Доступність посилання

ТОП новини

«Це яблуко дозріває на користь України» – Орешкін про Донбас


Морський піхотинець веде вогонь по ворогу на передовій позиції української армії. Селище Водяне, Донеччина, 22 червня 2018 року
Морський піхотинець веде вогонь по ворогу на передовій позиції української армії. Селище Водяне, Донеччина, 22 червня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень; Віктор Шидлюх, полковник, офіцер Генерального штабу ЗСУ (телефоном); Дмитро Орєшкін, російський політичний експерт («Скайпом»).

У липні цього року спостерігачі ОБСЄ зафіксували в ОРДЛО безпрецедентне – у вісім із половиною разів – нарощення важкого озброєння. За даними української розвідки, у бойовиків більше танків, ніж у таких членів НАТО, як Британія, Німеччина або Франція. Натомість в ОРДЛО звинувачують в ескалації ЗСУ. Росія перетворила окуповану частину Донбасу на полігон для утилізації та випробування зброї, зауважив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. За його словами, найближчим часом не варто очікувати повномасштабного вторгнення. Російський політолог Дмитро Орешкін, у свою чергу, зауважив, що найімовірніше на окупованій частині Донбасу зберігатиметься статус-кво, оскільки жодна сторона військового конфлікту наразі не готова до загострення.

Ваша Свобода | Війна на Донбасі: нарощення озброєння
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пане Мусієнко, є нарощування озброєння зараз на Донбасі чи ні?

Ніхто ні до якого перемир’я не готується, ніхто його не готує з боку Росії. Війна триває і триватиме
Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко: Є. Не вперше відбувається таке нарощування. За чотири роки війни воно час від часу відбувається – підвозяться бойові арсенали, люди, техніка. В умовах війни це фактично стандартна процедура – ротація, хтось змінюється, боєкомплект відстріляли, новий підвезли і так далі. Це ще раз свідчить про те, що ніхто ні до якого перемир’я не готується, ніхто його не готує з боку Російської Федерації. Війна триває і, на жаль, триватиме. Є загрози, що бойові дії можуть бути інтенсифіковані. Але в цілому це в умовах війни відбувається. Це вкотре свідчить про те, що вони (росіяни – ред.) від своїх планів, на жаль, не відмовляються.

Це не є чимось критичним або до чого ЗСУ не готові
Олександр Мусієнко

Це не є чимось критичним або до чого ЗСУ і інші наші військові формування не готові в умовах війни за чотири роки. ЗСУ і всі бойові підрозділи готуються і готові до протидії такому нарощуванню техніки. Я не бачу тут такої аж кричущої загрози. Але треба в першу чергу повідомити ОБСЄ, що й робить українська сторона, тому що це порушення тих самих Мінських домовленостей з боку Російської Федерації, і готуватися до можливої відсічі цим силам.

– Пане Шидлюх, який ваш коментар з приводу нарощення озброєння на Донбасі, про яке напередодні спостерігачі з українського боку в ОБСЄ повідомили?

Ситуація контрольована і досить прогнозована
Віктор Шидлюх

Віктор Шидлюх: Ситуація контрольована і досить прогнозована, виходячи з певних ознак діяльності Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях. У випадку ескалації конфлікту ми теж опрацьовуємо певні прийоми, щоб вчинити відсіч.

​Віктор Шидлюх
​Віктор Шидлюх

На решті території України зараз триває комплекс навчань під керівництвом Генштабу. Основу у цих навчаннях складають одні з найбоєздатніших військових частин у комплексі – сухопутні війська, ВМС, повітряні сили, ССО, десантно-штурмові війська, територіальна оборона і корпуси резерву. Будуть проведені навчання з розгортанням 5-ї бригади корпусу резерву, чого раніше не було.

– Пане Шидлюх, а наскільки високою є ймовірність масштабних бойових дій?

Чомусь всі думають, що у нас загроза лише на сході. Росія у будь-який момент може розпочати бойові дії. Ще немає фінішу
Віктор Шидлюх

Віктор Шидлюх: Чомусь всі думають, що у нас загроза лише на сході. Зараз навчання будуть проводитися на південному напрямку. Не потрібно розслаблятися. Весь український народ повинен згуртуватися, щоб розуміти, що Російська Федерація у будь-який момент може розпочати бойові дії. Ще немає фінішу. Зараз якраз активна стадія, відбуваються дії в російській агресії. ЗСУ готуються. Бажано, щоб весь український народ не залишався байдужим до проблеми війни. Це проблема не лише ЗСУ, а всієї України.

– Пане Мусієнко, як ви вважаєте, ймовірність активізації, масштабних бойових дій на Донбасі наприкінці цього літа, восени наскільки висока?

Не бачу підстав для повномасштабного вторгнення Росії. Але може бути ескалація
Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко: Вона є високою через нарощування бойових підрозділів і техніки. Але поки що я не бачу підстав для повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Але що може бути ескалація на сході – це так. Росія себе продемонструвала ворогом підступним, тому тут треба бути пильними завжди, живучи поруч з таким сусідом. Росіян, на жаль, поки що ця ситуація влаштовує. Вони атакують і обстрілюють українські позиції, чим виснажують нас як матеріально, так і морально. Не хочуть наражати себе на ще більші санкції, на політичну, дипломатичну ізоляцію і економічну, і на великі втрати, бо подальший наступ на Україну в подальшому – це великі втрати для них.

Олександр Мусієнко
Олександр Мусієнко

Дві задачі Росія ставить на Донбасі: б’ють по українських позиціях і економлять кошти, бо відстріляти дешевше, ніж утилізувати
Олександр Мусієнко

Дві задачі Росія ставить на Донбасі. Це утилізація своїх так званих надлишкових боєприпасів, старих, яких добігає термін зберігання. Вони б’ють по українських позиціях і економлять кошти, бо відстріляти дешевше, ніж утилізувати. Наприклад, у Швеції і Нідерландах є спеціальні заводи. На жаль, в Україні таких немає і в Росії немає – вони утилізують тим же ж способом, що й ми. І вони випробовують нові системи озброєнь. Наприклад, випробовують модернізовані системи реактивного залпового вогню «Град». Проводять для своєї армії «навчання» у бойових умовах.

Вони ж не хочуть Донбас, як і Крим, приєднати до Росії – це вже знищена територія. Розуміють, що щось треба буде робити, відтак починають придумувати різні «страшилки», що Україна піде у наступ, але разом з тим певні укріпрайони роблять. На сьогодні я не бачу ні в політичному середовищі, ні у військовому України якихось планів по військовому звільненню.

Переклад. Пане Орєшкін, як ви вважаєте, чого далі може хтіти Путін на Донбасі? Чи можлива військова ескалація чи, навпаки, якісь компроміси?

Нічого в сенсі реальної військової загрози не проглядається. На Донбасі всі зі страшним виразом обличчям говорять Україна створила ударний кулак, не сьогодні-завтра завдасть удару
Дмитро Орєшкін

Дмитро Орєшкін (переклад): Нічого в сенсі реальної військової загрози не проглядається. Але бачимо активне використання інформаційних ресурсів. На Донбасі всі зі страшним виразом обличчям говорять про те, що Україна створила ударний кулак, не сьогодні-завтра завдасть удару. Це абсолютно неймовірний сценарій просто тому, що це означатиме для України різке ужорсткішання відносин із Заходом. І я не впевнений, що є дуже актуальною ідея повернення цієї «чорної діри» зі зруйнованою економікою, з населенням, яке ніколи не підтримуватиме київську владу, Україні. Тому, з точки зору України, правильніше говорити, що не сьогодні, так завтра повернемо, і у військовому плані нічого для цього не робити.

Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін
ЗСУ не намарно час провели. Розпочнеться серйозна військова конфронтація, то домовини звідти підуть тисячами
Дмитро Орєшкін

Те ж саме і в Путіна. Ресурсів у нього зараз військових, можливо, і вдосталь. Хоча не факт, тому що ЗСУ не намарно час провели. Всі розуміють, що якщо розпочнеться серйозна військова конфронтація, то домовини звідти підуть не сотнями, а тисячами. Тому йде взаємна інформаційно-пропагандистська гра, що Путін готовий завдати удару, чи Порошенко готовий завдати удару.

Насправді ані та, ані інша сторона не хотіли б чергової військової кампанії. Для Росії це серйозні втрати у зв’язку з військовою кампанією, черговий жорсткий етап економічних санкцій і просто немає ресурсів у Путіна. А робити вигляд, по телебаченню показувати мускулатуру і їздити верхи на ведмеді – будь ласка! Але це всього-на-всього телевізійні картинки.

Донбас – бандитський регіон під управлінням відмороженої публіки, економіки немає і не буде, народ їде і від’їжджатиме
Дмитро Орєшкін

Найбільш вірогідний сценарій – це статус-кво. Донбас – абсолютно бандитський регіон під управлінням достатньо відмороженої публіки, економіки немає і не буде, народ їде і від’їжджатиме. Навіщо Україні поспішати? Це яблуко дозріває на її користь. А Росії, можливо, й хотілося б, але, м’яко кажучи, затонка кишка.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG