Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Збитки від захоплення Росією українських кораблів оцінили в 260 мільйонів гривень


Українські моряки в суді (архівне фото)
Українські моряки в суді (архівне фото)

Трибунал ООН

Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення щодо позову України про захоплення українських кораблів із моряками в Керченській протоці. Президент трибуналу Пак Чжин Хьон, оголошуючи рішення суду, зобов’язав Росію звільнити три українських судна «Бердянськ», «Яни-Капу» і «Нікополь» та 24 утримуваних українських моряків і повернути їх під юрисдикцію України.​

Трибунал ООН зобов’язав Росію звільнити українських моряків – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

​Слухання трибуналу у цій справі відбулися в Гамбургу 10 травня. Росія вирішила не брати в них участі. На засіданні виступили заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, юристи Джонатан Гімблет, Марні Чік, професори Фред Соунс і Жан-Марк Тювінен.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник зазначив, що це є додатковим міжнародним козирем у боротьбі України за звільнення своїх громадян. Він назвав рішення суду ООН таким, що «має без перебільшення історичний характер».

«Якщо ж Москва вирішить ігнорувати це рішення, то ми просуватимемо ідею запровадження нових – гамбурзьких – санкцій щодо Росії», – зазначив дипломат.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що у Трибуналу ООН немає юрисдикції розглядати справу про захоплення українських моряків.

​Про правові наслідки рішення для Росії і загрози, які чекають на неї в разі невиконання, читайте тут.

Слідчі військової прокуратури України оцінили збитки від захоплення Росією українських військових суден при їхньому проходженні через Керченську протоку в листопаді минулого року в 260 мільйонів гривень. Інформацію про це на своїй сторінці у Facebook опублікував головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Росія переконує США обміняти Україну на Венесуелу – Стівен Бланк

Росія прагне переконати Вашингтон дати їй свободу дій в Україні, а натомість Москва не буде заважати Вашингтону у подоланні режиму Ніколаса Мадуро у Венесуелі. Вашингтону також пропонується поновити переговори стосовно режиму контролю над озброєнням і продовжити дію угоди START. Про це заявив Стівен Бланк, дослідник американського центру Foreign Policy Council. Тепер, говорять росіяни, коли слідство спецпрокурора США Роберта Мюллера довело відсутність змови між передвиборчою кампанією Трампа та Росією, президент США має можливість для покращення відносин з Росією. Більше про це за посиланням.

Павло Казарін про війну та ідею референдуму від Адміністрації президента Зеленського

Коли голова Адміністрації президента України пропонує винести на референдум домовленості про мир із Росією ‒ це не демократія. Це спроба уникнути відповідальності, вважає оглядач Крим.Реалії Павло Казарін. У багатьох ситуаціях референдум ‒ це лише спосіб зняти з себе відповідальність. Ту, яку політик отримує, коли перемагає на виборах. Сама концепція представницької демократії має серед іншого виконувати функцію «захисту від дурня». Щоб не робити спільне майбутнє заручником ситуативних настроїв або свідомо ретрансльованих ілюзій. Більше читайте в «Точці зору» Казаріна.

І коротко:

  • Верховний суд України повідомив про реєстрацію вже третьої позовної заяви щодо визнання протизаконним указу президента Володимира Зеленського «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».
  • На міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» у Києві 25 травня відбулася презентація українського перекладу книжки утримуваного Росією українського режисера Олега Сенцова «Жизня».
  • Український олігарх Ігор Коломойський вважає, що Україні слід оголосити дефолт.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно визнала хворобою «ігровий розлад», додавши його до міжнародної класифікацї хвороб.

Досвід подолання раку телеведучої Яніни Соколової

В Україні немає людей, в оточенні яких – серед рідних, друзів, колег, знайомих – не було б хворого на рак. Як суспільство ставиться до людей із онкодіагнозом? Що відбувається з людиною, коли вона дізнається, що має рак? Що допомагає їй боротися за життя? А що відбирає сили? Про це відверто говорить телеведуча Яніна Соколова. Вона розповідає про свою боротьбу з раком і проект «Я, Ніна».

Ніколи не здавайтеся!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG