коли б головування певної країни дійсно стало історією успіху української дипломатії
Катерина Зарембо

«Для України тема головувань у Раді ЄС уже давно має радше символічне, аніж практичне значення: час від часу експерти пропонують рекомендації щодо того, як Україні скористатися головуванням тієї чи іншої країни, але я не пригадую жодного випадку, коли б головування певної країни дійсно стало історією успіху української дипломатії. Щодо наступних півроку, у фокусі Євросоюзу, як і України, буде нова стратегія розширення ЄС для балканських країн, яка має бути ухвалена в лютому 2018 року: балканський шлях до членства – прецедент для України, і вона має ретельно його вивчати», – додає Зарембо.

Але якщо вирішення конфлікту на сході України можливе за міжнародної підтримки, то зупиняти корупцію і проводити реформи всередині країни є справою самих українців, зазначають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG