Доступність посилання

ТОП новини

Як у Франції «визнали» угруповання «ЛНР». Анатомія фейку


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Школяр із Луганська на конкурсі учнівських робіт у Франції отримав диплом, у якому написано, що хлопець представляв «Луганську народну республіку». Це повідомлення днями поширили пропагандистські ресурси окупантів, його підхопили в соцмережах. Однак, виявилося, цей конкурс має більше стосунку до Росії, ніж до Франції. А в дипломах напишуть усе, що побажає той, хто сплатив за участь.

Диплом, який отримав луганський школяр на «міжнародному конкурсі у Франції». Фото з сайту «ЛуганскИнформЦентр»
Диплом, який отримав луганський школяр на «міжнародному конкурсі у Франції». Фото з сайту «ЛуганскИнформЦентр»

Звучить ефектно: «Друге місце в секції «Екологія» Міжнародного конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів «Великий прогрес» у Парижі».

«Нічого собі!!! У дипломі написано «Луганська народна республіка»?!! Тобто іноді визнають?» – коментують любителі «новоросії» в соцмережах.

Франція, на думку «новоросів», – країна «не упорота». Скріншот з групи у Facebook «Регіон 13–Луганськ»
Франція, на думку «новоросів», – країна «не упорота». Скріншот з групи у Facebook «Регіон 13–Луганськ»

Чи справді визнають? І хто саме «визнає»?

«Рівень» вартістю 35 євро

Збагнути, чого варта нагорода, можна, зрозумівши рівень конкурсу. Його визначає склад журі, кількість учасників та якість робіт, з-поміж яких визначали переможців. За запитом «international competition the big progress» є сторінка з інформацією про конкурс.

Перша ж дивина для міжнародного конкурсу у Франції – сторінка має лише російськомовну версію. Та де ж сторінки з переліком учасників, зі складом журі, імена переможців і хоча б теми їхніх робіт? Нічого цього не вдалося знайти на сайті.

Проте в розділі «Положение» дізнаємося, що секцій було аж 29 – від архітектури та хімії до реклами і юридичних наук. А ще – що участь у конкурсі можна взяти за 35 євро (50 євро, якщо співавторів двоє, 70 євро, якщо троє). А також – що «квота на число призових місць не встановлюється», що б це не означало.

З головної сторінки сайту стає зрозуміло, що сфера діяльності організатора «Великого прогресу», Euro Media Star Group, – це «міжнародні дистанційні конкурси, заочні конкурси за відеозаписами».

Сайт організаторів «міжнародних конкурсів» не має версій, крім російськомовної, а головна увага зосереджена на розцінках
Сайт організаторів «міжнародних конкурсів» не має версій, крім російськомовної, а головна увага зосереджена на розцінках

Звання «дипломанта» гарантоване

На сайті – реклама фестивалів та конкурсів з гучними назвами, що їх проводить компанія Euro Media Star Group. У розділі «Календар дистанційних конкурсів із відеозаписів на 2018-2019 рік» – десятки позицій. Конкурси йдуть з інтервалом 3-10 днів.

«Rendez-vous a Paris» (Франція, Париж, 4-6 лютого), «Good fortune» (Ватикан, 10-14 лютого), «Kingdom art stars» (Велика Британія, Лондон, 20-24 лютого), «Best of the best» (Угорщина, Будапешт, 1-3 березня) тощо.

У наведеній таблиці зазначений тариф на участь – 25 євро з виконавця. Тобто будь-хто може надіслати відео зі своїм виступом і за відносно невеликі гроші отримати диплом «європейського конкурсу».

Кількість дипломів уточнюють вже на етапі реєстрації
Кількість дипломів уточнюють вже на етапі реєстрації

«Участь у конкурсі дуже проста: досить вам записати в YOUTUBE виступ ваш або вашого колективу, заповнити заявку, отримати від нас рахунок і сплатити внесок, а потім дочекатися підсумків конкурсу й рішення журі. У результаті кожен з вас гарантовано отримає Диплом «Дипломант» (виділено нами – ред.), а якщо журі вам визначить Гран-Прі, звання Лауреата або Дипломанта 1, 2 або 3 ступеня, то ви отримаєте інший нагородний Диплом», – пояснюють організатори у правилах, єдиних для всіх конкурсів.

Про рівень виконавців можна судити з розділу «Архів найкращих учасників». У ньому трапляються більш-менш пристойні виконавці, але переважно це рівень сільської самодіяльності. Ось, зокрема, виступ, який отримав першу премію у «лісабонському» конкурсі в 2015 році.

Російський слід

У журі та оргкомітеті геть усі прізвища європейські, але ж на головній сторінці сайту немає кнопок переходу до іншомовних версій, існує лише російська.

WhoIs.com повідомляє, що сайт зареєстрований на ім’я Helene Gentilhomme-Rolland із французької фірми AGENCE EURO PRESSE & PUBLICITE. Є французька адреса й телефон. Але ж електронна адреса – на російському порталі Rambler, який не є найпопулярнішим поштовим сервісом у французькому інтернеті.

Відомості про сайт містять багато відсилань до Росії
Відомості про сайт містять багато відсилань до Росії

Також з інформації видно, що сайт розташований на серверах у російській доменній зоні *.ru. На додаток фірма Regtime Ltd., яка реєструвала доменне ім’я для французького сайту європейських фестивалів, базується у Волгограді (Росія).

Французька компанія не знайшла реєстратора ближче, ніж у російському Волгограді
Французька компанія не знайшла реєстратора ближче, ніж у російському Волгограді

На те, що всі ці «європейські» конкурси й фестивалі призначені саме для росіян та російськомовних учасників із країн-учасниць СНД, вказує і форма розрахунків. Пропонується сплачувати внесок через «Сбербанк России», «Яндекс.Деньги», систему WebMoney (яка має також російське коріння). Приймаються й інші способи: переказ через будь-який банк, картою Visa або Mastercard, проте на диво (для Європи) відсутня можливість сплатити внесок через PayPal.

Вбачається, що компанія за гроші надає можливість виконавцям додати до свого імені титул незалежно від якості виступу. Для особливо вибагливих – можна за додаткові 35-50 євро замовити ще й медаль. Вочевидь, бізнес на марнославстві досить прибутковий.

Таємниця «французького визнання»

Крім мистецьких заходів, фірма проводить також «наукові конференції» – так само «дистанційно», педагогічні форуми в реалі (у Монако, зокрема), конкурси учнівських дослідницьких робіт. От диплом одного з таких конкурсів отримав і луганський 11-класник.

Не прочитавши роботу, важко оцінювати, чи справді вона цікава . За повідомленням, школяр розрахував оптимальну швидкість для світлофорної «Зеленої хвилі» на одній із магістралей Луганська, що дозволило б зменшити кількість шкідливих викидів до атмосфери.

Та підхід до організації конкурсу зводить нанівець цінність призового місця. Так само, як і вагомість згадки назви угруповання «ЛНР» на дипломі.

«Для багатьох дуже важливо вказати прізвище, ім’я, по батькові, посаду, назву навчального закладу. Ми рекомендуємо вам надсилати правильну назву англійською або французькою мовою. Це скоротить наш час на переклад і гарантовано дасть правильну назву, наприклад, вашого навчального закладу або назву вашого міста, населеного пункту», – сказано у відповідях на часті запитання.

Отже, таємницю «визнання французами» угруповання «Луганська народна республіка» з’ясовано. Бо бажання клієнта – понад усе. Тому на дипломі може з’явитися хоч і «Новоросія», хоч і Українська Далекосхідна Республіка / Держава Зелений Клин (українське державне колоніальне утворення у 1918–1922 роках зі столицею у Владивостоці). Головне, щоб на рахунок організаторів надійшли бажані кількадесят євро.

  • Зображення 16x9

    Олександр Бєлокобильський

    Народився й жив до 2014 року в Луганську. Працював у місцевих виданнях з 1994 року, перед війною – заступник редактора «Реальної газети». Із Радіо Свобода співпрацюю з 2015 року. Головні теми – політичні та економічні процеси на окупованих і контрольованих урядом територіях Донбасу, їхній вплив на життя місцевих жителів та України в цілому, а також інформаційна війна РФ проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG