Доступність посилання

ТОП новини

Битва за Крим під час Другої світової війни: двобій тоталітарних систем


(Рубрика «Точка зору»)

Щороку у квітні-травні у Криму, а особливо у Севастополі відзначаються чергові річниці «визволення від німецько-фашистських загарбників» (попри те, що півострів перебував під контролем нацистської Німеччини, а не фашистської Італії, досі у вжитку сталінська формула). Такі відзначення і зазвичай бувають помпезними, тим більше після 2014 року, бо ж ідеться про «визначну перемогу» та «тріумф совєтських військ», зрештою, про «третій сталінський удар», який довів непереможність Червоної армії.

Насправді все було значно складнішим. Самовідданість і героїзм більшості солдатів й офіцерів Червоної армії під час останньої фази боїв за Крим навесні 1944-го сплелися воєдино з дурістю Сталіна, поганою організацією взаємодії різних родів військ і низьким рівнем бойової підготовки військових моряків і ще нижчим рівнем воєнного мистецтва з боку командування Чорноморського флоту в особі адмірала Октябрського. Це справді «свято зі сльозами на очах», і тут варто було б не влаштовувати пишні урочистості, а вшанувати тих вояків Червоної армії і флоту, хто поліг не лише від вогню ворога, а й – не меншою мірою! – від неоковирних рішень найвищого командування та загальної неефективності совєтської системи, таким чином ставши водночас жертвами й німецького нацизму, й російського більшовизму.

Згадаймо, як розвивалися події.

Після катастрофи, що спіткала Червону армію в Криму на початку травня 1942-го (Керченський півострів) та в Севастополі (кінець червня-початок липня) німецький окупаційний режим ствердився там аж до весни 1944 року. Совєтський десант осені 1943-го під Керчю ситуацію не змінив – бойові дії точилися на периферії, наскоки кораблів і катерів Чорноморського флоту на кримське узбережжя були вкрай невдалими. Тоді ж, восени 1943-го, Червона армія вийшла з півночі до Перекопу та Чонгару. Але спроба прорватися з ходу на Кримський півострів не вдалася – був захоплений тільки плацдарм на південному березі Сиваша. З нього й розпочався генеральний наступ.

З півночі на Крим наступав 4-й Український фронт (командувач – генерал Федір Толбухін), зі сходу – Окрема Приморська армія (командувач – генерал Андрій Єрьоменко). На початок операції совєтські війська налічували 470 тисяч «багнетів», 5982 гармати і мінометів, 559 танків і САУ. Щільність артилерії на ділянках прориву була доведена до 150-160, а на Перекопі – до 200 стволів на кілометр. У 4-й і 8-й повітряних арміях, які підтримували сухопутні війська, було 1250 літаків. Чорноморський флот виділив 12 підводних човнів, 31 торпедний катер і 430 літаків морської авіації. А вслід за армією йшли формування НКВД і НКҐБ – понад 25 тисяч осіб.

Блокована в Криму 17-а німецька армія (командувач генерал Ервін Єнеке) на початку квітня 1944 року налічувала у своєму складі 195 тисяч людей (переважно німців, а також румунів і росіян – 5 батальйонів РОА, 6 дивізіонів берегової артилерії), 3600 гармат і мінометів, 215 танків і штурмових гармат. Її підтримували 148 літаків 1-го авіаційного корпусу генерала Діхмана, що базувалися в Криму, і авіація з аеродромів у Румунії (ще приблизно стільки ж бойових літаків). З моря армію забезпечували 13 торпедних катерів, 30 катерів-мисливців, 17 катерів-тральщиків. Румунія виділила чотири есмінці і три канонерські човни. Крім того, було ще близько 80 озброєних самохідних десантних барж і поромів. Тили армії забезпечували поліцейські формування, набрані приблизно порівну з росіян і кримських татар. У квітні 1944-го, за оцінками істориків, загальна кількість такої поліції становила 12-15 тисяч.

Головним силам флоту за наказом Сталіна був заборонений вихід у море, хоча їхня активна участь у Кримській операції могла би врятувати десятки тисяч життів червоноармійців

Наступ Червоної армії з плацдарму за Сивашем почався 8 квітня, з-під Керчі – 11 квітня. Зважаючи на разючу перевагу Червоної армії у живій силі, танках, літаках і, що дуже важливо, у боєприпасах, генерал Єнеке наказав розпочати евакуацію. Із 12 квітня по 20 квітня практично безперешкодно вдалося вивезти 67 тисяч осіб – у першу чергу евакуації підлягали тилові служби, вояки східних формувань, військовополонені та цивільні. Німецька авіація надійно прикривала евакуацію, хоча винищувачів у ній було у сім-вісім разів менше, ніж у радянській. Підводні човни Чорноморського флоту слали командуванню рапорти про грандіозні успіхи, але то були фейки, а торпедні катери атакували лише вночі й не домагалися результатів. Головним же силам флоту (лінкор «Севастополь», три крейсери, п'ять есмінців) за наказом Сталіна був заборонений вихід у море, хоча їхня активна участь у Кримській операції могла би врятувати десятки тисяч життів червоноармійців.

Тож і ефективність дій совєтських моряків була відповідною. В результаті 31 атаки груп літаків (бомбардувальників і торпедоносців), 12 атак підводних човнів і 2 атак торпедних катерів у квітні 1944-го німецько-румунські моряки втратили танкер, два буксири, ліхтер і катер-мисливець. Ще чотири транспорти отримали пошкодження. За ці ж дні совєтські моряки втратили 59 літаків морської авіації (а це приблизно 240 членів екіпажів, бо врятувати тих, хто був збитий над морем, майже ніколи не вдавалося) та підводний човен. Але ж діяла та зазнавала втрат ще й фронтова авіація, і теж здебільшого невдало, бо виучка більшості льотчиків була відверто низькою…

Тим часом роль флоту в обороні портових міст чи штурмі ворожих прибережних позицій у Другій світовій війні була величезна. 1940 року танки Гудеріана спинилися під Дюнкерком, не ризикнувши увійти до зони дії корабельних гармат британського флоту, – і, таким чином, розгромлені англійські війська змогли майже безперешкодно евакуюватися з Франції. 1941 року крейсер «Кіров» цементував собою двомісячну оборону Таллінна. Оборона Ленінграда трималася на тому, що важкі гармати лінкорів і крейсерів Балтійського флоту унеможливили ефективні обстріли німецькою артилерією міста і позицій його захисників. У свою чергу, крейсери «Принц Ойген» і «Лейпциг» та панцерник берегової оборони «Шлезвіґ» цементували на початку 1945 року оборону Вермахту у Східній Пруссії. А в липні 1944 року американські та британські важкі кораблі здійснили ефективну вогневу підтримку висадки союзних військ у Нормандії.

Швидка ліквідація німецько-румунських військ була неминучою

Утім, 24 квітня Гітлер зупинив евакуацію, замінив генерала Єнеке генералом Альмендінґером і наказав тримати Севастополь до останнього. З Румунії літаками було перекинуто шість тисяч німецьких вояків. На загал, в останній декаді квітня Севастополь обороняло 72 тисячі німецьких і румунських вояків, які мали близько 1830 гармат і мінометів, 50 танків і штурмових гармат і до 100 бойових літаків. 4-й Український фронт (Приморська армія була включена до його складу), який постійно отримував маршові поповнення, налічував 253 тисячі «багнетів», 5333 гармати й міномети, 106 танків і САУ (зверніть увагу на значні совєтські втрати у бронетехніці). Авіація (крім морської) налічувала 1591 бойовий літак – величезна перевага. На напрямках головного удару щільність артилерії сягала 200-250 гармат і мінометів на кілометр фронту (Манштейн, готуючи штурм Севастополя у червні 1942-го, пишався, що зумів зосередити до 110 стволів на кілометр прориву; як він писав, «німці ніколи не досягали ще такого масованого використання артилерії», а живої сили в нього було ненабагато більше, ніж у оборонців Севастополя). Іншими словами, швидка ліквідація німецько-румунських військ була неминучою. Та в дійсності результатом стали невиправдано великі втрати Червоної армії й успішна евакуація приблизно половини решток 17-ї армії. Навіть в останню ніч боїв за Севастополь, 12 травня, під вогнем совєтської артилерії, німці змогли евакуювати з мису Херсонес близько 12 тисяч вояків. А з 10 квітня до 4 травня 1944 року 37 морських конвоїв вивезли з Криму 92 тисячі військовиків, 11 тисяч цивільних осіб і 3800 військовополонених червоноармійців і моряків. А загалом за останній місяць боїв за Крим з півострова морем були вивезені близько 115 тисяч військовиків. Ще 21457 осіб вивезли літаки 1-го авіакорпусу Люфтваффе. Тобто, втрати 17-ї німецької армії та допоміжних формувань загиблими й полоненими у всьому Криму з 8 квітня по 12 травня 1944 року сягають приблизно 65 000 «багнетів», зокрема в Севастополі – до 35 000.

Близько 20 тисяч мобілізованих до Червоної армії кримських татар потрапили в полон; усі вони були оголошені «дезертирами»

Варто порівняти ці цифри з 95 тисячами оборонців Севастополя, на початку липня 1942 року буквально кинутих напризволяще й командувачем Чорноморського флоту адміралом Октябрським, і командувачем Приморської армії генералом Петровим, і самим Сталіним. До речі, під час оборони Криму і Севастополя у 1941-42 роках загалом близько 20 тисяч мобілізованих до Червоної армії кримських татар потрапили в полон; усі вони були оголошені «дезертирами», хоча реальна провина за це (як і за взяття в полон під час цих боїв сотень тисяч інших червоноармійців і моряків) лежить на совєтському керівництві…

Втрати сухопутних совєтських військ убитими й пораненими (а серед останніх, як відомо, був високий відсоток померлих від ран – у медиків не було ані пеніциліну, ані протиправцевої сироватки) під час Кримської операції перевищили, за офіційними даними, 85 тисяч, а за підрахунками сучасних істориків – понад 100 тисяч. Ці втрати були б меншими на кілька десятків тисяч, якби Чорноморський флот під прикриттям могутньої винищувальної авіації (а її вистачало) підтримав потужним вогнем гармат своїх кораблів наступ Червоної армії вздовж Південного берегу Криму й особливо – під час штурму Севастополя. В такому разі була би фактично зірвана евакуація німецько-румунських військ, і втрати військ 4-го Українського фронту звелися б до мінімуму. Проте відомо – «незамінних людей немає», а створена більшовиками система (під знаменами якої у «місті флотської слави» в ці дні відбувалися торжества) була не менш людожерською, ніж нацистська.

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG