Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада зробила разючий прогрес – член Європарламенту Брок


Будівля Верховної Ради (архівне фото)
Будівля Верховної Ради (архівне фото)

Верховна Рада чинного, восьмого скликання, працює вже три з половиною роки. Попереду – ще півтора. Європейські партнери дуже задоволені темпом українських реформ та тим, як змінюється український парламент, запевняє спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Та чи так все безхмарно?

Верховна Рада зробила разючий прогрес – член Європарламенту Брок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

«Якщо взяти роботу парламенту за останні півроку, я перерахую лише ключові положення. Це ухвалення судової реформи, пенсійної, освітньої, медичної – мало хто вірив у це. Також ухвалення закону, про який мало було дискусій, але який дуже важливий – про електронні довірчі послуги, про кібербезпеку, приватизацію, про деокупацію, закон про Антикорупційний суд», – заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій в рамках конференції щодо реформи парламенту.

Та найбільший успіх, каже він, що Верховна Рада почала працювати ефективніше: фракції звикають домовлятись до моменту голосування, законопроекти в порядку денному гуртуються за тематичними блоками.

Вміння дійти консенсусу – важливий інгредієнт сучасної демократії
Пет Кокс

«Хочу подякувати спікеру, пану Парубію і лідерам фракцій за їхню відкритість, сміливість і готовність співпрацювати з нашою місією. Ми знаємо, що на практиці політика передбачає змагання. Але вміння дійти консенсусу – важливий інгредієнт сучасної демократії», – зазначив керівник місії Європарламенту з оцінки потреб Ради Пет Кокс у рамках спільної прес-конференції.

Пет Кокс
Пет Кокс

Плани на майбутнє

Попереду – нові задачі. У Верховній Раді тривають консультації щодо обрання нового голови Національного банку України: крісло Валерії Гонтаревої незабаром може перейти Якову Смолію, який виконує її обов’язки.

Готується також законопроект про нацбезпезку і комплексна реформа безпекового сектору, додав Парубій.

Ще один пріоритет – новий виборчий кодекс. До нього вже напрацювали понад 4 тисячі правок, проте остаточного порозуміння на рівні комітету досі немає, говорить спікер.

Елмар Брок
Елмар Брок

«Я вважаю, це разючий прогрес, зважаючи на обставини, в яких Україна перебуває. І прийшов час, щоби історії успіху стали чітким сигналом для міжнародної спільноти. Це потрібно і для подальшої підтримки», – сказав уповноважений у справах України, член Європейського парламенту Елмар Брок.

Водночас українські депутати не повинні ставити собі за мету взяти кількістю і ухвалити якомога більше законів, говорить Брок. Законодавчі цунамі блокують роботу парламенту, а чіткі правила та регламент дають шанс на чесні дебати між більшістю і опозицією, додав він.

Україна повинна стати успішним проектом. Перемога над Путіним – це успішна демократична Україна
Елмар Брок

«Ви не можете дозволити собі невдалої роботи. Україна повинна стати успішним проектом. Перемога над Путіним – це успішна демократична Україна. Ми будемо робити все для вашої перемоги», – наголосив Брок.

Проблеми парламенту

Утім, в роботі Верховної Ради залишаються і проблемні аспекти. Скажімо, після вже ухвалених законів у них можуть раптом з’являтись зміни документа по суті, говорить координатор громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. Це сталось із законом щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу, каже експерт.

«На жаль, є негативні приклади, коли після голосування, аналізу стенограм, виступів, поправок, ухвалених рішень і голосувань виявляється, що текст, який офіційно підписаний і опублікований, дещо відрізняється від того, за який голосувала Верховна Рада. Є така тенденція, хоча випадки поодинокі», – сказала Айвазовська.

Ще одна проблема, яку фіксує «Опора», – брак дисципліни в парламенті. Антилідерами у цьому є депутатські групи «Воля народу» та «Відродження», а також «Опозиційний блок». Показник їхньої відвідуваності лише наближається до 70%.

Та й те, що депутати приходять до сесійної зали, ще не означає, що вони беруть участь у засіданні, кажуть аналітики «Опори». Скажімо, фракція «Самопомочі», хоч і відвідує 80% засідань, проте показник голосування під час пленарних днів лише 14%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG