Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ повідомила про підозру 8 російським військовим через захоплення українських моряків і кораблів


Українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь» в порту Керчі в анексованому Росією Криму, 4 грудня 2018 року
Українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь» в порту Керчі в анексованому Росією Криму, 4 грудня 2018 року

Генеральна прокуратура України повідомила про підозру восьми російським військовим, причетним до поранення двох військовослужбовців ВМС ЗС України та одного співробітника СБУ, а також захоплення малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ», «Нікополь» і буксира «Яни Капу».

«Під час досудового розслідування фактично за 7 днів зібрано 17 томів доказів вчинення Російською Федерацією агресії стосовно Військово-морських сил ЗС України», – повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Згідно з її повідомленням, допитано 75 свідків із числа українських військовослужбовців, визнано потерпілими та допитано трьох родичів поранених військовослужбовців, проведено 51 огляд документів та інтернет-сайтів, проведено два огляди суден («Горлівки» і «Балти»), які повернулись до порту Одеси.

Також у ГПУ отримали докази радіоперемов між кораблями Чорноморського флоту Росії, прикордонної служби ФСБ Росії і Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони ЗС Росії з приводу ведення агресивних дій, нападів на кораблі ВМС ЗСУ і членів екіпажу.

Речниця також повідомила, що «найближчим часом планується повідомити про підозру понад 10 військовослужбовцям Чорноморського флоту Росії, прикордонної служби ФСБ Росії і Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони ЗС Росії, від молодшого офіцерського складу до генералів».

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх. Підконтрольні Кремлю суди в Криму арештували 24 моряків на два місяці. Зараз полонені військові ВМС України перебувають у слідчих ізоляторах в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими, як то визначили норми міжнародного морського права.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях, прилеглих до кордону з Росією, а також із окупованими чи контрольованими нею територіями України та Молдови. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко про маршрут кораблів в Азов: везти суходолом – це «віддати Керченську протоку росіянам»

Керченська криза: 97 євродепутатів закликали запровадити санкції проти Росії

Країни «Групи семи» закликали Росію звільнити українських моряків

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

Полонений моряк ВМС у кримському «суді» попросив перекладача з російської – адвокат

XS
SM
MD
LG