Доступність посилання

ТОП новини

«Бельбек» на прокачку: в окупованому Криму військовий аеропорт хочуть зробити цивільним


Російські військові, які виконували завдання з охорони аеродрому «Хмеймім» у Сирії, під час урочистої зустрічі на аеродромі «Бельбек». Севастополь, 28 грудня 2015 року
Російські військові, які виконували завдання з охорони аеродрому «Хмеймім» у Сирії, під час урочистої зустрічі на аеродромі «Бельбек». Севастополь, 28 грудня 2015 року

Павло Новиков

Севастопольський аеропорт «Бельбек» хочуть зробити цивільним. До кінця 2018 року Міністерство оборони Росії планує збудувати тут нову злітно-посадкову смугу й термінал. Раніше, після окупації Росією українського півострова, аеропорт обслуговував літаки Повітряно-космічних сил Росії, а після модернізації зможе приймати й цивільні рейси.

Експлуатацію аеропорту в новій якості російська влада планує почати в 2020 році. До анексії Криму аеропорт «Бельбек» належав бізнесменові Ігорю Коломойському. Підконтрольна Росії місцева влада забрала його під час «націоналізації».

Директор української компанії «СДЛ монтаж» Дмитро Сіроштан вважає, що модернізувати аеропорт «Бельбек» Росії буде важко.

Мені здається, чиновники просто хочуть у черговий раз «розпиляти» бюджет
Дмитро Сіроштан

‒ У «Бельбеку» злітно-посадкова смуга зроблена з плит, її довжина – лише 3 кілометри. У такому вигляді він підходить хіба що військовим і не відповідає міжнародним стандартам цивільного аеропорту. Переробити його можливо за умови масштабного фінансування. Я говорю про суми в кілька десятків мільйонів доларів. Перекладати злітно-посадкову смугу ‒ це дуже затратно й довго, а подовжити її не можна, тому що вона й зараз упирається в море. Один сигнальний вогонь на смузі коштує 300 євро. Окрім того, треба будувати нормальний термінал для пасажирів. Однак Росія перебуває під санкціями, обов'язково виникнуть додаткові складнощі, тобто треба буде шукати шляхи обходу для закупівлі необхідного обладнання. Мені здається, чиновники просто хочуть у черговий раз «розпиляти» бюджет.

Український юрист, фахівець з авіаправа Андрій Гук зазначає, що на російські авіакомпанії, що обслуговують анексований півострів, вплинути вже навряд чи вийде.

До Криму літають переважно ті компанії, що не літають в інші країни й не так бояться міжнародних санкцій
Андрій Гук

‒ До Криму літають тільки російські авіакомпанії, й Україна продовжує штрафувати їх за кожен рейс на більш ніж 200 тисяч гривень. Це призвело до того, що «Аерофлот» зрештою відмовився від обслуговування півострова безпосередньо. Зараз до Криму літають переважно ті компанії, що не літають в інші країни й не так бояться міжнародних санкцій. Окрім того, при таких незаконних польотах зростає вартість експлуатації літаків, зокрема за рахунок страхування. Щоправда, кримський напрямок показав себе як прибутковий, тобто росіяни дійсно багато літають туди. Тож російські авіакомпанії продовжать працювати в Криму, незважаючи ні на що. Однак рано чи пізно вони теж відповідатимуть за це.

Андрій Гук
Андрій Гук

Радіослухач з Криму прогнозує, що цивільний «Бельбек» виявиться непотрібним через міст через Керченську протоку:

«Я думаю, що другий аеропорт зовсім непотрібний. Як добудують Кримський міст, почнуться залізничні перевезення, піде маса потягів, а ще автобуси тощо. Транспортний потік розвантажиться, і модернізація «Бельбеку» буде просто викинутими грошима».

PR-менеджер компанії aviasales.ru Яніс Дзеніс переконаний, що з нинішнім пасажиропотоком в окупованому Криму достатньо й одного основного аеропорту.

Якщо є гроші, то чому б не модернізувати «Бельбек». Але якщо грошей немає, то цілком можна обійтися «Сімферополем»
Яніс Дзеніс

‒ Крим залишається сезонним лідером із бронювання з російських міст: з Москви, з Санкт-Петербурга, з Єкатеринбурга й на літо, й на зиму практично завжди буде пасажиропотік. З одного боку, попит стабільний, з іншого боку, вже близький до насичення. Навряд чи до Криму з Росії літатиме ще більше людей, ніж зараз. Чи потрібний на півострові другий цивільний аеропорт ‒ це питання. Напевно, так буде зручніше, якщо є гроші, то чому б не модернізувати «Бельбек». Але якщо грошей немає, то цілком можна обійтися «Сімферополем».

(Текстову версію матеріалу підготував Владислав Ленцев)

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG