Доступність посилання

ТОП новини

Гібридна війна вже й на морі (огляд преси)


Кораблі ВМС України в порту Севастополя, 28 серпня 2013 року
Кораблі ВМС України в порту Севастополя, 28 серпня 2013 року

Президент Росії Володимир Путін несподівано заявив про готовність передати Україні кораблі та іншу військову техніку, що залишилася в захопленому Криму. Думки експертів про те, чи варто брати «путінський подарунок», розділилися. Однак більшість експертів газети «Сегодня» вважають, що пропозиція Путіна носить виключно передвиборчий характер і спрямована на демонстрацію спроби нормалізувати відносини з Україною. Експерти видання переконані, що кораблі потрібно забирати, але до виборів переговори вести не варто.

Газета «День» пише, що гіркий історичний досвід свідчить, що за раптовою «щирістю» північного сусіда, його «жестами доброї волі» ховається жорстка геополітична прагматика. Кремль знову грає гібридними картами проти України, зараз у цій геополітичній грі – море й високі ставки. Найближча геополітична мета цих дій – пом’якшення західних санкцій, закріплення силової монополії в Чорноморському регіоні. Але, якщо Україна погодиться на запропоновану «передачу», виникнення нового поля багаторічної хвилеподібної гібридної війни проти України може стати реальністю, попереджає газета в матеріалі «Гібридна війна вже на морі...».

Верховна Рада сьогодні відкриває останній пленарний тиждень сьомої сесії. Газета «Сегодня» інформує, що до п'ятниці народні депутати повинні у другому читанні ухвалити закон про деокупацію Донбасу, розглянути кілька різних пропозицій з антикорупційного суду і попрацювати над кадровими питаннями. Першим на порядку денному стоїть президентський законопроект про деокупацію Донбасу. Якщо його ухвалять, Росія офіційно отримає статус окупанта. З прогнозами – наскільки одностайно парламентарі ухвалюватимуть необхідні закони йдеться в матеріалі «Рада обіцяє нові кадри й деокупацію».

Газета «Україна молода» аналізує, чи врятує Україну від корупції зростання кількості антикорупційних органів. Журналісти вважають, що за два роки особливої ефективності від діяльності цих органів суспільство так і не побачило. І на це є кілька причин. По-перше, влада, яка допустила створення цих органів, була зацікавлена лише в імітації бурхливої діяльності, але аж ніяк не в реальній боротьбі зі власними доходами. Тому, як тільки з’являлися якісь конкретні підозрювані, після гучних затримань та обшуків на камеру їхні справи потихеньку спускалися на гальмах, а фігуранти, сплативши відповідну суму, виходили під заставу і навіть самі подавали до суду на «незаконні дії» НАБУ. Докладніше про корупцію видання розповідає в статті «Операція «Імітація».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG