Доступність посилання

ТОП новини

У Лаврова спотворене тлумачення Будапештського меморандуму (огляд East Stratcom)


Робоча група експертів East Stratcom з ЄС продовжує інформувати про фейки. У звіті за минулий тиждень: історія про нібито «легалізацію інцесту в Європі», «поліцейський зі свастикою» в Україні та як Росія трактує міжнародне право.

Майже п’ять років тому, 18 серпня 2013 року, на YouTube опублікували відео під назвою «Жах. Легалізація інцесту в Європі». Наразі ролик має понад 31 тисячу переглядів. На відео розповідають що нібито Європа, особливо скандинавські країни, хочуть легалізувати інцест (статевий зв’язок між близькими родичами – батьками і дітьми, братами й сестрами) і навіть визнати «інцестофобію» такою, що може каратися.

«Насправді інцест заборонений в країнах ЄС», – зазначають автори огляду.

Цим відео поділилися вже 8600 користувачів на Facebook. Коли в листопаді минулого року відео опублікували у Facebook, воно привернуло багато уваги завдяки своєму «дезінформаційному посилу».

«Той факт, що багато коментаторів вважають відео пропагандистським, не заважає всім іншим ділитися ним», звертають увагу автори звіту. І також додають, що вміст кадрів у відео не відповідає заявам, зробленим у ньому. «Заголовки статей, які ми бачимо в репортажі, взагалі суперечать заявам дезінформації наприклад, стаття «Ісландський додаток для запобігання інцесту». Також використані відеоматеріали про те, як поліція бореться з протестами, які жодним чином не пов’язані з цією темою», пишуть експерти East Stratcom.

Експерти East Stratcom також аналізують цифри у згаданому відео і називають їх спотвореними. Йдеться про заяву, ніби в Німеччині 38,5 тисяч дітей були вилучені проти своєї волі і передані одностатевим сім’ям.

«Раніше ми спостерігали, як той же дезінформаційний посил з’явився в Грузії. І це не дивно: цей репортаж з’явився на YouTube ще п’ять років тому, а цього часу більш ніж достатньо для закріплення дезінформації. Суть історії зрозуміла: проходження шляхом підтримки демократичних цінностей неминуче призведе до морального розкладу і катастрофи. А це одна з улюблених тем прокремлівської дезінформаційної кампанії», вважають експерти.

Далі у звіті згадується «історія» із фотографією нібито поліцейського з Дніпра. В Управлінні патрульної поліції у Дніпрі швидко відреагували на фейк. Детальніше про це також читайте у матеріалі Радіо Свобода.

Спотворення міжнародного права

Складність міжнародного права робить його одним із найпростіших джерел для створення прокремлівської дезінформації, вважають експерти. Минулого тижня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія не порушувала Будапештський меморандум. Його аргумент: Росія не загрожувала Україні ядерною зброєю.

«Звучить переконливо? Взагалі-то в Будапештському меморандумі сказано, що «Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їхні зобов’язання, згідно з принципами Заключного акту НБСЄ [Наради з безпеки і співробітництва в Європі, нині ОБСЄ] поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України», а Росія безумовно порушила цю домовленість, анексувавши Крим», – йдеться у звіті.

Правова суб’єктивність

Минулого тижня у статті Euronews повідомили, що в Криму Чорноморський флот ВМФ Росії навчає дітей закладати і знешкоджувати міни в рамках «майстер-класу з розмінування».

У матеріалі не пояснювався контекст незаконної анексії Криму Росією і не повідомлялося про те, що Росія підтримує сепаратистів у війні на території України, зазначають у звіті. «Хоча в нинішній версії статті автор неохоче визнає, що «Крим, який вважають геополітичним бастіоном Москви, анексували у України в 2014 році», в ній також розповідається, яким чином ЄС і США були змушені запровадити «санкції проти Росії через незаконність акту», пишуть у звіті.

Автори додають, що в резолюції Генеральної асамблеї ООН чітко сказано, що дії Росії на півострові, а також так званий «референдум», проведений в Автономній Республіці Крим, порушують міжнародне право.

Щотижня «Огляд дезінформації» подає актуальні матеріали – приклади того, як прокремлівська дезінформація подається в міжнародних ЗМІ, а також готує новини та аналітику на цю тему. Основну увагу в «Огляді» приділяють ключовим тезам, які транслюють міжнародні ЗМІ й котрі визнані упередженими та такими, що спотворюють факти і/або поширюють прокремлівську позицію. Це не означає, що згадане ЗМІ пов’язане з Кремлем чи дотримується прокремлівської позиції або навмисно хоче дезінформувати.

Аналітична pобоча група зі стратегічних комунікацій East Stratcom створена верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні в 2015 році у відповідь на прохання глав держав усіх 28 країн-членів ЄС «здійснювати протидію кампанії дезінформації з боку Росії».

«Огляд дезінформації» – це компіляція матеріалів, отриманих від численних членів мережі, створеної Аналітичною робочою групою зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force), і, отже, не представляє офіційну позицію ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG