Доступність посилання

ТОП новини

Ті, хто катував Гаврилюка, працюють у правоохоронних органах – адвокат родин Небесної сотні


Спецпризначенці з автоматами Калашникова і снайперською гвинтівкою ведуть вогонь по учасниках протесту. Київ, 20 лютого 2014 року
Спецпризначенці з автоматами Калашникова і снайперською гвинтівкою ведуть вогонь по учасниках протесту. Київ, 20 лютого 2014 року

Участь Петра Порошенка в судовому процесі щодо розстрілу Небесної сотні не зробить процес більш політизованим, вважає керівник департаменту спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк. Водночас він побоюється, що недоліки в законодавстві дозволять екс-президенту Віктору Януковичу оскаржити процедурні питання через Європейський суд з прав людини й уникнути покарання. Однак адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич сподівається, що департамент спецрозслідувань зможе врахувати складнощі законодавства й уникнути оскаржень.

Генеральний прокурор Юрій Луценко анонсував відкриті судові процеси у справі розстрілів на Майдані над екс-президентом Віктором Януковичем, а також колишніми посадовцями Віталієм Захарченком, Олександром Якименком та іншими.

Скоро ми будемо свідками відкриття процесу, який покаже, хто плюндрував, мордував і убивав найкращу частину України
Юрій Луценко

«Скоро ми будемо свідками відкриття цього процесу, який у відкритому режимі, так само як це зараз робиться в процесі по державній зраді Януковича, покаже, хто плюндрував, мордував і убивав найкращу частину України», – пообіцяв генеральний прокурор.

Адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич переконаний, що розслідуванню злочинів проти Майдану перешкоджають насамперед штучно створені причини, такі як брак матеріально-технічної підтримки й законодавство.

«Депутати в нас дуже активні. Думаю, що так звані правки Лозового, відомі навіть людям, далеким від юриспруденції – це така міна, закладена під розслідування справ Майдану», – вважає він.

Крім того, Титич вказує на негативні наслідки судової реформи.

«Ліквідація судів, у яких здійснюються нечисленні, але дуже важливі провадження, – наслідком цього має бути за законом припинення розгляду справи цим судом і початок розгляду знову. Хто хоч раз брав участь у тривалому судовому розслідуванні, знає, що це означає знищення цього провадження фактично», – сказав адвокат в ефірі «Ранкової Свободи».

Ситуацію в правовому полі він характеризує як «законодавчий хаос», який зокрема дається взнаки і при винесенні вироків причетним до злочинів проти активістів Революції гідності.

На 99,9% це вироки або зі звільненням від покарання, або з умовними термінами
Віталій Титич

«Вироки, про які йдеться,– на 99,9% це вироки або зі звільненням від покарання, або з умовними термінами. Вироки перших років – це ДАІ-шники, які підроблювали протоколи, там було зізнання. Декілька угод про визнання потерпілим, зокрема козак Гаврилюк, – пам’ятаєте ці сцени катування? Швиденько ще в 2014 році домовились, що Гаврилюк не має ні до кого претензій. Теж отримали вироки і вже рік працюють у правоохоронних органах ті, хто його катував», – згадує Титич.

Наразі вироків у справах Майдану близько 50, сказав начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк. Він зауважує, що умовні терміни – це теж покарання.

Робота, яка проводилась, реалізована в 413 повідомлень про підозру причетним до злочинів. У суді перебувають обвинувальні акти стосовно 252 осіб
Сергій Горбатюк

«Звичайно, це не те покарання, на яке розраховувало суспільство, але це теж результат завершення цих розслідувань. Важливо відзначити, що робота, яка проводилась, реалізована в 413 повідомлень про підозру причетним до злочинів особам, у тому числі до вбивств 18-20 лютого. У суді перебувають обвинувальні акти стосовно 252 осіб», – звітує Горбатюк.

Кримінальні провадження щодо тяжких злочинів проти Майдану, за словами правника, ще не дійшли до винесення вироків.

В багатьох випадках проглядається небажання судів розглядати ці справи
Сергій Горбатюк

«Якщо в окремих випадках справи дійсно слухаються і причини об’єктивні через кількість потерпілих, то в багатьох випадках проглядається небажання судів розглядати ці справи, тому що вони переносяться, призначаються до розгляду, якісь самовідводи», – перераховує він.

Хоча роботу над цими справами, за словами Горбатюка, гальмують брак слідчих, недоліки роботи оперативних підрозділів, він запевняє, що співробітники департаменту спеціальних розслідувань працюють над тим, щоб встановити й притягти до відповідальності винних у вбивствах та побитті активістів.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Водночас очільник департаменту спеціальних розслідувань вказує на недоліки в законодавстві, які можуть дозволити захисту колишнього президента Віктора Януковича, якого судять заочно, оскаржити вироки в Європейському суді з прав людини.

«2016 року я неодноразово інформував генерального прокурора про те, що необхідно до Верховної Ради вносити зміни до цього закону з тим, щоб не давати жодних аргументів стороні захисту саме з процедурної сторони. Однак реакції генерального прокурора з цього приводу ніякої немає, відповідно, загроза залишається», – нарікає Горбатюк.

Віталій Титич також вбачає проблеми в законодавчому регулюванні кримінального провадження in absentia (за відсутністю підозрюваного).

Покладаємо надію, що департамент спеціальних розслідувань, знаючи про всі підводні камені цього провадження, це врахує
Віталій Титич

«Найголовніше навіть не те (законодавство – ред.), що регулює досудове розслідування, а те, що регулює судовий розгляд, який переходить зі стадії досудового розслідування, там є дуже серйозні проблеми. Але ми покладаємо надію, що департамент спеціальних розслідувань, знаючи про всі підводні камені цього провадження, все це врахує», – сподівається адвокат.

Раніше президент Петро Порошенко заявив про готовність долучитись до судового процесу про держзраду Януковича як свідок. Сергій Горбатюк уточнює, що Порошенко є одним зі свідків у декількох епізодах кримінального провадження, і рішення про використання його свідчень прийматиме прокурор. Він не вважає, що це додасть зайвої заполітизованості процесу.

«Своє завдання як керівника я якраз бачу в тому, щоб мінімізувати вплив згори, вплив політичний, піарний на слідчих та прокурорів з тим, щоб вони були зосереджені саме на виконанні завдань кримінального процесу та якісного збору доказів», – сказав начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG