Доступність посилання

ТОП новини

«Татові казки»: як історії сину перед сном стали видавничим проектом


Дамір Динис (ліворуч) та Юрій Динис (праворуч)
Дамір Динис (ліворуч) та Юрій Динис (праворуч)

Юрій Динис – батько дев’ятирічного Даміра. Майже з народження він розповідав сину свої вигадані фантастичні казки перед сном. Згодом почав записувати їх на диктофон, аби Дамір міг переслуховувати історії. А ще пізніше Юрій покинув роботу юриста, заснував власне видавництво і випустив першу книгу «Планета сірого пилу». Проект так і назвав – «Татові казки».

​«Я сам не виріс на казках, які зазвичай уявляють – вечір, горить свічка, сидить дитина і бабуся їй розповідає – «і ось іде коник туди, і там його чекає…». У мене такого не було в дитинстві. І відповідно я не був готовий розповісти Даміру таке», – каже Юрій Динис.

Юрій – батько третьокласника Даміра, якому з майже народження розповідав свої фантастичні казки. Вигадувати, каже, – цікавіше. Тоді до цього процесу можна залучити дитину, й за деякий час вона і сама зможе розповісти казку.

Герої фантастичних казок – це мавпа Бірібомбік, хлопчик Крумплик і дівчинка Луна, які разом з бабусею живуть на Місяці.

Мені подобається мислити, як діти – те, що в голову прийшло – те і написати
Юрій Динис

«Мені подобається мислити, як діти – те, що в голову прийшло – те і написати. І це класно звучить».

Згодом батько почав записувати історії на диктофон.

«Це було для того, щоб наступного дня на прохання сина – «тато, я хочу послухати ту казку, що була вчора», – я міг просто ввімкнути диктофон. Тому що елементарно я все не запам’ятовував», – розповідає батько.

Коли Даміру було сім років, Юрій мав записаних близько 400 казок

Коли Даміру було сім років, Юрій мав записаних близько 400 казок. Тоді хлопчик пішов до першого класу, але особливого інтересу до читання не мав.

Після першого класу батьки з жахом виявляють, що діти не вміють читати. Одна з проблем – їм нецікаво
Юрій Динис

«Після першого класу батьки з жахом виявляють, що діти не вміють читати. Одна з проблем – їм нецікаво. Вдома вони дивляться мультфільми, відео на YouTube, де все набагато серйозніше, а в школі потрібно читати казки про те, як ведмедик ішов за медом і за зайчиком. Звісно, батьки можуть розповідати, що їхні діти читають цілодобово. Таке може бути, але мені здається, що дитина просто не має вибору – вона мусить читати», – каже Юрій.

Щоб не використовувати такі ж методи виховання, Юрій вирішив видавати свої фантастичні казки. Він віддав записані на диктофон історії на розшифровку, адаптував текст, знайшов ілюстраторів, покинув роботу юриста і заснував власне видавництво. Проект так і назвав – «Татові казки». Співавтором став і Дамір.

Дамір Динис
Дамір Динис

Першу пілотну книгу «Планета сірого пилу» Юрію вдалося випустити рік тому. Щоб ліпше розуміти специфіку сприйняття інформації дітьми, він дослідив і мультфільми, які дивився Дамір.

Якщо до тексту не буде візуалізації, то діти втратять інтерес. Ілюстрації мають мотивувати до читання
Юрій Динис

«Одна сцена більше двох хвилин не може тривати. Обставини мають змінюватися кожні 13-16 секунд. Це той темп, на якому виросли діти. Якщо до тексту не буде візуалізації, то діти втратять інтерес. Ілюстрації мають мотивувати до читання», – пояснює Юрій.

Усі ілюстрації створювали лише за погодження Даміра. У разі, якщо намальовані герої не відповідали тому, як їх уявляв Дамір, – доводилося все змінювати.

«Планету сірого пилу» можна придбати в інтернеті або в декількох кав’ярнях і книгарнях, з якими видавець має домовленість. Однак більшість книжок все-таки вдається продавати в інтернеті. Ціна – символічна – 50 гривень, що радше задля вивчення аудиторії, а не для заробітку, пояснює Юрій.

Ми розуміємо, що батьки, які будуть купувати наші книги – це не ті, хто слухає пісні репертуару «Владимирский централ» і читає про те, як хто-небудь вкрав перший мільярд
Юрій Динис

«Ми розуміємо, що батьки, які будуть купувати наші книги – це не ті, хто слухає пісні репертуару «Владимирский централ» і читає про те, як хто-небудь вкрав перший мільярд. У нашому уявленні – це люди 25-40 років, які в крамниці ходять лише прогулятися. А якщо їм потрібна певна книга, то вони шукають її в інтернеті. Це покоління живе вже за новими законами».

Юрій запевняє, що своєю першою книгою він не ставив за мету продати увесь тираж у 500 примірників. Важливіше було заявити про проект і згуртувати навколо себе батьків, яким завдяки книзі буде цікавіше спілкуватися з дітьми.

Дуже нелегко спілкуватися з дітьми, особливо з шести років, вони постійно мають безліч запитань
Юрій Динис

«Це дуже нелегко спілкуватися з дітьми, особливо з шести років, вони постійно мають безліч запитань. Потрібно мати бажання і докласти зусиль, але це спілкування того варте!»

Активних татів він намагається долучати і до створення аудіоверсій з ілюстраціями для каналу на YouTube.

Нині книгу можна прочитати двома мовами – українською і англійською, послухати – також і російською. Для тексту англійською мовою є також словничок з невідомими для дітей словами. Юрій вважає, що це найкращий спосіб вивчення іноземної мови дітьми.

Надалі автор планує розширяти проект перекладами казок на польську, французьку та німецьку та додавати до кожної історії міні-енциклопедію для пояснення слів космічної тематики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG