Доступність посилання

ТОП новини

Водій «Хаммера» Островський заарештований. Чи поменшало смертельних ДТП?


ДТП сталася у Києві ввечері 24 липня
ДТП сталася у Києві ввечері 24 липня

Хвиля резонансних ДТП прокотилася Україною. Лише за один день жертвами дев'яти кривавих аварій стали 26 громадян – серед яких шестеро дітей та 8 іноземців. Ще 28 осіб, зокрема і четверо дітей, були серйозно травмовані. Одним з найгучніших став випадок, коли у Києві на бульварі Лесі Українки смертельних травм під колесами автомобіля «Хаммер» зазнала 10-річна дівчинка. Водій Кирило Островський заарештований. Тим часом слідство у справі триває, а ситуація на українських дорогах лишається небезпечною як для пішоходів, так і для водіїв.

Щодо Крила Островського, водія позашляховика «Хаммер», який завдав дитині смертельних поранень пишуть:

«Колишній боксер, а нині директор, власник та інвестор фірми Fit & Sweet Кирило Островський, 1995 року народження».

Стосовно Островського відкрито кримінальне провадження за «порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого». Крім того, водієві оголосили про підозру за залишення місця ДТП, повідомляє прокуратура Києва у Facebook.

Відтак Шевченківський райсуд Києва вирішив заарештувати Кирила Островського до 21 вересня без права на заставу. Сам водій свою провину визнає частково. Він заявляє, що їхав з помірною швидкістю і не знає, чому не загальмувала машина.

Я не намагаюся втекти від відповідальності, але спроби зникнути не було. Дівчинка вже лежала... Торкнутися її було страшно
Кирило Островський

«Я не намагаюся втекти від відповідальності, але спроби зникнути не було. Є фотографії, де видно, що я стою біля дівчинки (збитої - ред.) з телефоном, дзвоню. Кажуть, що не було спроби надати допомогу. Я підбіг туди, всі кричать, що швидка вже їде. Поруч стоїть чоловік, він каже: «Я – лікар, тут нічого не можна робити». Дівчинка вже лежала... Торкнутися її було страшно», – наголошує підозрюваний.

Аби підвищити рівень безпеки на дорогах, у Національній поліції вирішили збільшити кількість патрулів. На дорогах України з'являться 54 додаткових екіпажі патрульних у зв'язку з хвилею ДТП останнім часом. Про це в Facebook інформує заступник директора департаменту комунікації Національної поліції Ольга Атаманова.

Але навряд чи додаткові патрулі істотно змінять ситуацію на дорогах, вважає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

Якщо ми дійсно хочемо покращити ситуацію на дорогах, то потрібно запроваджувати нові автоматичні системи з фото-, відеофіксацією
Сергій Вовк

«Я боюся, що в наших умовах це призведе до того, що ми повернемо «сержанта Петренка» на дороги, який на власний розсуд часто вирішує, хто винен чи не винен. Ефективність такі кроки матимуть дуже невисоку. Якщо ми дійсно хочемо покращити ситуацію на дорогах, то потрібно запроваджувати нові автоматичні системи з фото-, відеофіксацією, з обов’язковим електронним проходженням штрафів, коли вплив людського фактору буде зведений до нуля. За останні роки сама система невідворотності покарання, на жаль, в Україні відсутня, оскільки істотно зменшився контроль і за швидкісним режимом, і взагалі за порушеннями правил дорожнього руху», – каже у коментарі Радіо Свобода Вовк.

Сергій Вовк
Сергій Вовк

Відсутність у суспільстві розуміння невідворотності покарання за правопорушення також не сприяє покращенню ситуації, зауважує Сергій Вовк. Утім, однією з основних причин ситуації на українських дорогах експерт вважає самі дороги – їхній стан та невідповідність сучасним вимогам.

Якщо в країні понад 90 відсотків доріг не відповідають прийнятим технічним стандартам, то не варто сподіватися, що ситуація на дорогах буде безпечною
Сергій Вовк

«Якщо в країні понад 90 відсотків доріг не відповідають прийнятим технічним стандартам, то, звичайно, у такій ситуації не варто сподіватися, що ситуація на дорогах буде безпечною. Дороги – це одна з головних причин настільки високого рівня кількості ДТП і смертності внаслідок ДТП. Оскільки по самій конструкції, по самій геометрії вони будувалися за стандартами, які вже давно не є прийнятними. В Європі дороги побудовані таким чином, що перевищувати швидкість у нормального водія немає можливості. Дуже багато острівців безпеки, дуже багато звужень і перехресть, які унеможливлюють розгін до критичних швидкостей. В Україні цього немає. Тому дуже часто саме перевищення швидкості, плюс низька культура водіїв призводить до того, що ситуація з ДТП є однією з найгірших у Європі», – зауважує директор Центру транспортних стратегій.

Іван Варченко
Іван Варченко

Радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко у коментарі для Радіо Свобода зауважує, що в Україні з роками смертність на дорогах стає меншою.

Коли ми бачимо, що посиленням відповідальності ми маємо можливість десь призупинити або зменшити кількість правопорушень, то ми зацікавлені, щоб у цьому напрямку посилювати відповідальність
Іван Варченко

«У нас є динаміка позитивна. У 2008 році в нас загинуло на дорогах 7,5 тисяч людей, 5,5 тисяч загинули у 2012 році, у 2013-му – понад 5 тисяч людей. А в 2017 році – 3 тисячі 100 людей. Ми, Міністерство внутрішніх справ, восени минулого року запропонували Кабінетові міністрів, а Кабінет міністрів підтримав і подав до Верховної Ради, низку доповнень і змін до законодавства щодо посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Ми вважаємо, що справді важлива невідворотність відповідальності, але разом з тим, коли ми бачимо, що посиленням відповідальності ми маємо можливість десь призупинити або зменшити кількість правопорушень, то ми зацікавлені, щоб у цьому напрямку посилювати відповідальність. Ці законопроекти були подані. На жаль, Верховна Рада наразі не розглянула їх», – каже радник голови МВС.

Але одні лише закони ситуації не виправлять, визнає Іван Варченко. За його словами, надважливим фактором є розуміння водіями своєї відповідальності, особливо коли це стосується кермування у нетверезому стані. Для виховання культури серед автомобілістів правоохоронцям потрібна допомога усього громадянського суспільства, зауважує він.

Тетяна Ющенко
Тетяна Ющенко

До свідомості суспільства загалом та водіїв зокрема апелює і експерт з реформи правоохоронної системи Тетяна Ющенко.

Ми можемо скільки завгодно реформувати судові та правоохоронні органи, але якщо не зміниться саме ставлення суспільства, то ситуація не зміниться. Якщо говорити про судову та правоохоронну системи, то ми маємо проблему з безкарністю
Тетяна Ющенко

«Ми можемо скільки завгодно реформувати судові та правоохоронні органи, але якщо не зміниться саме ставлення суспільства до того, що ми взагалі робимо, то ситуація не зміниться. Вона зміниться, коли з’явиться відповідальність перед іншими членами суспільства, коли сідаєш за кермо на підпитку, коли порушуєш правила дорожнього руху. Це питання культури. Якщо говорити про судову та правоохоронну системи, то ми маємо проблему з безкарністю. Мені здається, що саме в цьому ракурсі можна покладати відповідальність на ці органи. Превентивно-виховна функція у нас, на жаль, поки трошечки «шкандибає». Хоча мені здається, що тотально такого немає. Порушники несуть відповідальність, суди переповнені такими справами. Але проблема – вона в загальному сприйнятті. Або кожен з нас є відповідальним громадянином, або ми маємо таку ситуацію», – каже Радіо Свобода експерт Українського інституту майбутнього.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG